fbpx Sykepleier på nyfødtintensiv bak «årets feelgoodroman» i Sverige: – Jeg har den beste kombinasjonen: bøker og babyer Hopp til hovedinnhold

Sykepleier på nyfødtintensiv bak «årets feelgoodroman» i Sverige: – Jeg har den beste kombinasjonen: bøker og babyer

Bildet viser forfatter og sykepleier Marcus Jarl

Barnesykepleieren Marcus Jarl har skrevet bok om barnløse jordmødre og kjærlighet.

Marcus Jarl har jobbet med barn i mange år, både som førskolelærer og senere på nyfødtintensiv på et sykehus i Stockholm. I den nye boka Dine farger var blå reflekterer han rundt barnløshet.

Kjemper for nyfødte og kvinners rettigheter

Også i Sverige raser debatten om kutt i barselomsorgen. Som sykepleier på nyfødtintensiv og fordi han er engasjert i barns rettigheter, har Marcus Jarl kjempet for et bedre fødetilbud. Han ser med stor bekymring på at man ikke prioriterer nyfødtes rettigheter i Norden høyt nok.

I sin nye roman skildrer han hverdagen for sykepleierne på barselavdelingene, de store gledene og de store sorgene i møte med liv og død. 

Skriver om barnløse jordmødre

– Selv kjempet jeg med tanken på om jeg ville ha barn da jeg var yngre. Som homofil er ikke problemstillingen helt enkel. Tvert imot, skriver Jarl i en e-post til Sykepleien.

Romanens hovedperson, Lina, jobber som sykepleier ved en nyfødtintensiv i Stockholm, i likhet med forfatteren. Livet hennes er fullt av dramatiske fødsler og foreldre i krise.

Samtidig lengter hun etter egne barn, men mannen hennes har alltid vært tydelig på at han ikke ønsker det. 

– Skal jeg få barn?

I flere år lurte Marcus Jarl på om han ønsket seg barn eller ikke, og hvordan han eventuelt skulle få det. Han landet til slutt på at han ville leve uten barn. 

De årelange refleksjonene satte ham imidlertid på sporet av en bokidé.

– Hva om jeg ville ha barn, men ikke kunne få det?

– Tenk hvor vanskelig det hadde vært å tilbringe tid på en arbeidsplass der alt dreide seg om babyer. Eller enda verre: å være en kvinne med en enorm barnelengsel og en jobb på nyfødtintensiv.

– Jeg har hatt flere kolleger som ikke har kunnet få egne barn, og det har vært vanskelig for dem. Min egen nøling har helt klart vært en inspirasjon til denne boka, forteller Jarl. 

– Hvilke andre forfattere inspirerer deg til å skrive?

– Den norske forfatteren Marie Aubert og amerikanske Elizabeth Strout.

– Hvor mange av historiene og detaljene i bøkene dine har du fra jobben som sykepleier?

– Jeg henter mye inspirasjon på jobben, spesielt de etiske problemstillingene. Bøkene mine handler om alt fra nyfødtintensivavdelingen til palliativ pleie, og i min debutroman Tusen biter skrev jeg om organdonasjon. Mange av detaljene er jo tatt fra min arbeidshverdag. Det tror jeg gjør bøkene mer ekte og troverdige, skriver han.

To søstre som er sykepleiere

– Hvorfor ble du sykepleier?

– Jeg kommer fra en familie der nesten alle jobber innen helse. Begge mine eldre søstre er sykepleiere. Det har alltid vært en del av min hverdag. Jeg bestemte meg for å bli sykepleier bare for å jobbe på nyfødtintensiv. Det var mitt mål, og sånn ble det.

Marcus Jarl har jobbet på nyfødtintensiv siden han tok eksamen i 2011.

– Vil du fortsette å jobbe som sykepleier selv om du nå har suksess som forfatter?

– Ja, det kommer jeg absolutt til å gjøre, men kanskje ikke på samme måte som nå. Jeg trenger jobben for sjelen. Jeg har den beste kombinasjonen nå: bøker og babyer.

– Hva er det beste og verste med å jobbe på sykehuset?

– Det beste er så klart å få være med på å redde liv og se familier bli sterke og trygge. Mangelen på fagfolk har alltid vært et problem. Uansett er det belastende både fysisk og psykisk, skriver Jarl.

Ta drømmen din på alvor

– Har du noen gode råd til sykepleiere som går rundt med en bok i magen?

– Vi har et perfekt utgangspunkt. Du tar ikke med jobben hjem, på samme måte som andre. Det gjør det enklere å få tid til å skrive. Vi har også luksusen til å kunne velge mer hvordan vi vil jobbe ut ifra vår egen økonomiske situasjon. Halvtid, deltid, nattarbeid eller kanskje bare noen få timer. Denne fleksibiliteten er unik for vår bransje. Sykepleiere kommer alltid til å ha jobb. For meg som kreativ person er det en trygghet.

– Mitt råd er å satse på skrivingen, ta drømmen din på alvor. Jeg begynte å jobbe nattskift da jeg satset på skrivingen, fordi jeg fikk mer fri og et friere skjema, skriver forfatteren.

Hans neste roman, Om en søster, kommer ut i august, på svensk. 

– Det er en relasjonsroman om hatkjærlighet, bristende bånd mellom søsken og etterfølgende taushet, skriver Jarl.

Dine farger var blå ble kåret til «Årets feelgoodroman» i Sverige i 2021. Nå er den gitt ut på norsk.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse