fbpx Fiskeinntak og metabolsk syndrom Hopp til hovedinnhold

Fiskeinntak og metabolsk syndrom

<< Lean fish consumption is associated with decreased risk of metabolic syndrome - Results from a large population-based study >>

Med data fra Tromsøundersøkelsen har sykepleier Christine Tørris og hennes medarbeidere i denne studien sett på mulige sammenhenger mellom inntak av fisk og metabolsk syndrom. De fant at inntak av fisk var forbundet med redusert risiko for metabolsk syndrom og gunstige endringer i flere av risikofaktorene.

  • Doktorand: Christine Tørris
  • Disputas: 23. august 2017
  • Utgått fra: Universitetet i Oslo

3 spørsmål til Tørris

  1. Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Forskningen tilfører ny innsikt om inntak av fisk og metabolsk syndrom og dens komponenter. Spesielt mager fisk var forbundet med redusert risiko for metabolsk syndrom, og en bedring av flere av risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Dette ble ikke observert for fet fisk. I dag er mye av fokuset på inntak av fet fisk, men resultatene fra denne studien foreslår at også inntak av mager fisk kan ha en plass i forebygging av metabolsk syndrom.
  2. Hvilke metoder har du brukt og hvorfor? Det ble brukt kvantitative metoder og ulike statistiske analyser for å undersøke sammenhenger mellom inntak av fisk og metabolsk syndrom og dens komponenter ved to ulike tidspunkt, og endringer over en 13-års oppfølgingsperiode. Avhandlingen er basert på data fra Tromsøundersøkelsen, nærmere bestemt Tromsø 4 (1994–1995) og Tromsø 6 (2007–2008).
  3. Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis? Gjennom kostrådene anbefales vi å spise fisk til middag 2–3 ganger i uken, noe som tilsvarer 300–450 gram, der minst 200 gram bør være fet fisk. Resultatene fra denne avhandlingen kan tyde på at også den magre fisken bidrar til bedre helse. Resultatene indikerer at det er behov for mer forskning på mulige forskjeller mellom inntak av fisk og helseeffekter relatert til metabolsk syndrom og de ulike risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, spesielt med tanke på mulige forskjeller mellom inntak av mager og fet fisk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse