fbpx – Gratisprinsippet i helsetjenesten trues av kommersielle apper som Nørs Hopp til hovedinnhold

– Gratisprinsippet i helsetjenesten trues av kommersielle apper som Nørs

Bildet viser Hege P Sandtrø og Ellen S Olavesen

Mange kommuner i Norge har tatt i bruk appen Nørs. Kan det føre til at offentlige helsetjenester er med på å forsterke de sosiale forskjellene blant folk?

Er det greit at helsepersonell anbefaler den kommersielle appen Nørs til gravide eller nybakte foreldre?

Nei, mener Rådet for sykepleieetikk i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Sykepleiere, helsesykepleiere og jordmødre bør begrense seg til å informere om at det finnes ulike apper og digitale verktøy, ikke medvirke til markedsføring av disse, sier Berit Liland, som leder rådet.

Det samme mener to helsesykepleiere som nylig skrev et debattinnlegg i Sykepleien om temaet.

– En trussel mot gratisprinsippet

«Kommersielle aktører som støttes av kommuner og den offentlige helsetjenesten, kan utgjøre en trussel mot gratisprinsippet i Norge», hevder helsesykepleierne Ellen Solstad Olavesen og Hege Pettersen Sandtrø i debattinnlegget.

De bruker appen Nørs som eksempel og har fått støtte i sitt syn fra Rådet for sykepleieetikk, som har hatt saken oppe til diskusjon.

De jobber i ulike seksjoner ved Regionsenteret for barn og unges psykiske helse Øst og Sør og er ofte ute blant helsesykepleiere og jordmødre for å undervise eller holde foredrag.

Det var slik de kom over appen Nørs.

Daglig leder i Nors Care, Peter Gulliksen, svarer på kritikken mot Nørs nederst i saken.

Han er absolutt uenig i at Nørs trekkes frem som eksempel på noe som truer prinsippet om at man skal få tilgang til gratis tjenester ved helsestasjonen.

Fakta
Dette er Nørs
  • Appen het først «Helseoversikt» da den startet i 2018, og har på kort tid blitt den markedsledende appen for norske gravide og småbarnsforeldre.
  • Ifølge egenreklamen på nettsidene har appen Nørs over 200 000 registrerte brukere, blant annet 85 prosent av alle førstegangsfødende.
  • 101 norske kommuner anbefaler appen, står det også på firmaets nettside. Videre skal appen være anbefalt av helsepersonell.
  • Med Nørs kan foreldrene følge graviditeten uke for uke, mens de får annen informasjon underveis. Under fanen «marked», ligger reklame myntet på sped- og småbarnsforeldre.
  • Den som ønsker utvidet funksjonalitet i appen, kan oppgradere til Nørs+ som koster 44 kroner i måneden eller 399 kroner i året.
  • Med Nørs+ får man eksklusiv tilgang til chat med helsepersonell (en helsesykepleier og to jordmødre jobber i selskapet), webinarer og videokurs, minnedagbok, navneforslag, logging av barnets søvn og amming, og flere andre funksjoner.
Fakta
Nors Care

Nors Care er selskapet som tilbyr Nørs-appen. De omsatte for over 3 millioner kroner i 2023.

  • Selskapet har siden begynnelsen arbeidet tett med helsetjenesten, forskere og bedriftsmarkedet. 
  • Nå er de i gang med å utvide tilbudet til et større område innenfor kvinnehelse: fra menstruasjon via endometriose til overgangsalder. 
  • Går ting etter planen, går de utenlands i 2026.

Vil ha diskusjon

– Vi skrev kronikken fordi vi ønsker en bevisstgjøring og diskusjon rundt bruken av kommersielle apper i den offentlige helsetjenesten, sier Olavesen.

– Vi ønsker at kommunene må tenke gjennom det de innfører. Nørs er en snikinnføring av betaling og en gjeninnføring av reklame, noe vi har hatt en opprydning rundt for lenge siden i helsestasjonstjenesten, sier Sandtrø.

Dessuten lurer hun på hvilket helsepersonell som kvalitetssikrer innholdet i appen.

Bildet viser betalingsløsningen til Nørs+
BETALINGSLØSNINGEN: Med Nørs+ får man utvidet tilgang til mye fristende innhold for gravide og småbarnsforeldre. Foto: Eivor Hofstad

Frivillig betaling

– Men det er jo frivillig om de vil abonnere på pluss-utgaven av appen og betale for det, resten av bruken er gratis?

– Ja, men i betalingsløsningen tilbyr de ting som vekt, lengdemåling og info om amming og så videre, og dette trigger nybakte foreldre som ofte er veldig kjøpevillige i denne fasen. Da er veien kort til betalingsløsningen, sier Sandtrø.

Når Nørs skal lokke til seg annonsører, nevner de nettopp den kjøpesterke målgruppen deres:

«Vi er Norges ledende app for gravide og foreldre med barn i alderen 0–5 år, med over 200 000 registrerte brukere. Vi tilbyr målrettet og skreddersydd eksponering til en engasjert, kjøpesterk og nysgjerrig målgruppe.»

Men for å se reklamen må de aktivt oppsøke markedsfanen i appen. Er det så farlig, da?

– Når man først har lastet ned en app, vil man klikke rundt i den, så veien til reklame og annonser er uansett kort, sier Sandtrø.

– Kan forsterke de sosiale forskjellene

Folkehelseloven pålegger helsetjenestene på alle nivåer å sikre at de sosiale forskjellene blant folk utjevnes. De to helsesykepleierne er redde for at bruken av kommersielle apper vil føre til det motsatte.

– Selv om 400 kroner i året kan høres ut som en liten sum, kan det være mye for noen. Det kommer på toppen av alle andre ting som småbarnsforeldre skal betale for. Apper som Nørs vil derfor kunne føre til at offentlige helsetjenester er med på å forsterke de sosiale forskjellene blant folk, hvis tjenesten anbefaler foreldre å laste dem ned, sier Sandtrø.

bildet viser reklame på appen Nørs
REKLAME: Sandrø og Olavesen mener appen Nørs er med på å gjeninnføre reklame på helsestasjonene, noe helsesykepleierne hadde en opprydning rundt for mange år siden. Foto: Eivor Hofstad

To pappaer fikk ideen

Ideen til Nørs oppsto da gründerne Peter Gulliksen og Alexander Rein ble pappaer for første gang. 

Ifølge Dagens Næringsliv så de hvordan helsevesenet brukte brosjyrer, korktavler og mange ulike nettsider for å få frem informasjon om graviditet og småbarnslivet. For hvert kontor de gikk inn i, fikk de forskjellige råd.

– Intensjonen med appen er veldig god, medgir Olavesen og forklarer:

– Det å samle informasjon på ett sted og være en link mellom foreldre og kvalitetsinformasjon. De forsøker jo å løse et problem både for kommuner og foreldre.

– Men appen skulle vært gratis og kvalitetssikret av et offentlig organ. Slik sikres alle barn i Norge en trygg og god start i livet, påpeker Sandtrø.

– De gravide stiller mer forberedt

På Grünerløkka helsestasjon i Oslo har de så god erfaring med bruk av appen at tidligere avdelingsjordmor Kjersti Kellner har latt seg intervjue om det på Nørs sine nettsider.

Hun opplever at konsultasjonene blir mer målrettede av at de gravide bruker appen i svangerskapet.

– Vi opplever at de gravide stiller bedre forberedt til konsultasjonene. De har ofte skrevet ned spørsmål på forhånd og har reflektert rundt flere av temaene som vi går gjennom, forklarer hun på nettsiden.

I bydel Grünerløkka bruker tilnærmet alle gravide Nørs, og hver tredje partner er aktiv bruker av appen.

Veronica Hammersborg-Elvenes er avdelingsleder ved svangerskapsomsorgen i Grünerløkka bydel. Hun sier til Sykepleien at de understreker alltid at brukerne kun skal forholde seg til gratisinformasjonen i appen.

– Dersom det er innhold som krever betaling, oppfordrer vi de gravide til å ta dette opp ved en eventuell neste konsultasjon. Dette sikrer at vi ivaretar gratisprinsippet i norsk helsetjeneste, samtidig som appen fungerer som et nyttig supplement til vår oppfølging.

Bildet viser Veronica Hammersborg-Elvenes
OM GRATISPRINSIPPET: Avdelingsleder for svangerskapsomsorgen ved Grünerløkka helsestasjon, Veronica Hammersborg-Elvenes, mener de sikrer gratisprinsippet i helsetjenesten med Nørs. Foto: privat

– Bør balansere

Hammersborg-Elvenes sier at de bruker Nørs for å nå ut til innbyggerne på en målrettet og effektiv måte. Innbyggerne får blant annet informasjon om helsestasjonens tilbud, kontaktinformasjon og annen viktig veiledning.

– Hva tenker du om at appen har reklame mot gravide og småbarnsforeldre?

– Reklamen kan bidra til å finansiere appens utvikling og drift, og når den er relevant for målgruppen, kan den også oppleves som nyttig. Samtidig er det viktig å være bevisst på at reklame rettet mot gravide og småbarnsforeldre kan oppfattes som kommersialisering av en sårbar gruppe. Dette bør balanseres med et etisk ansvar.

– Hva med at pluss-løsningen av appen krever betaling?

– Premium-alternativer kan være et godt tilbud for dem som ønsker mer dyptgående innhold. Likevel er det avgjørende at all grunnleggende og nødvendig informasjon forblir gratis og lett tilgjengelig for alle. Dette er viktig for å opprettholde prinsippet om lik tilgang til helseinformasjon, uavhengig av økonomiske ressurser, sier Hammersborg-Elvenes.

Trenger oversikt

– Det er en jungel der ute av apper og andre verktøy, både for kommunene og for foreldrene, og det er vanskelig å få oversikt over hva som er kvalitetssikret, sier Olavesen.

– Og utviklingen går så fort. Hvem skal da hjelpe tjenestene med å få oversikt over hvilke verktøy de kan bruke, spør Sandtrø.

– Ja, hvem foreslår dere?

De to helsesykepleierne ser på hverandre og diskuterer litt. 

Kommunene hadde trengt noen som kunne samlet alt verktøy og gjort ROS-analyser (risiko- og sårbarhetsanalyser) og slikt, er de enig om.

Helsedirektoratet skulle hatt denne jobben, kommer begge to frem til.

– Men de vil nok at kommunene gjør det selv. Vi var i kontakt med KS da vi skrev kronikken, for å høre om det var noen føringer på dette, men vi ble bare henvist videre innad i KS uten å finne noen som kunne svare, forteller Sandtrø.

– Ja, ansvaret forskyves bare utover og nedover, sier Olavesen.

Men de er begge enige om at Helsedirektoratet og/eller KS bør hjelpe tjenestene med å rydde opp.

Kommunene betaler

Pris for kommunene er per aktiv bruker per måned, med en minimums- og makspris per måned. Kommunene betaler 5 kroner per aktive bruker av appen Nørs fra sin kommune. Dersom kommunen har færre enn 150 aktive brukere siste måned, betaler den 750 kroner. Makspris er 7500 kroner for store kommuner som har mange aktive brukere av appen.

Daglig leder hos Nors Care, Peter Gulliksen, sier at denne løsningen gir kommunene en enorm verdi:

– Det blir økt kjennskap til deres tjenestetilbud og økt helsekompetanse hos brukerne. VI tilbyr innhold på norsk, arabisk og somali og en forbedret dialog i konsultasjon. Kommunene får mer tilfredse brukere av helsetjenesten. Appen kvalitetssikrer at all informasjon helsepersonell er pålagt å gi, faktisk blir gjort tilgjengelig på en strukturert måte for innbyggere. Appen sikrer en forenkling av interne prosesser og mye mer.

– I tillegg kan fremoverlente kommuner selv betale for Nørs og får da blant annet mulighet til å tilby for eksempel kurspåmelding digitalt via appen, så man slipper manuell håndtering via telefon, mail og annet.

– Da får de tilgang til tilfredshetsundersøkelsen for brukere av deres helsetjenester, som egentlig er pålagt helsestasjonene å gjøre jevnlig uten at det nødvendigvis blir gjort. Dette koster fra 750 kroner per måned, som jeg tror de aller fleste vil se er tilpasset en beskjeden kommuneøkonomi, sier Gulliksen.

Bildet viser Peter Gulliksen
GRATIS: – Nørs er gratis for innbygger og helsestasjon, og alle kommuner har gratis tilgang til å publisere innhold i Nørs for deres innbyggere, hevder daglig leder i Nors Care, Peter Gulliksen. Foto: Nørs

– Alle kommuner kan publisere innhold gratis

Sykepleien ba Gulliksen kommentere kritikken om at Nørs truer gratisprinsippet.

Han svarte på e-post:

– Vi er glade for at Nørs har dukket opp på radaren til kronikkforfatterne. Vi har siden 2019 samarbeidet med helsetjenesten, forenklet helsestasjonens forebyggende arbeid og formidlet kvalitetssikret informasjon. Gjennom det har vi bidratt til å styrke helsestasjonens mulighet til å likebehandle innbyggere og i all hovedsak tilby tjenester gratis.

Han forklarer:

– Nørs er gratis for innbygger og helsestasjon, og alle kommuner har gratis tilgang til å publisere innhold i Nørs for deres innbyggere. Dette er kanskje ikke godt nok kjent blant helsepersonell, så vi er glade for at vi kan bidra til å oppklare dette.

Mener helsesykepleierne står i en interessekonflikt

Så peker han på at helsesykepleierne står i en interessekonflikt fordi RBUP har vært med på å lage appen Mamma Mia, som også henvender seg til gravide og småbarnsforeldre. Changetec, Norske Kvinners Sanitetsforening og helsepersonell har også vært involvert.

– At ansatte i RBUP som selv samarbeider med kommersielle selskap med millioninntekter fra salg av tjenester som benyttes ved helsestasjonene, ikke opplyser om og håndterer denne interessekonflikten bedre, og samtidig fremmer uriktige påstander om Nørs uten å gå i dialog, er vi skuffet over, sier Gulliksen.

– Problemet er ikke at private og offentlige aktører samarbeider, men når dette utfordrer gratisprinsippet, mener Sandtrø.

– Appen Mamma Mia er helt gratis og uten mulighet for å tegne et pluss-abonnement, har ikke reklame og er laget på oppdrag fra norske helsemyndigheter. Den er heller ikke en konkurrent til Nørs fordi det er to forskjellige verktøy, sier hun.

– Vi er absolutt uenige

Gulliksen fortsetter:

– På lik linje som at man ved mange helsestasjoner og sykehus for eksempel kan velge å betale for å delta på fødselsforberedende kurs som de selv arrangerer, kan man også i Nørs velge å betale for tilleggstjenester ved behov og ønske. Mens en større andel velger å kjøpe slike tjenester på helsestasjonen, er det under 10 prosent av våre brukere som kjøper abonnement, og cirka 40 prosent som velger å oppsøke kommersielt innhold (reklame). 

– I tillegg er helsetjenester betalt gjennom skatter og avgifter, så om det er «gratis», kan vi diskutere ved en annen anledning. Helsedirektoratet annonserer for millioner av kroner på nett. Sykehus og helsestasjoner bruker Instagram, Tiktok og Facebook for å spre informasjon til følgere. 

– Vi er derfor absolutt uenige i at Nørs trekkes frem som eksempel på noe som truer prinsippet om at man skal få tilgang til gratis tjenester ved helsestasjonen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ann Iren

Overordnet
4 days 23 hours siden

Angående Nørs appen så er det ingen helsetjeneste som har eller skal ha ansatte med tittelen helsesykepleier.Tittelen er ikke faggodkjent som lovlig helsepersonell.Dette har blitt et utbredt problem både i sykehus og helsestasjonen og skoler.Hva titlene skal være for kvalifisert helsepersonell er lovbestemt.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse