fbpx Høgskolen på Vestlandet får ikke dispensasjon fra karakterkrav Hopp til hovedinnhold

Høgskolen på Vestlandet fikk nei til dispensasjon fra karakterkrav

Studiestart ved Høgskolen på Vestlandet, Sogn og Fjordane, 2017

Tidligere i høst søkte Høgskolen på Vestlandet (HVL) om dispensasjon fra opptakskravet om karakter 3 i matte og norsk for å komme inn på sykepleierutdanningen.

Prorektor ved HVL, Anne-Grethe Naustdal, skriver i en epost til Sykepleien at de nå har fått svar fra kunnskapsministeren.

Det blir ingen pilot i 2024. Statsråden har informert oss om at de vil avvente opptaksmeldingen som kommer i begynnelsen av 2024, opplyser Naustdal til Sykepleien.

Få søkere

17. oktober i år sendte høgskolen en søknad om dispensasjon fra karakterkravene til Kunnskapsdepartementet. Fristen for å få svar fra departementet var 15. november, men har blitt forsinket frem til nå.

Årsaken til at høgskolen søkte dispensasjon, var at de over flere år har hatt en nedgang i søketallene til bachelor i sykepleie.

HVL skrev i søknaden at de er svært bekymret for hva det vil gjøre med rekrutteringen til helsetjenestene i de ulike regionene.

– Dispensasjon fra karakterkravet 3 i norsk og karakterkrav 3 i matematikk vil derfor være ett av flere tiltak for å øke søketallet og dermed muligheten til å rekruttere flere søkere til sykepleieryrket, skrev HVL.

Skuffet prorektor

Anne-Grethe Naustdal sier til Sykepleien at hun er skuffet over avslaget.

–Jeg er og bekymret for rekrutteringssituasjonen til helsetjenesten. Kommuner og helseforetak i hele landet rapporterer om store rekrutteringsproblemer av kvalifiserte sykepleiere. Det haster å utdanna flere, sier hun.

Hun mener avslaget gjør at flere motiverte søkere ikke kan starte opp på utdanningen de ønsker. 

– Vår erfaring er at studentenes motivasjon til å lære er vel så viktig som karakterene de kommer inn med. 

– Vi hadde ingen planar om å fire på kravene til hva studentene skal kunne når de er ferdige på studiet. Kunnskapen og kompetansen etter endt utdanning skulle være like god som i dag, sier hun og legger til:  

– Nå får vi bidra så godt vi kan til å få en god behandling av opptaksmeldingen som kommer på nyåret og håpe på endring med nivåkravene for både lærer og sjukepleier til opptaket i 2025. 

Fikk ikke støtte av NSF

Verken NSF eller NSF Student støttet søknaden om dispensasjon.

I et tidligere intervju med Sykepleien sa forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen at dette ikke er en vei NSF ønsker å gå.

NSF har vært en pådriver for karakterkrav 3 i norsk og matematikk for opptak til sykepleierutdanningen.

– Vi mener det er et moderat og nødvendig krav som sikrer et minimumsgrunnlag for videre studier og gjennomføring av høyere utdanning. Å studere sykepleie er krevende. Vi ser en sammenheng mellom karakterer fra videregående skole, og gjennomføringsevne og frafall på sykepleierutdanning, sa Larsen.

Saken ble oppdatert med flere kommentarer fra prorektor Anne-Grethe Naustdal.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse