fbpx En god HMS-kultur vil lønne seg Hopp til hovedinnhold

En god HMS-kultur vil lønne seg

Bilde viser en selfie tatt av Anne Katrine Pedersen

HMS-kultur er en avgjørende faktor for arbeidsmiljøets sikkerhet, pasientsikkerheten og ansattes trivsel. Ledelsen spiller en sentral rolle i å forme denne kulturen og har et klart ansvar.

I helsevesenet er HMS – helse, miljø og sikkerhet – hjørnesteinen i å sikre trygge og sunne arbeidsforhold for helsepersonell. Samtidig spiller avviksmeldinger en vesentlig rolle i å forbedre HMS-praksis og sette søkelys på eventuelle problemområder og behov for tiltak.

HMS i helsesektoren omfatter blant annet tiltak for å beskytte helsepersonell mot skader, sykdommer og psykososiale belastninger i arbeidet. Dette inkluderer alt fra fysisk ergonomi for å forhindre belastningsskader til å håndtere smittevern og psykososiale utfordringer som stress og utbrenthet.

Avviksmeldinger er viktige

Hvorfor er avviksmeldinger viktig i helsesektoren?

  1. Identifisering av risikoer og uønskede hendelser: Avviksmeldinger gir helsepersonell mulighet til å rapportere og dokumentere uønskede hendelser og risikosituasjoner som de opplever i arbeidet sitt. Dette inkluderer alt fra pasientsikkerhetsproblemer til farlige arbeidsforhold. Å identifisere slike risikoer er avgjørende for å forebygge skader og forbedre sikkerheten.
     
  2. Læring og forbedring: Avviksmeldinger gir helsepersonell mulighet til å lære av feil og hendelser. Dette fremmer en kultur for kontinuerlig forbedring og kunnskapsdeling i helsesektoren. Hver eneste avviksmelding gir verdifull innsikt i hva som gikk galt og hvorfor det skjedde, slik at liknende hendelser kan unngås i fremtiden.
     
  3. Pasientsikkerhet: Avviksmeldinger bidrar til å identifisere risikoområder som kan true pasientsikkerheten. Når disse risikoene blir identifisert, kan tiltak iverksettes for å redusere dem. Dette sikrer at pasientene mottar tryggere omsorg.
     
  4. Dokumentasjon: Avviksmeldinger gir en nødvendig dokumentasjon av hendelser. Dette kan være viktig ved eventuelle juridiske eller forsikringsmessige spørsmål og hjelper med å opprettholde høy grad av ansvarlighet i helsesektoren.
     
  5. Styring og ressursallokering: Avviksmeldinger kan hjelpe helseinstitusjoner med å identifisere områder som krever mer ressurser eller opplæring. Dette kan bidra til å forbedre den generelle effektiviteten i helsetjenesten.

For dårlig meldekultur

Helsepersonell skal i utgangspunktet ha god forståelse av hva avvik og HMS er og hvor viktig det er å avviksføre uønskede hendelser og risikosituasjoner. Samtidig melder Riksrevisjonen om at helseforetakene har for dårlig meldekultur og liten grad utnytter informasjonen som er tilgjengelig i avvikssystemet for å identifisere risikoområder.

Tilbakemeldingene jeg har fått fra helsepersonell, er at avviksføring oppleves som bortkastet tid. Det er sjelden avvik, tiltak og mål diskuteres på personalmøter, og en opplever sjelden å få oppdateringer på behandlingen av det innsendte avviket.

Andre tilbakemeldinger handler om frykt for å «sladre» på sine kolleger og frykt for konsekvensene når en melder avvik på hendelser en selv er involvert i. Til slutt går manglende opplæring og tidspress igjen som årsak til at helsepersonell ikke melder avvik.

Må oppmuntre ansatte

For at avviksmeldinger skal være effektive, er det nødvendig at ledelsen kontinuerlig jobber med helseforetakets og de enkelte avdelingers HMS-kultur. En god HMS-kultur kjennetegnes ved å være rapporterende, rettferdig, fleksibel og lærende.

Gjennom god HMS-kultur vil en kunne utvikle en sterk rapporteringskultur som legger vekt på å identifisere og kartlegge kritiske hendelser. Den forutsetter at de ansatte er villige til å gi klare tilbakemeldinger om hendelser, og at hendelsene blir tatt ordentlig imot av ledelsen. Dette krever at ledelsen har tillit, og at de ansatte er sikret en rapporteringskultur som ikke vil få uventede konsekvenser. Hovedsøkelyset skal være på å lære av erfaringer fremfor å rette en pekefinger mot dem som eventuelt forårsaket hendelsen.

For å utvikle en robust rapporteringskultur må helseforetakene oppmuntre ansatte til å rapportere aktivt. Dette kan oppnås gjennom opplæring, klare retningslinjer for rapportering og en ikke-straffende tilnærming. Det er samtidig essensielt at de ansatte opplever en transparent prosess fra ledelsen, hvor de kan følge behandlingen av egne avvik, ha innsyn i og har mulighet til å dele sine forslag på tiltak, i tillegg til å få bidra i evalueringen av iverksatte tiltak.

Ledelsen har en sentral rolle

God HMS-kultur vil lønne seg av flere årsaker, blant annet:

  • Sykefravær reduseres
  • Bedre kvalitet på tjenestene
  • Forebygging av arbeidsulykker og utbrenthet
  • Styrking av pasientsikkerheten
  • Bedre kommunikasjon og samhandling

HMS-kultur er en avgjørende faktor for arbeidsmiljøets sikkerhet, pasientsikkerheten og ansattes trivsel. Ledelsen spiller en sentral rolle i å forme denne kulturen og har et klart ansvar for å prioritere helse, miljø og sikkerhet i organisasjonens praksis. Når ledelsen tar dette på alvor, vil det kunne bidra til å øke helseforetakenes rapporteringskultur og sikre at tilgjengelig informasjon brukes på en systematisk måte i det kontinuerlige forbedringsarbeidet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse