fbpx – Hvorfor blir ikke tenner regnet som en del av kroppen? Hopp til hovedinnhold

– Hvorfor blir ikke tenner regnet som en del av kroppen?

Bildet viser tenne til en mann som smiler

– Vi må betale for all tannbehandling selv. Det er bare spesielle tilfeller, ved sykdom og misdannelse, som gir opptjening til frikort. Er det slik vi ønsker å ha det? spør sykepleieren.

Jeg var nylig på den årlige kontrollen hos tannlegen. Med klamme hender og overflatisk pust entret jeg tannlegekontoret. Nå skulle tenner sjekkes med røntgenbilder, lupe og lys.

Etter tips fra tannlegen, masserte jeg hardt området mellom tommel og pekefinger for å roe nervene. Jeg fokuserte hardt på alle gode, lyse tanker om tidligere forelskelser og varme badestrender for å holde unna angsten.

Betaler høflig

Heldigvis slapp jeg unna tannlegeboret for denne gang. Det som går gjennom marg og bein slik at det går frysninger gjennom hele kroppen. Etter røntgenbilder, undersøkelse og fjerning av tannstein på en knapp halvtime, får jeg regningen på 1600 kroner. Med et stivt smil betaler jeg høflig.

Jeg har jeg beskjeden fra tannlegen i bakhodet – at jeg bør få en ny rotfylling til 8000 kroner. Jeg spurte tannlegen om jeg kunne få behandlingen dekket. «Nei», svarte vedkommende og så på meg med unnskyldende øyne.

Innhogg i økonomien

For en del år tilbake droppet jeg å gå til tannlegen i noen år fordi jeg hadde andre viktige ting å bruke penger på. Etter hvert begynte smertene å komme, og den bredte seg fra tennene og til ansiktet. Det er tegn på at nervene i tennene begynner å bli påvirket. Jeg klarte meg til slutt ikke uten smertestillende, og jeg var pent nødt til å bestille time hos tannlegen.

Selv om både mannen min og jeg har høyere utdanning, blir det et godt innhogg i økonomien.

Jeg måtte ha en rotfylling, og det kostet meg 6000 kroner. Med et avstivet smil dro jeg bankkortet. Selv om både mannen min og jeg har høyere utdanning, og vi begge har 100 prosent fast jobb, så blir en ny rotfylling til 8000 et godt innhogg i økonomien vår.

Behandling i utlandet

Vi har fire barn, og jeg tror vi er mange som kan skrive under på at barn er en stor utgiftspost. Da kommer barna i første rekke og tenner i andre, tredje, fjerde eller tiende rekke.

Vi har også vært så heldige å få barn med tenner på tørk og som derfor har hatt behov for kjeveortopedisk behandling. Det er også en utgiftspost, men heldigvis har vi fått dekket deler av behandlingen.

Når 8000 kroner er mye penger for oss, hva da med lavtlønnede, uføretrygdede, arbeidsledige, aleneforeldre og så videre? Noen reiser rett og slett til utlandet for å få behandlet tennene. Jeg har utenlandske kolleger som reiser til hjemlandet fordi tannlegebehandlingen er så dyr i Norge.

Ikke bruk superlim

For en del år tilbake jobbet mannen min i en jernvarehandel i Oslo. En dag han var på jobb, observerte han at en av byens løse fugler kom inn og spurte etter superlim mens han hadde den løse tanna i hånda. Superlim er beregnet til bruk på metall, stein, porselen, gummi, hard plastikk, tre og lær.

Superlimet er lokalirriterende, og man må passe på at det ikke kommer i kontakt med hud og øyne. Derfor er superlim et dårlig egnet hjelpemiddel i tannbehandling. Men denne uheldige mannen så ikke sin arme råd annet enn å kjøpe superlim for å lime tannen på plass igjen.

Trenger en tannhelsereform

Går vi til legen, er egenandelstaket på 2460 kr i 2021. Betaler vi mer enn det, får vi tilbakebetalt utgiftene. Går vi til tannlegen, må vi som regel betale for all behandling selv. Det er bare ved spesielle tilfeller, slik som ved sykdommer og misdannelser i munn og kjeve og ved behandling av tannkjøttsykdommer, man kan gi opptjening til frikort. Er det slik vi ønsker å ha det?

Med dette så ønsker jeg hjertelig velkommen en ny tannhelsereform. Dagens tannlegeordning synes jeg ikke er til det beste for alle lag i befolkningen. Den fungerer nok bra for de rike, men det er mange av oss som ikke er det. Det er på høy tid at tenner blir medregnet som en del av kroppen.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse