fbpx Mener regjeringen det ikke er behov for erfarne seniorsykepleiere? Hopp til hovedinnhold

Mener regjeringen det ikke er behov for erfarne seniorsykepleiere?

Bildet viser en selfie tatt av Åshild Schei

Det er ingen grunn til at pensjonerte sykepleiere ikke skal ha samme rettighet som pensjonerte leger. Det er i så fall diskriminering.

Regjeringen vil frata pensjonerte sykepleiere retten til å arbeide for ordinær timelønn. Dette er konklusjonen av forslaget regjeringen har lagt frem om pensjonsregler. Dermed mister helsevesenet en viktig arbeidskraft.

Mener regjeringen at det ikke er behov for erfarne seniorsykepleiere?

Vil bli trukket i pensjon

Regjeringen ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet har lagt frem proposisjon for Stortinget som omhandler retten til pensjon og opphevelse av minstegrense for medlemskap. Det er ikke bare en rett, men også en plikt til medlemskap. Det vil si at alle sykepleiere som jobber offentlig, automatisk vil bli innmeldt i pensjonsordning fra første time. Det er fint for alle som ikke er pensjonister. Nå er det en grense på 20 prosent.

Dagens ordning tillater at pensjonerte sykepleiere kan arbeide opptil 20 prosent og blir ikke innmeldt i pensjonsordning. Det tilsvarer 80 timer per kvartal. Hvis man arbeider mer enn 80 timer blir man innmeldt i pensjonsordning og blir da trukket i pensjon.

Det er forskjellsbehandling

Sykepleiere bidrar med sin lange arbeidserfaring i et helsevesen hvor det er stor mangel på arbeidskraft. Nå kan det bli slutt dersom forslaget til regjeringen går gjennom.

Det er ikke foreslått noen spesialordning for pensjonister slik at de kan arbeide for ordinær timelønn.

Pensjonerte leger kan arbeide 167 timer per kvartal for full lønn. Det skal de fremdeles kunne. Norsk Sykepleierforbund har foreslått at pensjonerte sykepleiere får samme ordning som legene.

Regjeringen går imot at pensjonerte sykepleiere skal få samme ordning som pensjonerte leger. Hvorfor gjør regjeringen det? Det er ikke til å forstå. Regjeringen mener vi skal jobbe for pensjonistlønn.

En katastrofe

Det er mangel på sykepleiere. Alle trengs. Det er en katastrofe for helsevesenet at seniorer ikke lenger kan arbeide for ordinær lønn. Det er rart at regjeringen ikke forstår det. Her snakker man om at man skal stå lenge i jobb, men sykepleiere får ikke den muligheten som legene har til å arbeide for ordinær timelønn.

Pensjonerte sykepleiere kan ikke lenger bidra med sin erfaring og kapasitet.

Selv er jeg pensjonist og har lang erfaring som psykiatrisk sykepleier. Jeg arbeider gjerne mer enn 20 prosent. Nå i sommerferien får jeg mange forespørsler om å være sommervikar. Til neste år kan det være helt slutt.

Jeg er skuffet over regjeringen. Forslaget skal behandles i Stortinget til høsten. Jeg håper noen innser at det er behov for pensjonerte seniorsykepleiere og at de må kunne arbeide for ordinær timelønn uten å miste pensjon.

Jeg ber innstendig om at regjeringen legger til rette for at vi kan bidra i et helsevesen som mangler sykepleiere. Det er ingen grunn til at pensjonerte sykepleiere ikke skal ha samme rettighet som pensjonerte leger. Det er i så fall diskriminering.

3 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Elly Wilhelmsen

Onkologisk sykepleier
10 months 3 weeks siden

Er helt enig med skribenten her. Vi fortjener full lønn på samme måte som pensjonerte leger gjør. Vi har lang arb.erfaring og en ressurs i mangel av sykepleiere slik der er nå. Dette må regjeringen ( og sykepleierforbundet) ta på høyeste alvor til høsten, hvis ikke blir det ikke mange pensjonerte sykepleiere som vil jobbe. Diskriminering vil vi ikke ha noe av ⁉️

Kenneth Thomsen

Sykepleier
9 months 2 weeks siden

Heile saken bør bli avgjort rettslig.

Torhild G Fossdal

Intensivsykepleier, pensjonert
9 months 1 week siden

Enig med skribenten. Skulle vært en Tv 2 nyhet. Vi ønsker å jobbe vi pensjonerte sykepleiere, men vi får kun slippe inn døren for en lønn som er så dårlig at min ufaglærte sønn får bedre timesbetaling i barnehage , enn sin mor med lang fartstid som intensiv sykepleier og nå pensjonert

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse