fbpx Ti ganger vanligere for unge å snuse enn å røyke Hopp til hovedinnhold

Nå er det ti ganger vanligere for unge å snuse enn å røyke

Stadig flere nordmenn snuser ifølge tall fra SSB.

Stadig flere unge nordmenn klemmer daglig litt halvfuktig tobakk under overleppa. Røykere blir det derimot færre og færre av.

Fredag presenterte SSB nye tall om nordmenns bruk av blant annet røyk, snus og alkohol. Mens andelen som definerer seg som dagligrøykere, fortsetter å synke, blir det stadig flere snusbrukere.

Saken fortsetter under visualiseringen.


 


Unge snuser mest

Statistikken viser klare alders- og kjønnsforskjeller, særlig når det gjelder snus, og de aller ivrigste snuserne er unge menn. 

I fjor oppga 20 prosent i aldersgruppen 16 til 24 år at de brukte snus daglig, mens kun 2 prosent var dagligrøykere. Til sammenlikning røkte 12 prosent i alderen 65 til 74 år, mens kun 3 prosent i dette segmentet brukte snus.

Artikkelen fortsetter under diagrammene. 


De siste årene har kjønnsfordelingen blant røykere vært relativt balansert, men den mannlige delen av befolkningen snuser langt mer enn kvinnene. Riktignok har andelen kvinner som snuser, økt kraftig, men de er likevel et stykke unna å ta igjen mennene.

Mindre farlig med snus

Ifølge Helsedirektoratet innebærer det redusert helserisiko å erstatte røyk med snus, men det vil ikke si at snus er ufarlig.

En rapport Folkehelseinstituttet publiserte oktober 2019 viser at snus blant annet gir økt risiko for kreft i spiserør og bukspyttkjertel.

 

0 Kommentarer

Annonse
Annonse