fbpx Sykepleierutdanningene planlegger for 5152 nye studenter i år Hopp til hovedinnhold

Sykepleierutdanningene planlegger for 5152 nye studenter i år

Studenter ved Høyskolen Diakonova i Oslo. Gerd Sylvi Sellevold underviser i ernæring.
POPULÆRT: Hvor mange som har søkt på sykepleierutdanningen i år, offentliggjøres 27. april. Foto: Stig Weston

Landets universiteter og høyskoler står klar til å ta imot 5152 sykepleierstudenter i år. Hvor stor konkurranse det blir om studieplassene, blir klart onsdag denne uken.

Fristen for å søke studieplass ved høyskoler og universiteter er gått ut. Onsdag 27. april får vi svaret på hvor mange som har søkt seg inn på landets sykepleierutdanninger. De to siste årene har søkertallene vært høye, karakterkrav i norsk og matte til tross. Pandemien er brukt som en av forklaringene på at sykepleierutdanningen er populær.

Om dette holder seg inn i pandemiens tredje år, gjenstår å se.

Planlagte studieplasser er stabilt

Ifølge Samordna Opptak er det i år planlagt å fordele 5152 studieplasser for sykepleierstudenter ved 36 studiesteder.

– I opptaket 2021 ble 5151 studieplasser fordelt på like mange studier, og ved opptaket 2020 var det 5150 studieplasser fordelt på 35 studiesteder, opplyser Samordna opptak til Sykepleien.

Studieplasser skulle økes

NSF Students leder, Edel Marlèn Taraldsen, har sett tallene fra Samordna opptak.

– Jeg stiller meg spørsmålet om at antall planlagte studieplasser er det samme som tidligere år, til tross for at regjeringen bestemte å øke med 500 nye studieplasser innenfor sykepleie, hvor 200 av disse skulle gå til grunnutdanningen. I tabellen er det ikke 200 ekstra studieplasser i år, hvorfor ikke? undrer Taraldsen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.