fbpx Medikamentregning: – Vi har ikke senket kravene til studentene Hopp til hovedinnhold

Medikamentregning: – Vi har ikke senket kravene til studentene

Bildet viser en sykepleier som holder rundt en pille.

– Ifølge rammeplanen har det vært et krav om null feil i legemiddelregning, men denne prøven trenger ikke å være i form av en eksamen, skriver Fjørtoft og Stavland.

I artikkelen «Tre skoler dropper kravet om null feil i medikamentregning» publisert den 19. januar, blir det hevdet at Høgskulen på Vestlandet er en av disse. Det er ikke tilfellet.

Siden høsten 2017 har det pågått et stort utviklingsarbeid for å utvikle nasjonale retningslinjer innen helse- og sosialfag (RETHOS). Retningslinjene skal definere sluttkompetansen for hver utdanning og utgjøre en minstestandard for kompetanse.

Etter RETHOS-prosessen nasjonalt, innførte Høgskulen på Vestlandet et felles studieprogram ved bachelorutdanningen ved alle de fire campus som tilbyr sykepleie. Eksempelvis har de andre campusene fulgt campus Førde sin praksis med å ha tre arbeidskrav i medikamentrekning som en del av et felles studieprogram.

Er ikke enig i tolkningen

I den nye forskriften står følgende krav under § 6 b): «Kandidaten kan planlegge og gjennomføre forsvarlig legemiddelhåndtering, herunder legemiddelregning, og kvalitetssikre den enkelte pasients legemiddelbruk.»

I Sykepleiens artikkel blir dette tolket som at det ikke lenger er et krav at sykepleierstudenter må bestå en medikamentregningsprøve med null feil. Vi er ikke enig i denne tolkningen da forsvarlig legemiddelhåndtering, blant annet, vil handle om feilfri utregning av legemiddel.

Prøven kan være i form av et arbeidskrav.

Ifølge rammeplanen av 2008 har det vært krav om «minst en prøve der studenten skal ha feilfri besvarelse». Denne prøven trenger ikke å være i form av en eksamen, men kan være i form av et arbeidskrav som fungerer som en passeringstest.

Har innført arbeidskrav

Legemiddelregning har aldri vært en eksamen ved noen av de tidligere skolene som fusjonerte til Høgskolen på Vestlandet i 2017. Det har vært et arbeidskrav der studentene må gjennomføre feilfri prøve for å kunne få fortsette studiet. Det at studentene må gjennomføre arbeidskravet feilfritt, understreker alvoret i det.

Feil dosering av legemidler kan få store følger for pasientene, og følgelig er det svært viktig at studentene har gode kunnskaper om legemiddelregning.

Ut ifra artikkelen kan det synes som om Høgskulen på Vestlandet har senket kravene til studentene. Det er ikke tilfellet. Vi har innført tre feilfrie tester, definert som arbeidskrav, i løpet av studiet. Det er ett krav for hvert studieår.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse