fbpx Pensjonistene har satt 23.000 vaksinedoser, men snart får de lavere lønn Hopp til hovedinnhold

Pensjonistene har satt 23.000 vaksinedoser, men snart får de lavere lønn

I Midt-Telemark kommune står en gjeng pensjonerte sykepleiere klare til å kjøre i gang fjerde runde med vaksinering mot korona.

Midt i Telemark ble pensjonerte sykepleiere redningen da hele befolkningen skulle vaksinere seg mot korona. Nå er de klare for dose fire.

På Sandvin vaksinesenter i Bø har de blitt en sammensveiset gjeng med et hav av erfaring og kompetanse fra lange yrkesliv. Nå har de til sammen satt 23 000 doser med koronavaksiner.

– Jeg har nesten ikke ord for hvor takknemlig jeg er for at vi har disse damene, sier vaksinekoordinator Gro Pershaug Tinnesand i Vest-Telemark kommune til lokalavisen Bø Blad [bak betalingsmur], som omtalte saken først.

– Vi hadde ikke klart oss uten dem. Vi hadde ikke kommet i havn med vaksineringen av innbyggerne i kommunen.

Skuffet unna

Pensjonistene har vaksinert det meste av befolkningen i Midt-Telemark kommune. Foruten å skuffe unna køen på vaksinesenteret, var de også på legesentrene og hjalp til med å vaksinere folk i risikogruppene.

– I ein periode vaksinerte vi tolv i uken på legesentrene. Hjemmesykepleien tok seg av de eldre som bor ute i bygda, i tillegg til dem som bor på institusjon, forteller Sigunn Liestøl (65), tidligere operasjonssykepleier, til Bø Blad.

Meldte seg som frivillige

I romjulen 2020 kom de første vaksinene til Norge, og den første personen ble vaksinert. I starten ble de eldste og de i risikogrupper prioritert. Det var den såkalte andre smittebølgen. Før påske i 2021 blomstret smitten opp enda en gang, men nå var det kommet vaksiner til nesten alle.

I november ble tredje dose innført. Dette skulle være veien ut av restriksjoner og smitteverntiltak. I løpet av 2021 ble rundt 70 prosent av befolkningen fullvaksinert.

Travle kommuner

De pensjonerte sykepleierne i Bø syntes ikke de kunne sitte stille og se på da regjeringen oppfordret frivillige til å melde seg. Flere av dem meldte seg til Røde Kors og helselaget, forteller vaksinekoordinator Gro Pershaug Tinnesand til Sykepleien.

– De ble satt til å veilede og hjelpe til, stå i døra og slikt, på vaksinesenteret. Men så ble vi jo kjent med dem og skjønte at de var sykepleiere og hadde mye kompetanse. Så da ville vi jo heller bruke dem til vaksineringer, forteller hun.

– Og de var kjempevillige!

– En av dem hadde også nettopp blitt pensjonist fra å drive med influensavaksinering, så det var helt naturlig å flytte henne over til koronavaksineringen, sier Tinnesand.

Må gå ned i lønn

Etter en litt roligere periode i sommer, startet gjengen 10. august opp med å vaksinere med dose fire.

Tinnesand er imidlertid veldig lei for at de ikke kan få samme lønn som tidligere.

Hittil har det vært en ordning med at pensjonerte sykepleier kan jobbe så mye de vil med pandemirelatert arbeid uten at pensjonen blir redusert, men denne ordningen tar slutt 1. september.

– At ikke dette kunne videreføres synes jeg ikke noe om, det er veldig leit for vi trenger fortsatt pensjonistgjengen vår, sier Tinnesand.

– Vil pensjonistene fortsette når de ikke får betalt?

– Ja, jeg har ikke fått snakket med alle, men inntrykket er at de fortsetter uansett. De synes det er så kjekt å bidra. Så får de den pensjonistlønnen, sier hun.

Vaksinearbeidet er nå flyttet over til en ledig avdeling på Bø sjukeheim.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse