fbpx Barselsamtale etter fødsel er bra – men én av tre jordmødre har ikke tid Hopp til hovedinnhold

Barselsamtale etter fødsel er bra – men én av tre jordmødre har ikke tid

Bilde av fagleder for jordmødre i NSF, Hanne Charlotte Schjelderup

En ny analyse fra FHI viser at kvinner som har født, har en bedre opplevelse av oppholdet på sykehus dersom de får en individuell samtale før de blir utskrevet. Ifølge NSF har 34 prosent av jordmødrene ikke tid og ressurser til å følge opp barselkvinner.

Tiltaket om å tilby kvinner en samtale før de forlater sykehuset etter fødsel, har lenge vært en tradisjon i Norge.

– Tidligere studier har vist at kvinner setter pris på dette tiltaket, men i praksis er det ikke alltid det blir gjennomført, heter det i en pressemelding fra FHI.

En av ti hadde ikke samtale

Basert på en spørreundersøkelse viste tallene at 85,9 prosent hadde hatt individuell samtale.

2,9 prosent hadde hatt gruppesamtale. 11,2 prosent ikke hadde hatt noen samtale i det hele tatt.

Forskerne brukte svarene fra kvinner som fødte i siste kvartal i 2017. Av til sammen 8156 forespurte kvinner valgte 3387 (41,5 prosent) å besvare undersøkelsen.

Blant kvinnene som hadde hatt individuell samtale, svarte 50,2 prosent at de hadde stort eller svært stort utbytte av samtalen.

Blant kvinnene som hadde hatt gruppesamtale, svarte 28,6 prosent tilsvarende.

Traumatiske fødselsopplevelser

Fagleder for jordmødrene i Norsk Sykepleierforbund, Hanne Charlotte Schjelderup, skriver i en e-post at post-partum-samtalen er første steg til å hjelpe de som har hatt en traumatisk fødselsopplevelse. 

– Det er viktig å være klar over at til tross for normal fødsel kan denne oppleves traumatisk for kvinner. Det kan dreie seg om tilfeller der kvinner får en opplevelse av å ikke bli sett og hørt av helsepersonell, fokus på rutiner fremfor individuelle behov, redsel for egen og barnets helse, manglende støtte fra jordmor eller fødselslege, smerte, medisinsk intervensjon, langvarige fødselsforløp, tap av kontroll og liten tro på seg selv og egne evner, forteller Schjelderup.

Varierer fra sykehus til sykehus

FHI påpeker at ukjente forhold kan ha påvirket resultatene, og at praksis for slike samtaler kan variere fra sykehus til sykehus.

– Resultatene kan ses som støtte til å gjennomføre individuelle samtaler etter føde- og barselopphold for å sikre faglig, pasientsentrert og individuelt tilpasset informasjon til hver enkelt barselkvinne. Det er imidlertid behov for mer presis kunnskap om hva som bør være innhold og mål i slike samtaler, og hva slags personell som bør gjennomføre dem, sier seniorforsker Ingeborg Strømseng Sjetne ved FHI.

Redusert til en minimumstjeneste

Flere fødeavdelinger praktiserer ettersamtale etter fødsel i grupper eller med videomøte eller et rent informasjonsmøte på barselhotell, skriver Hanne Charlotte Schjelderup.

– Som en følge av for lite jordmorressurser i landets kommuner, får bare halvparten av landets kvinner hjemmebesøk av jordmor 1–3 dager etter hjemkomst fra sykehuset slik hun har krav på. Det kan gi dårlige forutsetninger for kvinnen å dele vanskelige og intime/sårbare erfaringer som hun sitter med etter fødsel.

En av tre jordmødre har ikke tid 

I Jordmorforbundets nasjonale kartlegging fra i år, sier 34 prosent av jordmødrene at de ikke har ressurser på jobb til å tilby individuell oppfølging og observasjon av barselkvinner.

Schjelderup i NSF mener fødselsomsorgen over tid har blitt redusert til en minimumstjeneste som en følge av en finansieringsmodell som egner seg dårlig for deres del av tjenesten.

Lite lønnsomhet

– Vår aktivitet er vektet lavt med lave satser som gir lite lønnsomhet tilbake til virksomheten. Det fører til kutt i tilbud, nedleggelser av normalenheter og fødestuer, og lav bemanning som sparetiltak for at foretakene skal gå i økonomisk balanse, mener Schjelderup.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse