fbpx Khrono: Regjeringen vil fjerne karakterkrav til sykepleie: – Underlig Hopp til hovedinnhold

Khrono: Regjeringen vil fjerne karakterkrav til sykepleie: – Underlig, sier studentleder

Daniel Tørresvoll Stabu

– Ved å fjerne kravene vil vi kunne skape ulike utdanningskrav for distrikt og byer, mener studentleder Daniel Tørresvoll Stabu i NSF.

Khrono melder onsdag at regjeringen vil fjerne karakterkravene på 3 i matte og norsk for å komme inn på sykepleierutdanningen.

– Underlig

Dersom lekkasjene Khrono melder om, er riktige, karakteriserer studentleder Daniel Tørresvoll Stabu forslaget som underlig.

– Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel mener tilsynelatende det ikke er viktig med faglig sterke sykepleiere, sier han til Sykepleien.

Stabu mener karakterkravene er med på å sikre minimumskunnskaper til søkere som vil bli sykepleiere.

– Matte og norsk handler også om evnen til kritisk tenkning, evnen til å forstå og anvende statistikk – og å anvende forskningslitteratur, sier han.

Stabu mener regjeringen skaper ulike utdanningskrav for distrikt og byer. Det vil bidra til å redusere statusen til sykepleieryrket og utdanningen, mener han.

Flere fullfører

Fra og med studieåret 2018/2019 innførte staten karakterkravet 3 eller bedre i norsk og matematikk for å komme inn på sykepleierutdanningen. Begrunnelsen var at det ville heve kvaliteten på utdanningen og gjennomføringsevnen til studentene.

– Etter at karakterkravet ble innført, har vi sett en økning i antallet som fullfører sykepleierutdanningen, sier Stabu. 

Studentlederen legger til at det finnes forskning på at inntakskompetanse har innvirkning på sluttkompetansen til ferdig utdannede sykepleiere.

– Demografiutviklingen fører ikke bare til flere eldre. De har ofte komplekse sykdomsbilder med flere diagnoser og flere medikamenter. Behovet for kompetanse er åpenbart.

Vil ikke bekrefte lekkasjer

Fredag legger kunnskapsministeren frem to stortingsmeldinger. Den ene handler om opptak til høyere utdanning, den andre om profesjonsutdanningene. 

Sykepleien har bedt Kunnskapsdepartementet om å bekrefte informasjonen i Khronos artikkel. Informasjonsavdelingen svarer på e-post at de ikke vil kommentere innholdet i meldingene før pressekonferansen fredag formiddag. 

– Khronos sak er basert på anonyme kilder, og vi har ikke bekreftet det som påstås der eller gitt noen kommentarer til den saken, svarer Kunnskapsdepartementet i en e-post.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anita Helland

Spesialsykepleier
2 uker 4 dager siden

Fullstendig galskap.
Fremtidens sykepleiere blir livsfarlige i utdeling av medisiner og ikke minst infusjoner, hvor det allerede skjer dødsfall etter feil utregning!

Ingrid Hartvigsen

Pensjonist
1 uke 2 dager siden

En utregning av medisin kan læres bort uten at vedkommende må være god i matematikk. Det kan læres bort av de som kan det allerede.
Når det gjelder norsk karakter må man jo kunne skikkelig rettskriving, slik at det ikke blir direkte skrivefeil. Altså må man kunne beherske norsk skikkelig, og en rapport bør skrives korrekt og nøye. Det må også kunne læres bort fra de som kan det. Det som jeg anser som en katastrofe, er at vi i fremtiden ikke har sykepleiere pga det blir forventet for høye karakterer fra videregående skole.
Jeg synes dette er et godt forslag.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse