fbpx – You snus, you lose Hopp til hovedinnhold

– You snus, you lose

Snus er mindre farlig enn røyk, men er det grunn god nok til å godta snusing? Snus har helsemessige konsekvenser – både personlig og samfunnsøkonomisk. Så hvorfor tillater vi og godtar bruken av snus?

Utsagnet «you snus, you lose» kommer fra trenermiljøet til toppfotballen i England, og jeg benytter innlegget til å uttrykke samme mening. Ikke fordi jeg vil karakterisere snusbrukere som tapere, men fordi jeg er ganske godt trent i å formidle forebyggende helsearbeid.

Jeg mener å kunne påvirke «for the good». Kanskje skape vinnere?

Ved å sette søkelys på den skyhøye snusbruken i Norge er det en god mulighet til å minne om hvilke forbilder vi alle er, som voksne ansvarsfulle mennesker. Eller som vi burde være.

Skremsel har liten effekt

Snus er mindre farlig enn røyk, men er det grunn god nok til å godta snusing? Og hva betyr mindre farlig? Snus har helsemessige konsekvenser – både personlig og samfunnsøkonomisk. Så hvorfor tillater vi og, sosialt, godtar bruken av snus?

Skremselspropaganda har liten effekt. Vi vet derimot at påvirkningen fra våre forbilder, helter og idoler er stor. Hvorfor snuser så mange av mine egne forbilder? Hvorfor snuser kolleger i helsevesenet, idrettshelter, lærere, forelesere, politiet, folkevalgte i lokal- og nasjonalpolitikk og fantastisk flinke foreldre som er opptatt av god helse, ernæring og økologisk mat? Hvorfor?

Påvirkningskraften må løftes frem

De fleste som snuser, er fysisk avhengige av nikotin. I tillegg kan avhengigheten handle om sosiale relasjoner, vaner og følelser.

Forebyggingsstrategien har definitivt sviktet. Påvirkningskraften må løftes frem. Holdningen «gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør», holder ikke.

 • Det er sannsynlig at bruk av snus øker risikoen for kreft i spiserøret og bukspyttkjertelen, og det er mulig at snus øker risikoen for kreft i magesekken og endetarmen.
 • Det er mulig at bruk av snus øker dødeligheten etter en kreftdiagnose.
 • De fleste føler at snusen er utbrukt eller «tom» etter 10–20 minutter. 
 • Mange beskriver snusing som avslappende, men fysiologisk blir kroppen stresset, og både puls og blodtrykk stiger.
 • Snus inneholder giften nikotin som kan gi forgiftningssymptomer når man ikke er vant til å snuse.
 • Snus inneholder kreftfremkallende stoffer.
 • Tannlegene advarer. Skadeeffekten av snusbruk er underkommunisert.

Og til sist:

 • Vet unge menn og kvinner at snusbruk kan redusere sædkvaliteten med 25 prosent?

Snus er forbudt i mange land

For de cirka 700 000 nordmenn som snuser daglig, er gjennomsnittlig forbruk av snus tre bokser i uken. For deg som ikke vet det, er dette en kostnad på om lag 300 kroner i uken, 1200 kroner i måneden, eller 14 400 kroner i året.

Dette er gjennomsnittstall, kjent for meg som sitter på kunnskapen og etter å ha jobbet mye med og for ungdom, altså med dem under 18 år. Snus brukes av mange ungdom 24/7. Det snuses all day uten pause, også om natten, og kanskje ikke bare én porsjon av gangen.

 • Det er 18 års aldersgrense på snus.
 • Det er forbudt for elever og ansatte å snuse på skolen og under utflukter i skolens regi.
 • Det er forbudt å reklamere for snus.

Snus er forbudt i alle EU- og EØS-land utenom Norge og Sverige. Alle over 18 år kan ta med seg snus til eget bruk på ferie i EU og EØS med unntak av Malta og Island hvor snus er totalt forbudt, og man blir bøtelagt ved bruk.

Populært blant idrettsutøvere

Vi jubler over nedgang og røykekutt blant ungdom, men snus er blitt mer populært blant ungdom enn røyk, og blant alle kjønn. Snus lukter ikke like mye som røyk, det skader ikke andre enn en selv, det finnes mange smaker å velge mellom, og det er lov å snuse mange steder hvor det er forbudt å røyke.

Snusbrukerne mener selv at det er lettere å skjule snusingen. Det er det ikke. #snusleppe

Snus er tillatt i Norge og Sverige, men det har ikke vært lov å selge snus i England og i en rekke europeiske land siden 1992. Selv om det er ulovlig å selge, er det lovlig å oppbevare og å bruke snus. Likevel påstår flere kjente profiler at snus har blitt en vanlig norm innen fotballmiljøet, også i England.

Det er et paradoks at våre beste idrettsutøvere tar med seg den helseskadelige trenden over til sine kolleger.

Snus forsøpler natur og byrom

Snusposer skiftes ut overalt. Finger opp i munnen, ut med «pakken» eller «bleien» … Vaskes hender etter skiftet av snuspose? #pandemi

Snusboksen produseres med integrert boss-spann, men det virker dessverre ikke slik. Brukt snus finner man overalt. På gaten, på vegger, klistret under bordet, i blomsterpotter, på stranden og skvulpende i sjøen. Det er ganske spesielt når strandkrabben du fisker opp med barnebarna holder en porsjonspakke snus i den ene kloen.

Til og med på 2000-meters topper kan man samle et stort antall snuspakker. Hva er det med snusbrukere som tenker at det er helt greit å forsøple både natur og byrom med brukt snus.

Til slutt –en siste alvorlig bekymring. Små barn er nysgjerrige og putter ting i munnen, også snus. Giftsentralen og sykehusene rapporterer økende tilfeller av små barn som har spist porsjonspakker snus og må innlegges på sykehus.

Nattbordet er en enkel høyde for småbarn, og hvis der ligger både brukte og ubrukte snuspakker, er fristelsen stor. Helsemyndighetene fraråder foreldre som snuser å samsove med barnet sitt, fordi man regner med at nikotinen utsondres gjennom huden.

Tenk på hvilken påvirkningskraft du har

Tenk på hvilken påvirkningskraft du har enten som trener, lærer, lege, sykepleier, idrettsutøver, helsearbeider, politi, samfunnstopp, leder eller egentlig bare den du er når det buler en rund boks i lommen din. Eller når du skifter snus midt i et måltid, eller legger snusboksen midt på bordet foran en kunden eller en pasienten. Se på meg! Jeg snuser! Hva i huleste tenker du på? Eller tenker du?

Nylig la en jeans-produsent i Japan inn et ferdigslitt «snusboks-merke» som et nytt design i buksene sine. Begrunnelsen skal være å ha oppfattet at dette merket var så populært i Sverige og Norge. Look to Norway …(!) Er det virkelig i dette feltet vi ønsker å være et foregangsland?

Røykelovens far –Dagfinn Høybråten –er ute av politikken, men kan jeg klare å utfordre andre ministre eller ledende politikere til å ta action? Også dem med snusmerke på lommen? Det gjenstår å se. Ingen ønsker vel at Norge får rollen som det landet som sprer «the Swedish-made drug».

If you snus, you lose ... i alle fall hvis du er opptatt av å være et godt forbilde.

God høst i sus og dus –uten snus. #slutta

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse