fbpx – Medspillere: Kameratskap forplikter! Hopp til hovedinnhold

– Medspillere: Kameratskap forplikter!

Bildet viser EM landskamp mellom Danmark og Finland12. juni 2021. Fotballspiller Christian Eriksen får livreddende behandling mens lagkamerater står rundt ham.

– For noen er fotball uinteressant. For andre representerer det glede, samhold og inspirasjon. Det er underholdning. Men under årets EM ble plutselig fotballen en arena for en kamp mellom liv og død, skriver fylkeslederen.

Selv er jeg oppvokst i idrettsmiljø med Clausenengen fotball klubb (CFK) som min moderklubb. CFK har det fantastiske mottoet: «Kameratskap forplikter». Klubben har for øvrig fostret Norges mest kjente fotballspiller: Ole Gunnar Solskjær.

Min glede for spillet har utviklet seg fra CFK til Molde fotballklubb med de tre S-er: Solskjær, Stavrum og Sundgodt på 90-tallet, deretter til landslaget under Drillo og så til Man United. Noen foretrekker Dortmundt og tysk fotball. For min del har alltid engelsk vært min greie.

Viktig å kunne livreddende førstehjelp

Derfor gledet jeg meg til EM-kampen mellom Danmark og Finland 12. juni. Jeg var rigget og klar foran tv ettersom Norge ikke var kvalifisert, og jeg hadde jeg et lite håp på Finland – underdogen.

Men så skjer det utenkelige: Christian Eriksen kollapser uten nærkontakt. Han blir liggende livløs på gresset. Medspillere reagerer umiddelbart, starter førstehjelp og dommer tilkaller helsepersonell som tar over behandlingen. Publikum på tribune og TV holder pusten.

Det er ikke alle forunt å få en slik rask hjelp.

Som sykepleier hadde jeg ikke forventet noe annet enn riktig og effektiv behandling fra helsepersonell til stede på Parken stadion denne lørdagen. Dagens profesjonelle fotballkamper har strenge krav til tilstedeværende beredskap av helsepersonell.

Det er ikke alle forunt å få en slik rask hjelp. Ikke overraskende har oppmerksomheten de siste dagene vært på hvor avgjørende viktig det er å lære seg livreddende førstehjelp. Fra et helsepersonellperspektiv er det gledelig at denne tragiske hendelsen også førte til noe bra: Økt interesse for kunnskap om hjerte- og lungeredning i befolkningen.

Alle fortjener å bli godt ivaretatt

Medienes bekymring for Eriksen er rørende. Det er mange i dette landet som opplever akutt innsettende sykdommer både med gode utfall og tragisk utfall som ikke får den omtanken Eriksen nå opplever.

Sykepleiere og helsepersonell møter disse under behandling og ivaretar deres behov så lenge de er innlagt. Når de kommer hjem, opplever dessverre en del at de er alene om å håndtere traumet de har vært igjennom. De er blitt glemt av venner, nabo og slekt – «det gikk jo bra».

Sykdom er vanskelig å forholde seg til, og for mange er terskelen høy for å ta kontakt med den syke, eller de pårørende som sitter igjen de ganger selv ikke den beste behandling kunne hindre død.

Jeg er overbevist om at Eriksen vil bli meget godt ivaretatt av sine medspillere, laget og familien, og godt er det. Han er en av de heldige. La oss sammen sørge for at andre blir like godt tatt vare på. Min oppfordring til dere alle er å leve etter mottoet til min moderklubb: «Kameratskap forplikter» – både på og utenfor banen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse