fbpx Her er litt sommerlektyre for sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Sommerlektyre for sykepleiere

sommerlektyre

Enten du vil bli inspirert, rørt, skremt, underholdt eller la deg trøste av at noen faktisk kan ha det verre enn deg på jobb: Her er ti tips til bøker å ta med seg i hengekøya denne sommeren.

«Kirurgen» av Ida Hegazi Høyer

Tiden, 2002

En sjølgod og sjåvinistisk kirurg på gastrokirurgisk avdeling vakler på sin høye hest, både privat og på jobb, i denne kritikerroste romanen. Henrik Wold mener det viktigste med pasientsamtaler er å få dem overstått. Blant årets fem beste skjønnlitterære utgivelser, mente anmelder Leif Bull i Dagens Næringsliv om boka, som også ble nominert til P2-lytternes romanpris


«Nytt liv i East End» av Jennifer Worth

Vigmostad & Bjørke, 2013

En usminket skildring av livet som jordmor øst i London på 1950-tallet fra en som opplevde dette selv. «Hennes friske åpenhjertighet om fødsel, sex og død kan få Irvine Welsh til å fremstå som Barbara Cartland», mente anmelderen i The Independent. Boka og dens oppfølgere ga utgangspunkt for en kritikerrost tv-serie med samme navn.


«Gråt – om tårer som berører, engasjerer og provoserer» av Silje Baarli Salvesen

Cappelen Damm, 2023

Hvorfor gråter du? I denne boka kommer Silje Baarli Salvesen inn på både sosiale, historiske, kulturelle og psykologiske sider ved gråtingens vesen. Som sykepleier, familieveileder og helsesykepleier har forfatteren en god del profesjonell erfaring med emnet. I forordet forteller hun at hun også personlig har lett for å ty til tårene, men at hun nå gråter mest av glede og når hun blir rørt.


 

«The Good Nurse: A True Story of Medicine, Madness, and Murder» av Charles Graeber

Twelve, 2013

Den sanne og skremmende historien om sykepleieren Charles Cullen som i løpet av en 16-årsperiode drepte et ukjent antall pasienter på ulike institusjoner i USA før han ble arrestert i 2003. 29 ofre skal ha blitt bekreftet, men mange mener det reelle tallet er langt høyere. Boken ble filmatisert av dansken Tobias Lindholm i 2022.


«Ett minutts stillhet» av Cecilie Enger

Gyldendal, 2023

Ceclile Engers portrett av en eldre kvinne før og etter et hjerneslag fikk mange terningprikker fra norske anmeldere da den kom. Åsta Cooper har fulgt sin diplomatmann rundt i verden det meste av livet og knapt snakket morsmålet norsk siden hun var i 20-årene. Nå mister hun brått tilgangen til det engelske språket og dermed til mye av omgivelsene og livet som sådan. «En bevegende roman med mennesker vi tror på», mente Guri Hjeltnes i VG.


«The Language of Kindness: A Nurse's Story» av Christie Watson

‎Chatto & Windus, 2018

Hun pleier en prematurfødt baby som utrolig nok har klart seg gjennom natten. Hun forsøker å vaske røyklukten ut av håret til ei lita jente med livstruende brannskader før familien ankommer. Hun tar seg av en tenåring som skal få transplantert hjerte og nye lunger. Øyeblikk av omsorg når livet er på sitt mest intense og sårbare utgjør innholdet i boken til Christine Watsons, som selv har 20 års fartstid som sykepleier.


 

«Er jeg på jorden som de sier? En innsideberetning fra lukket avdeling» av Marie Næss

Kagge, 2023

Rus, selvskading, tvangsinnleggelse, selvmordsforsøk og spiseforstyrrelser. Dette er med andre ord ikke lett sommerlektyre, men en selvbiografisk bok som skildrer innsiden av psykisk helsevern fra pasientens side i all sin brutalitet. «Nærmest fysisk vondt å lese», syntes Sykepleiens anmelder, som mente den sterke historien til Næss var noe helsepersonell i psykisk helsevern kunne lære av.


«The Shift: One Nurse, Twelve Hours, Four Patients' Lives» av Therese Brown

Algonquin Books, 2015

Fire sterke skjebner i løpet av en enkeltvakt på en kreftavdeling skildres av sykepleier og New York Times-spaltist Therese Brown i denne bestselgeren.


 

«The Nurses: A Year of Secrets, Drama, and Miracles with the Heroes of the Hospital» av Alexandra Robins

Workman Publishing Company, 2015

Mens «The Shift» følger fire pasienter i løpet av en vakt, følger «The Nurses» fire sykepleiere gjennom et helt år. Sykepleierne er ekte, men anonymiserte og forfatteren romantiserer ikke deres arbeidshverdag. Her skildres både utbrenthet, mobbing og seksuell trakassering, men også yrkets positive sider og sykepleiernes heltemodige innsats.


«I Wasn't Strong Like This When I Started Out: True Stories of Becoming a Nurse» av Lee Gutkin (red.)

In Fact Books, 2013

I denne samlingen av tekster forteller en rekke sykepleiere om episoder fra karrieren som har preget dem. En foreller om å jobbe med døende aids-pasienter da sykdommen var ny og omgitt av myter. En om å være den eneste som møter opp i en pasients begravelse. En om å overvære en fødsel for første gang.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse