fbpx Helse Sør-Øst velger pris over kvalitet i rusbehandling – 14 institusjoner rammes Hopp til hovedinnhold

Helse Sør-Øst velger pris over kvalitet i rusbehandling – 14 institusjoner rammes

Bildet viser Bjørn Kenny Skomakerstuen. Bjørn Kenny har hunden sin på fanget.

Helse Sør-Øst fjerner behandlingstilbudet for sårbare ruspasienter når 14 institusjoner må legges ned. Sjokkerte ansatte og pasienter står igjen uten svar på hva som skjer videre.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Så har Helse Sør-Øst (HSØ) innen tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB) offentliggjort det absurde – å sette pasienten ut på anbud.

14 institusjoner er utradert. Tyrilistiftelsen mister blant annet Tyrilisenteret i Lillehammer, Tyrilisenteret i Skien, Tyrili Arena Arendal og Tyrili Frankmotunet i Folldal.

Premisset for anbudet var en vekting med 40 prosent på kvalitet og 60 prosent på pris. Tyrili har scoret godt på kvalitet, som HSØ sier i tildelingsinformasjonen at de er opptatt av.

Så hva er det som skjer i Behandlings-Norge? Tenk om vi kommer dit at somatiske sykehus skal legges ut anbud.

Vantro og sjokk

Det er med vantro og sjokk at HSØ river vekk spisskompetanse innen fagfeltet. Tyrili og andre aktører har vært pionerer i sitt arbeid med de svakest stilte menneskene i samfunnet.

Når det gjelder pris, er det snakk om få kroner imellom. Altså hvor mye et menneskeliv er verdt. 

Det skal styrkes i poliklinikker og seksmåneders rehabilitering. Vår erfaring er at det ikke kan opereres med en quick fix-rehabilitering for pasientgruppe som i tillegg har pådratt seg psykiske lidelser og traumer.

Vi i Tyrili har etterspurt informasjon om hvilke overgangsordninger som trer i kraft for pasienter ved behandlingssteder som ikke videreføres. Det har vi foreløpig ikke fått svar på fra HSØ. 

Vi prøver å ta vare på pasienter som er opprørte og ikke vet hva som vil skje. Likeså med de ansatte som mister jobben 1. januar 2025. Dette rammer altså 14 institusjoner. Er det slik våre politikere vil ha det?

Er dette en villet politikk?

Rusbelastningen i Norges samfunn har aldri vært så stort som nå. Dette sier meg at det kommer til å eskalere, og vi kommer til å få mange svingdørspasienter. De 14 institusjonene må avvikles da tildelingen skjer med avtale i fire år med mulig videreføring av avtalen i fire nye år. Det blir slik at 14 institusjoner er radert bort sammen med en verdifull kompetanse innen TSB.

Jeg mener at Sykepleierforbundet ikke kan sitte stille i båten å se på dette. De må være med i diskusjonene på hvordan vi skal ta vare på den spisskompetansen vi har innen TSB på dette fagfeltet.

Å legge menneskeliv på anbud er absurd. Har HSØ for mye makt? Hva mener politikerne? 

Håper med dette at Norsk Sykepleierforbund engasjerer seg i saken.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ann Iren

Overordnet
1 month 1 week siden

Rus og psykiatri og tverrfaglig behandling har ikke vist seg å være varige resultat hvor hele belastningen tillegges vedkommende med vekt på kontroll og ikke resultat.Behandlingen blir bare en utsettelse av problemet.Behandling på sykehus må være akutt nødhjelp og bare absolutte nødvendighet for å kunne forsvares i hva pasienten har igjen for det i lønnsomhet i forhold til hva oppholdet koster.Det er veldig enkelt å forstå og burde vært tatt i betraktning før det blir en jobb.Denne typen jobb er overflødig og koster skjorta uten at det tjener andre enn de som jobber med det.Ikke forvent forståelse.

Gry Mette Lorentsen

Sykepleier
1 month 1 week siden

Din kommentar skremmer. Snakk om å degradere mennesker som sliter. Om vi bare skal tenke penger hvor skal vi da sette strek for operasjoner. Skal det salderes på alder og livsstil?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse