fbpx Årets søkertall fra Samordna opptak: Flere vil bli sykepleier Hopp til hovedinnhold

Årets søkertall fra Samordna opptak: Flere vil bli sykepleier

Antall søkere til sykepleierutdanningene øker med 10 prosent etter flere år med nedgang.

Samlet er det langt flere søknader enn det er studieplasser innen helsefag: Rundt 30 000 søkere konkurrer om nesten 12 000 studieplasser.

Nedgangen fortsetter i Nord 

Etter flere år med nedgang i søkertallene er det i år en samlet oppgang i søkertallet til sykepleierutdanningene med 10 prosent fra i fjor. Totalt har nesten 10 000 søkt på de 5000 studieplassene. Det betyr at det er to søkere per ledige plass.

Men det er store geografiske variasjoner.

– I de nordligste fylkene ser vi at søkertallene fortsetter å gå ned, sa Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse på pressekonferansen.

Det er også en oppgang i antall menn som søker sykepleierutdanningen ved Oslomet. 

– Det er kjekt å se at noen får til å gjøre noe med kjønnsbalansen, sa Skule med et fornøyd smil.

 

– Karakterkrav er et hinder

– Karakterkrav er et hinder. Derfor vil vi fjerne karakterkravene, sa forskings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel, og viste til stortingsmeldingen om profesjonsutdanningene da han kommenterte tallene på pressekonferansen.

Han mener det er positivt at søkertallene til sykepleierutdanningene går opp, men at det må tas grep ettersom søkertallene går ned i distriktene.

– Selv om det totalt er en økning, er vi bare tilbake der vi var for noen år siden, sa han.

Vet ikke hvor mange som er kvalifisert

– Søkertallene forteller ikke hvor mange av søkerne som er kvalifisert til de studiene de søker seg til. Dette får vi vite i slutten av juli når hovedopptaket er gjennomført og tilbudene er sendt ut, sa Sveinung Skule. 

Gode tall for Vestlandet

Høgskolen på Vestlandet har en betydelig økning i antall søkere til sykepleie, med 30 prosent. Nasjonalt er økningen for sykepleieutdanningen 10 prosent.

Prorektor for utdanning ved Høgskolen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal, er glad for at så mange ønsker å studere sykepleie.

– Færre søkere til sykepleierutdanningen de siste to årene har bekymret oss sterkt. Det er svært bra at vi har klart å snu denne utviklingen. Kommuner og sykehus i store deler av landet sliter med å rekruttere nok sykepleiere. Nå får vi flere ut i arbeidslivet, sier Naustdal.

Helseutdanningene ved Universitetet i Stavanger (UIS) har også en fin utvikling i søkertallene. Bachelor i sykepleie øker med 16 prosent og har tatt tilbake andreplassen på 10 på topp-listen over mest søkte studier på UiS, melder universitetet i en pressemelding.

Sykepleie er det mest populære studiet ved VID

Ved VID Oslo økte antall søkere med bachelor i sykepleie som førsteprioritet med 15 prosent. På deltidsutdanningen i Oslo økte antallet med hele 70 prosent.

– I fjor så vi en nedgang i antall søkere til sykepleierutdanningen, både nasjonalt og her ved VID. Det er gledelig at flere velger sykepleierutdanning igjen. Vi vet at det er stort behov for høyt utdannet helsepersonell både nå og i årene framover, og vi er glade for at så mange velger å ta sin utdanning her ved VID, sier prorektor for utdanning Ellen Marie Sæthre-McGuirk, i en pressemelding. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse