fbpx Førstemann til mølla får bli sykepleier uten karakterkrav Hopp til hovedinnhold

Førstemann til mølla får bli sykepleier uten karakterkrav

Fra lørdag 20. juli klokka 09.00 kan hvem som helst med generell studiekompetanse søke sykepleierutdanningen på sju av utdanningsstedene – uten å ha tre i matte og norsk.

Seks av de tretten utdanningsinstitusjonene Sykepleien har kontaktet beholder karakterkravene for høsten opptak. 

Hele sju institusjoner tilbyr nå plasser til de uten krav etter Samordna opptak, i et såkalt lokalt inntak.

Opptakskravene som krever karakteren tre i matte og norsk for sykepleiestudier fjernes fullstendig fra 2025. Det er bare krav om generell studiekompetanse for å kvalifisere for opptak, det betyr at du må ha fullført videregående utdanning.

Alle søkere til høyere utdanning gjennom Samordna opptak har nå fått svar på søknaden sin. 

Nå kan søkere som ikke kom inn søke lokalt om plass på sykepleiestudiet flere steder.

– Det er førstemann til mølla, så det er lurt å søke så tidlig som mulig, står det på Høgskolen på Vestlandet hjemmesider.

Dette er utdanningsstedene som tilbyr studieplasser for de uten tre'ere i matte og norsk:

Nord universitet

Nord universitet åpner for sykepleiestudenter uten oppnådd karakterkrav fra i år. 

De kan ikke si nøyaktig hvilke studieprogram som vil ha ledige studieplasser etter at hovedopptaket er ferdig. Men alle program som har ledig plass, vil bli lagt ut på ledige studieplasser fredag19. juli.

Studier somkan få ledige studieplasser ved Nord universitet er:

  • Sykepleie, heltid i Bodø, Mo i Rana, Levanger og Namsos
  • Sykepleie, regional 4-år og, nett- og samlingsbasert

Torsdag i neste uke, den 25. juli, kommer Nord universitet til å gå ut med hvor mange plasser som er ledige etter Samordnet opptak. I Samordna opptak gjelder fortsatt karakterkravet.

UiT Norges arktiske universitet

Ved UiT Norges arktiske universitet gjør de det samme. Noe Sykepleien har skrevet om tidligere.

UiT tilbyr sykepleiestudier i 

  • Tromsø
  • Harstad
  • Narvik
  • Hammerfest

Også her må man søke fra den 20. juli. Du søker i UiTs lokale søknadsweb.

Høgskolen på Vestlandet

Høgskolen på Vestlandet (HVL) har ledige studieplasser på disse studiestedene denne høsten:

  • Førde
  • Stord
  • Haugesund 

Kravet er kun generell studiekompetanse. Du må søke direkte til høgskolen. Portalen åpner 20. juli klokka 09.00. Du søker gjennom Søknadsweb

Vitenskapelig høyskole i Oslo

VID i Oslo og heltidsutdanningen i sykepleie åpner for at søkere som ikke når karakterkravene kan søke lokalt hos dem etter Samordna opptak. Søknaden sendes inn på deres nettsider. De oppdateres førstkommende lørdag morgen med en lenke til hvor du kan søke. Lenken på hjemmesidene deres blir aktiv lørdag.

Molde og Kristiansund

Høgskolen i Molde gjør som de andre studiestedene over og åpner for ekstraordinært opptak fra den 20. juli:

– Dette gjelder på begge våre studiesteder, i Molde og Kristiansund, står det på hjemmesidene deres.

De vil komme med ytterligere opplysninger når det nærmer seg søknadsfristen på hjemmesidene.

Universitetet Sørøst-Norge

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) tilbyr bachelorstudier i sykepleie på disse studiestedene dersom det blir ledige plasser etter Samordna opptak:

  • Drammen
  • Porsgrunn
  • Vestfold
  • Hallingdal (deltid)

Du kan søke på studiestedene her fra førstkommende lørdag. Det blir sendt ut e-post til alle søkere i hovedopptaket, som ikke var kvalifisert til studiet i Samordna opptak. De må opprette en ny lokal søknad lørdag 20. juli.

Høgskolen i Innlandet

De som ikke når nivåkravet kan søke på disse utdanningene skriver HINN på sine hjemmesider: 

  • Elverum, heltid og deltid
  • Tynset, deltid
  • Kongsvinger, heltid

Søknader sendes inn her førstkommende lørdag.

Slik vil først til mølla bli praktisert

Den vanligste metoden vil være å gi søkerne på restplassene etter Samordna opptak to dagers svarfrist, så tilbys plassene til nye studenter. 

Men studiestedene vil ikke ha kontroll på om en student har svart ja til en eller flere utdanningssteder.

Disse lemper ikke på karakterkravet nå

Utdanningen ved disse stedene har bestemt seg for å beholde den gamle ordningen ut året:

  • Lovisenberg
  • Høgskolen i Østfold
  • Oslomet
  • NTNU
  • Universitetet i Stavanger 
  • Universitetet i Agder

Alle disse har bekreftet at de beholder nivåkravet med karakterer. 

Universitetet i Stavanger har gjort et nivåunntak for et distriktsvennlig studie med plass til 30 studenter, kravet er at du bor i en av fem samarbeidskommuner i Sør-Rogaland.

Universitetet i Agder har ingen informasjon om at de skal ta inn studenter på sykepleiefaget uten karakterkrav, men de fjerner karakterkravet i matte for lærerutdanningen.

Klokka 09 fredag: Korrigert Univeristet i Innlandet til Høyskolen i Innlandet.

28 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ida

Sykepleie student
6 months 1 week siden

Synes studiestedene skal få mulighet til å bestemme selv om de vil beholde karakterkravet! Skulle vært mulig å fortsette denne ordningen som gjøres i år.

Terje Ødegården

Seniorrådgiver
6 months 1 week siden

Høgskolen i Innlandet har ikke fått universitetsstatus enda, så det er litt tidlig å skrive Universitetet i Innlandet.

Alf Johnny

Sykepleiestudent
6 months 1 week siden

Synes dette blir for dumt! Det MÅ være noen krav til dette yrket! Men ja, vi trenger kvalifisert personell, så hvorfor kan man ikke da istedet lage en ordning som likner på den tidligere y-veien? Ikke at man skal ha ett år mindre, men om man allerede har en helsefaglig utdanning eller X antall år relevant erfaring, så slipper man karakterkravet..

Teke Mayok

Sykepleier
6 months 1 week siden

Wait until they face Drug Calculations/ Farmakologi at work, and cannot calculate the proper dose of medicine to give to a patient.

Ruth Nilssen

Sykepleier
6 months siden

Dont worry dear, they will not get nurses diploma (sykepleier autorisasjon) until they will not clear medikament regning exam. (Medicine calculation)

AE

Psyk spl
6 months siden

….og ikke kan et kløyve ord norsk slik at alt må tas på engelsk (gjerne dårlig engelsk)… ;-)
Tror det er viktigere å kunne kommunisere. Å pugge seg til formler og lære seg å bruke dem, kan absolutt være mulig. Men, kan du ikke kommunisere på norsk, bør en finne seg en annen utdanning. En ting er skriftlig norsk, men en må faktisk klare å gjøre seg forstått og å forstå muntlig kommunikasjon på norsk for å jobbe som sykepleier i Norge.

Margit

Sykepleier
6 months 1 week siden

Blir interessant/grusomt å se hvordan økt feilkommunikasjon og medisinavvik kommer til å føre til mer pasientskade om noen år. Kommer nok ut en studie om 10 år som viser økningen fra før dette og etter.

Bente

Sykepleier
6 months 1 week siden

En undervurdering av hvilket ansvar man har som sykepleier. Faglig dyktighet, observasjon og god kommunikasjon må prioriteres. Kun da er pasienten i trygge hender. Alle får vel bestått på eksamen også???

Nora

6 months siden

Det er alltid dobbel kontroll når du skal gi medisiner som sykepleier! Hva slags medisinavvik er det dere snakker om, det tror dere skal komme av karakteren du hadde på vgs i matte? Du lærer alt du trenger å lære på studiet, du går gjennom eksamener. Får du ikke bestått, får du ikke autorisasjon.

Nina

Sykepleier
6 months 1 week siden

Uansett må alle studentene gjennom alle eksamener før de blir autoriserte sykepleiere, det være seg medikamentregning og sykdomslære med mer. Består de ikke blir de heller ikke sykepleiere

Britt-Evy

Førsteamanuensis
6 months 1 week siden

Enig med Nina, det er skolen som skal kvalitetssikre studentenes kompetanse. På åttitallet var det heller ikke krav til 3 i matte, og så vidt jeg vet ble det sykepleiere av dem også😉

Karin Berntsen

1.lektor - emerita
6 months 1 week siden

Håper det er planlagt for forskningsstudie/r med utgangspunkt i karakterkrav-diskusjonene i sykepleierutdanningen. Da har vi muligheter for å sikre oss et fremtidig kunnskapsbasert grunnlag.

Anna

Pensjonert sykepleier
6 months 1 week siden

Jeg ble utdannet på 80- tallet. Vi fikk høre at vi var «håndplukket». Vi var 40 på kullet ved inntak og kun 20 ble uteksaminert tre år senere. Selv om kravene til å komme inn på studiet nå (dessverre) blir senket, sier det ingenting om hvor mange som faktisk klarer seg gjennom studiet og som blir uteksaminert. En tabbe av regjeringen dette!

Erika

Sykepleier
6 months siden

Helt enig, det ble sykepleiere av dem også og dyktige veiledere for studenter🥰. Når de ser dagens eksamensoppgaver i anatomi og sykdomslære så forteller de at skulle de ha tatt eksamen i dag, så ville de aldri klart det😉 de er kjempeglad for å ha slippet dagens opplegg. Hilsen fra sykepleier som har gjennomført dagens opplegg.

Nina

Pensjonert operasjonssykepleier
6 months siden

Gudskjelov at jeg er så gammel at jeg forhåpentligvis slipper å bli utsatt for disse sykepleierne!Har opplevd nok merkverdigheter fra både dårlige sykepleiere (og leger!) allerede.Kravene bør heller heves!

Kristine

6 months siden

Trist å lese. På institusjonen til datteren min er det assistenter med herlig omsorg med opplæring i håndtering av ganske alvorlige sykdommer som de håndterer fantastisk, som nå får mulighet til å søke sykepleien selv om de ikke har hatt økonomi til å ta opp igjen fag. Jeg er sikker på at de vil bli fantastiske pleiere, og forhåpentligvis møter mer positive kollegaer enn deg og andre her :)

Andrew

Sykepleier
6 months siden

Må vel sies at det er relevant at karakterkravet i matte og norsk ble innført i skoleåret 2019/20. Tre kull med sykepleiere er ferdigutdannet med karakterkravet. Alle andre sykepleiere i arbeid i Norge i dag er utdannet uten kravet. Hvorfor kommende kull uten karakterkravet skal gjøre betydelig flere feil i både medisinregning og kommunikasjon med pasienter og kollegaer enn alle de foregående kullene uten kravet forblir et mysterium.

Marianne Skoge

Sykepleier
6 months siden

Hva er dette for noe tull? De fleste sykepleiere står i kø for å få 100% stillinger . Mange må ha flere arbeidsgivere for å få 100% jobb og så snakkes det om mangel på sykepleiere? Hvorfor blir ikke dette belyst? Jeg håper den som har bestemt , at karakter kravene skal ned, en dag som pasient møter en sykepleier med 2 i norsk og 2 i matte. Mulig vil pasient og sykepleier ha problem med å forstå hverandre. Språk problem. Mulig blir vedkommende gitt en overdose, grunnet manglende ferdigheter i matematisk regning. Mulig blir det millionkrav til arbeidsgiver, grunnet språk problem og svært dårlig evne til å journalføre viktig pasient opplysninger i journal.
NSF kan med fordel ta en spørre undersøkelse blant sine medlemmer og slik få se hvor mange sykepleiere som ønsker høyere stillingsprosent og slik mer arbeid. Vi er ikke få ledige hender. Dette heller enn å sette ned karakter krav.

Lisa

6 months siden

Hei Marianne. Du skjønner vel at karakterer ikke definerer ens kunnskap? Dere som er uenig med karakterkravet, skjønner vel at det er eksamener gjennom studiet.

Anna

Pensjonert sykepleier
6 months siden

Hei Lisa. Her er det viktig å forstå hva dette på sikt kan gjøre med selve sykepleierutdanningen. Les hva ansvarlig redaktør i Sykepleien, Anne Hafstad har skrevet om dette, nemlig at det er _kvaliteten på sykepleierutdanningen_ som er truet. Hun skriver blant annet: «Frykten er at fremtidens sykepleierutdanning svekkes og at sykepleierfaget forringes. Uten solid akademisk kompetanse og forståelse hos sykepleiere får ikke pasienter og pårørende den behandlingen og omsorgen de fortjener. Pasientsikkerhet og kvalitet kan ikke vike for behovet for kortsiktige løsninger.» Jeg kunne ønske at flere kunne få med seg hennes budskap. Når vi samtidig vet at antallet som gjennomførte sykepleierutdanningen økte etter at Solberg- regjeringen innførte karakterkravet i 2018, så virker det uforståelig at dagens regjering skal fjerne det! Faren er at utdanningsstedene begynner å tilpasse seg søkermassen for å få flere gjennom studiet ved å senke kravene og gjøre den mindre «akademisk». Jeg har lest at noen skoler har begynt å droppe krav om 0 feil i medikamentregning. Vi kan ikke fire på kompetanse og kvalitet i et så viktig yrke som sykepleie!

Anna

Pensjoner sykepleier
6 months siden

Her er det viktig å forstå hva dette kan gjøre med selve sykepleierutdanningen på sikt. Les hva ansvarlig redaktør i Sykepleien, Anne Hafstad har skrevet om dette, nemlig at det er kvaliteten på sykepleierutdanningen som er truet. Hun skriver blant annet: «Frykten er at fremtidens sykepleierutdanning svekkes og at sykepleierfaget forringes. Uten solid akademisk kompetanse og forståelse hos sykepleiere får ikke pasienter og pårørende den behandlingen og omsorgen de fortjener. Pasientsikkerhet og kvalitet kan ikke vike for kortsiktige løsninger.» Jeg skulle ønske at flere kunne få med seg hennes budskap. Når vi samtidig vet at antallet som gjennomførte sykepleierutdanningen økte etter at Solberg - regjeringen innførte karakterkrav i 2018, så virker det uforståelig at dagens regjering skal fjerne det! Faren er at utdanningsstedene begynner å tilpasse seg søkermassen for å få flere gjennom studiet ved å senke kravene og gjøre den mindre «akademisk». Jeg har lest at noen skoler har begynt å droppe krav om 0 feil i medikamentregning. På 80- tallet fikk sykepleierutdannelsen høyskolestatus. Er karakteren 3 i matte og norsk for mye forlangt? Eller har dette å gjøre med at sykepleie er et kvinnedominert yrke? Status og lønn skal holdes nede. Vi kan ikke fire på kompetanse og kvalitet i et så viktig yrke som sykepleie!

K.H.

Sykepleier
6 months siden

Dersom vi kan la høgskolen gi tilgang til alle uten karakterkrav, så bør helsevesenet få opp augene og gjøre prosessen lettere for de med allerede ferdig utdanning i andre land. Det finnes gruelig mange filippinske sykepleiere med 4 års utdanning som får det største hinderet foran seg. Selv med språkfaget ut av veien må hver eneste en sende inn alle papirer fra utdanningen de har gjort, og vente i et år eller to på å få søknaden prosessert.. for så å bli fortalt hvilke del av studiet de må ta opp igjen. Hvorfor gjør vi det så vanskelig? Hva med å heller i stedet for å behandle hver enkelt individs søknad til det grunneste, heller gjøre avtaler med skolene de går på, slik at man har et læringsmål å gå etter, evt et fast studie som fyller på det som er nødvendig? Vi har sykt mange dritgode sykepleiere som står fast som helsefagarbeidere i kommunen, robbet for all motivasjon fordi nåværende situasjon føles håpløs ut for dem. Kjenner flere som har eller er i ferd med å gi opp.

Lisa

Student
6 months siden

Det er ikke karakterene fra vgs som definerer kunnskapen din! Det er sykepleierstudiet som gir deg den akademiske kunnskapen som trengs for å kunne håndtere medikament regning og kritisk tenking! Mange med gode karakterer som aldri skulle vært sykepleiere, som mangler egenskaper som medfølelse og tålmodighet. Det kan ikke læres bort.
Høres ut som det er viktigere for dere å beholde statusen deres.
I en alder av 16-18 år er det mange som ikke vet hva de vil videre i livet, som hadde konsentrasjonsvansker på vgs og derfor ikke fikk godt snitt, men som senere har fått god arbeidserfaring og blitt modne! Det er flere som er i en helt annen fase nå i livet enn tilbake på vgs. Trist å lese hvordan folk tenker vgs skal definere resten av ditt liv og hvem du er som person, hvor motivert du er eller ikke.

K.H.

Sykepleier
6 months siden

Det er fortsatt ingen god grunn til å prioritere på denne måten når man faktisk har personell som kunne trådt til. Det er et hån å holde tilbake personell med kunnskap og en 4 årig ferdig utdanning, for så å skrike om sykepleiermangel.

Brit

Sykepleier
6 months siden

Det utdannes sykepleiere hvert år. Hvorfor velger mange nyutdannede et annet yrke? Får vi flere sykepleiere i jobb, bare ved å senke karakterkravet? Hva med bedre turnus og flere ansatte?

Anna Kristina Stølen

Sykepleier
6 months siden

Tror det er nødvendig å senke karakterkravet for å rekrutere nok folk til yrket, med tanke på hvor mange sykepleiere som behøves nå og fremover. Jeg tenker at god motivasjon, egnethet og gjerne noe år eldre enn rett fra vidergående er like viktige faktorer som gode karakterer.

Anna

Sykepleier, pensjonert
6 months siden

Nå senkes nivåkravene i norsk og matte også i enkelte lærerutdanningsinstitusjoner, men her må de søke om dette. I tillegg må de godtgjøre at de tilbyr studentene en fullgod undervisning for den studentgruppa de har. For «det som står helt fast, det er at studentene skal kunne det de skal kunne når de er ferdig med utdanningen» sier forsknings og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel på Dagsnytt 18 i dag. Er dette tilfelle for sykepleierhøgskolene også, at de må «godtgjøre» at de følger et forsvarlig høyt nivå på utdanningen, slik det kreves av lærerutdanningen? Dette håper jeg NSF følger nøye med på!
Ved å redusere nivåkravene for å komme inn på sykepleierstudiet reduseres prestisjen og statusen man har som sykepleier. Det samme gjelder lærere.

Kirsti Kvåle

5 months 3 weeks siden

Det at de kommer inn på studiet betyr ikke at de blir sykepleiere!! Her kan mye skje på veien! Feil overskrift!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse