fbpx Fiskeinntak og metabolsk syndrom Hopp til hovedinnhold

Doktorgrad Fiskeinntak og metabolsk syndrom

Dette er presentasjon av en doktoravhandling. Kontakt doktoranden for mer informasjon.

<< Lean fish consumption is associated with decreased risk of metabolic syndrome - Results from a large population-based study >>

Med data fra Tromsøundersøkelsen har sykepleier Christine Tørris og hennes medarbeidere i denne studien sett på mulige sammenhenger mellom inntak av fisk og metabolsk syndrom. De fant at inntak av fisk var forbundet med redusert risiko for metabolsk syndrom og gunstige endringer i flere av risikofaktorene.

  • Doktorand: Christine Tørris
  • Disputas: 23. august 2017
  • Utgått fra: Universitetet i Oslo

3 spørsmål til Tørris

  1. Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Forskningen tilfører ny innsikt om inntak av fisk og metabolsk syndrom og dens komponenter. Spesielt mager fisk var forbundet med redusert risiko for metabolsk syndrom, og en bedring av flere av risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Dette ble ikke observert for fet fisk. I dag er mye av fokuset på inntak av fet fisk, men resultatene fra denne studien foreslår at også inntak av mager fisk kan ha en plass i forebygging av metabolsk syndrom.
  2. Hvilke metoder har du brukt og hvorfor? Det ble brukt kvantitative metoder og ulike statistiske analyser for å undersøke sammenhenger mellom inntak av fisk og metabolsk syndrom og dens komponenter ved to ulike tidspunkt, og endringer over en 13-års oppfølgingsperiode. Avhandlingen er basert på data fra Tromsøundersøkelsen, nærmere bestemt Tromsø 4 (1994–1995) og Tromsø 6 (2007–2008).
  3. Hvem vil kunne dra nytte av forskningen i klinisk praksis? Gjennom kostrådene anbefales vi å spise fisk til middag 2–3 ganger i uken, noe som tilsvarer 300–450 gram, der minst 200 gram bør være fet fisk. Resultatene fra denne avhandlingen kan tyde på at også den magre fisken bidrar til bedre helse. Resultatene indikerer at det er behov for mer forskning på mulige forskjeller mellom inntak av fisk og helseeffekter relatert til metabolsk syndrom og de ulike risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, spesielt med tanke på mulige forskjeller mellom inntak av mager og fet fisk.
Les også:

Skriv ny kommentar

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.