fbpx Myndighetene overser kvinners behov for rehabilitering etter fødsel Hopp til hovedinnhold

Myndighetene overser kvinners behov for rehabilitering etter fødsel

Bildet viser innleggsforfatter Kristin Halleland

Jeg har i over ett år forsøkt å løfte bekkenhelse inn i helsedebatten – uten respons. Politikerne unngår fortsatt å satse på forebyggende tiltak som kan gi store gevinster for både kvinner og samfunn.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Hvorfor er det så liten vilje til å satse på forebyggende tiltak som på sikt kan føre til bedre livskvalitet samt gi store samfunnsøkonomiske gevinster? 

Altfor mange kvinner har senskader etter svangerskap og fødsel. De har plager som urinlekkasje, fremfall, fekal inkontinens, kroniske rygg- og bekkensmerter, feilbelastninger og svakhet i kjernemuskulaturen. Dette svekker livskvaliteten, begrenser sosialt liv, hindrer jobbmestring og gjør hverdagslige aktiviteter til en kamp. 

Et alvorlig avvik

Kvinner som har vært gjennom keisersnitt (en stor bukoperasjon) blir i dag sendt hjem uten noe systematisk rehabiliteringstilbud. Det er helt absurd. Rehabilitering etter en stor bukoperasjon krever opptrening og tett oppfølging for rehabilitering. Hvorfor er ikke det viktig etter et keisersnitt? 

Og hva med kvinner som har født vaginalt og fått store rifter, muskel- eller nerveskader? De er utsatt for langvarige underlivsplager. Likevel får ingen strukturert oppfølging eller tilbud om rehabilitering i etterkant. Det mener jeg er et alvorlig avvik. 

Det er tabubelagt

Mange kvinner som lever med disse plagene, utvikler angst og depresjoner. Selv om åpenheten om kvinnekroppen har økt, erfarer jeg at de som lever med de store plagene, har vanskelig for å prate åpent i frykt for å bli stigmatisert. 

Det er fortsatt tabubelagt. Å søke hjelp krever stort mot, og for mange tar det lang tid før de tar steget. Jeg mener «et lavterskeltilbud» kan gjøre det enklere.

Det handler om kvinner

Mange kvinner får beskjed om at det er vanlig med senskader etter svangerskap og fødsel, og så blir det med det. Men det handler ikke bare om individet, men også om samfunnsøkonomi. Forebyggende tiltak betyr færre sykmeldinger, mindre uførhet og bedre fysisk og psykisk helse i befolkningen. 

Så kjære politikere og kommuneledere i Norge: Hvor lenge skal dere lukke øynene for kvinnene i samfunnet? Hvorfor finnes det fortsatt ikke et systematisk, forebyggende og rehabiliterende tilbud for kvinner, med spesielt fokus på de som har født barn, og årene etter. Det handler om verdighet. Om helse. Om livskvalitet. Kvinner fortjener mer enn fine ord. De fortjener handling. Og de fortjener det nå.
 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse