fbpx Disse ordene bør du aldri si til en sykepleier Hopp til hovedinnhold

Disse ordene bør du aldri si til en sykepleier

Bildet viser en godt voksen, irritert kvinne.

Uttrykket som irriterer sykepleiere mer enn noe annet på jobb, er verken «varme hender», «engler i hvitt», «endringsprosess» eller «dugnad».

Du kan sikkert se for deg situasjonen:

Det koker på avdelingen. Dere er underbemannet og overarbeidet. Du står på, yter god sykepleie, men må springe beina av deg for å rekke det du skal.

Da faller ordene fra en leder eller kollega: 

«Du må bare prioritere

Det er dette uttrykket sykepleiere irriterer seg mest over i jobbsammenheng.

Ifølge en uformell spørreundersøkelse Sykepleien har gjennomført blant drøyt 1200 tilfeldig utvalgte medlemmer av Norsk Sykepleierforbund, er oppfordringen om å prioritere det som får blodet til å koke aller mest.


 


– Bedrevitende og lettvint

Foredragsholder og forfatter Per Henrik Stenstrøm kan ett og annet om hva som forsurer et arbeidsmiljø.

Han har gjennom sitt virke besøkt hundrevis av norske arbeidsplasser og har de siste årene hatt stor suksess med blant annet foredraget «Slik takler du idiotene på jobben!».

Uttrykket gir ingen retning eller råd og kan oppfattes veldig provoserende
Per Henrik Stenstrøm

– Det er noe bedrevitende og lettvint over det, sier han når han hører at «du må bare prioritere» topper Sykepleiens kåring.

– Jeg tror ingen sykepleiere som hører dette, tenker: «Det der var jommen et godt råd! At jeg ikke har tenkt på det før.» Uttrykket gir ingen retning eller råd og kan oppfattes veldig provoserende. Det indikerer jo at du ikke prioriterer riktig i dag. 

Per Henrik Stenstrøm

Ekstra provoserende

Uttrykk som «jobb mer effektivt», «effektivisering» og «dugnad» kommer også høyt på lista. Det kan tyde på at høyt arbeidspress og forventninger til hvordan slikt skal håndteres, er noe av det som tærer mest på norske sykepleieres tålmodighet.

På andreplass finner vi derimot uttrykket «sånn gjør vi det her», som Stenstrøm synes skiller seg litt ut fra de andre begrepene i toppen.

– Det er noe bedrevitende over dette begrepet også, men samtidig står det litt i kontrast til oppfordringer om å gjøre egne prioriteringer eller jobbe mer effektivt. I stedet for å legge ansvar over på sykepleieren fratar man her ansvar og autonomi.

Når folk leverer på høyt nivå og jobber hardt, kan det være ekstra provoserende å få tomme, retningsløse fraser som tilbakemelding
Per Henrik Stenstrøm

– Tror du sykepleiere irriterer seg av andre ord og uttrykk enn det man gjør ellers i arbeidslivet?

– Mye er nok likt, men samtidig skiller helsevesenet seg ut ved å være en sektor med ekstra mye yrkesstolthet og stort alvor.

– Prioriteringene du gjør, kan få konsekvenser for liv og død. Når folk leverer på høyt nivå og jobber hardt, kan det være ekstra provoserende å få tomme, retningsløse fraser som tilbakemelding.

Engler i hvitt med varme hender

Begreper om sykepleiere som mange oppfatter som utdaterte, har også fått plass på kortlisten over irritasjonsmomenter.

Enkelte kan kjenne litt varme under topplokket hver gang noen bruker ord som «engler i hvitt», «varme hender» og «sykesøster».

Disse uttrykkene nådde derimot ikke helt opp i toppen av Sykepleiens avstemming, men ender på henholdsvis åttende, tolvte og sekstende plass.

– Det viser nok at det ikke er like mange som lar seg irritere over ord som i utgangspunktet er godt ment, tenker Stenstrøm.

– Dette er jo heller ikke kommandoer eller ordrer.

Flere alternativer

Flere hundre forslag til irriterende ord og uttrykk ble sendt inn i kåringens innledende runde.

Vendinger som «vi ser det an», «innsparinger» og «underbemanning» ble for eksempel nevnt av flere, men nådde ikke helt opp til kortlisten.

Det gjorde heller ikke ordet «utfordringer», som Cathrine Krøger nylig tok et oppgjør med i en kronikk på Sykepleien.no

– Å bruke ordet «utfordringer» er forbundet med vår tids redsel for å krenke, skriver Krøger og viser til hvordan antropologiprofessor Thorgeir Kolshus allerede for elleve år siden mente ordet spredde seg «som brunsneglen i norsk offentlighet».

I kommentarfeltet til Krøgers kronikk kommer lesere med andre eksempler de selv har fått i vrangstrupen, deriblant «det gjelder å tenke positivt», «krevende», «bærekraftig» og «robust».

Vi spør Per Henrik Stenstrøm om det er ord eller vendinger han selv savner i Sykepleiens kåring.

– «Dokumentasjon» og «avvik» kanskje. Ellers er det mange steder i arbeidslivet man snakker om at noe er «godt nok». Jeg vil tro det også er et begrep som kan provosere sykepleiere.

Fakta
Om kåringen
  • Vi spurte et tilfeldig utvalg av medlemmer i Norsk Sykepleierforbund (NSF) om hvilke ord og vendinger som irriterte dem mest i jobbsammenheng.
  • Flere hundre forslag kom inn. Disse ble vurdert av redaksjonen og strammet inn til en liste på 20.
  • Vi ba så 10 000 andre NSF-medlemmer om å stemme over disse 20, noe 1202 gjorde.
  • Kåringen er inspirert av en liknende kåring gjennomført av det danske fagtidsskriftet Djøfbladet.

7 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ann Iren

Overordnet
1 month 2 weeks siden

I alle mine år som både lærling,arbeidstaker,selvstendig næringsdrivende og overordnet har det aldri falt meg inn å henge meg opp i ord og uttrykk.Det følger med en viss disiplin i faget hvor det faglige overstyrer fraser.Derimot stygge kommentarer om hverandre kan ødelegge jobben.Sykepleie er ikke hardere eller har høyere tempo og mer å gjøre enn de fleste yrker på golvet.Jeg har ikke hatt et yrke hvor vi tok det rolig.Henger sykepleiere opp i bagateller må de få seg en annen holdning til jobben.Jobben deres er ikke viktigere prestasjon enn andres.Alle gjør sitt beste.Slutt å let etter ting som irriterer på jobb.Ikke klag på belastningsskader som faktisk er hver å en sitt ansvar å forebygge med trening.Det må alle som jobber på gulvet.Vær positivt innstilt og vis respekt for å bli bedt om noe.Der er mange kvalifikasjoner som etterspørs ikke bare selve handlingen.

Henriette

Sykepleier
1 month 1 week siden

Tåler mange kommentarer på jobb, men akuratt «Flink jente» da blir jeg provosert.

Torill

Sykepleier
1 month 1 week siden

Ann Iren tror visst det er ordene i seg selv som er irriterende. Det som er irriterende er jo tanken bak ordene, den manglende forståelsen for hva som blir formidlet via slike kommentarer. Når jeg kommer hjem etter en vakt på jobb der jeg vet at ikke alle pasientene mine fikk den mobiliseringen de skulle hatt grunnet tidsnød, at jeg ble nødt til å forskyve et stort sårstell og en stomi lekkasje til nattevakta fordi ingen av oss på kveld fikk tid fordi vi måtte prioritere den pasienten i nabosenga som fikk akutt rektalblødning og måtte flyttes til intensiven i full fart, samtidig som den nyopererte gallepasienten ikke klarte å vente med å få hjerteinfarkt til ting hadde roet seg, og så står det en godfjott på nyhetene og prater varmt om hvor mye bedre ting ble når de innførte oppgaveglidning slik at sykepleierne kunne prioritere sykepleie oppgaver... Men det blir ikke mindre travelt av den grunn, vi er fortsatt like få på jobb, jeg gjør allerede kun rene sykepleier oppgaver og har ikke tid til annet. Vi irriterer oss over disse teite ordene fordi de viser hvor lite samfunnet forstår, og hvor lite villig samfunnet er til å endre arbeidsforholdene, og det aller viktigste er at folk som deg ikke forstår at vi irriterer oss ikke mest på egne vegne, men på pasientens vegne fordi vi vet at det er de som lider under de dårlige forholdene.
Og, ja, det fins mange yrker som har tungt og stressende arbeid, og ja man har ansvar selv for å holde seg i form og forebygge skader og slitasje, men det er ikke alle belastninger som kan trenes bort.
Din kommentar faller inn i gruppen av provoserende ord og meninger som ikke vet hva vi holder på med..
Jeg liker yrket mitt, men forholdene for utøvelsen av det er ikke bra, hvilket disse kommentarene uttrykker null forståelse for

Meghan

Sykepleier
1 month 1 week siden

Når jeg ber om å bli frigjort for å gjøre en oppgave, får jeg beskjed å jobbe med det «innimellom». Sånn gjør vi alle.

Gro

Spesialsykepleiere
2 weeks siden

Engler i hvitt, varme hender og sykesøster gjør meg varm om hjertet♥️ Det er den beste måte å beskrive sykepleier yrke på, og som viser respekt mer jeg til et gammelt godt yrke.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse