fbpx KS og Spekter utsetter lønnsforhandlinger på grunn av storstreik Hopp til hovedinnhold

KS og Spekter utsetter lønnsforhandlinger på grunn av storstreik

Lønnsforhandlingene i kommunene skulle etter planen starte torsdag 20. april. KS utsetter nå forhandlingene inntil videre fordi det streikes i privat sektor. Spekter gjør det samme.

KS og sammenslutningene i kommunal sektor skulle egentlig starte lønnsforhandlingene torsdag 20. april. KS utsetter nå forhandlingene på grunn av streiken i privat sektor. Spekter gjør det samme.

– Jeg syns det er leit at partene ikke var i stand til å komme fram til en frontfagsramme, sa Tor Arne Gangsø, arbeidslivsdirektør i kommunesektorens arbeidsgiverorganisasjon KS før møtet der beslutningen ble tatt.

Han sa da at KS i løpet av dagen vil avklare om lønnsforhandlingene i kommunal sektor skal starte opp på torsdag, som planlagt, eller om de skal utsettes.

– Inntil videre

Møtet startet klokken 13 mandag. Etter møtet skriver KS dette i en pressemelding:

«Partene i tariffoppgjøret i kommunesektoren er enige om å utsette den planlagte forhandlingsstarten inntil videre på grunn av streiken i frontfagene.»

Dette skriver Spekter på sin nettside:

«Spekter har i samråd med hovedorganisasjonen i dag besluttet å utsette oppstart av forhandlingene i Spekterområdet til etter at streiken i NHO-området er over og det foreligger et resultat fra frontfagsoppgjøret.»

Setter rammen

Mandag morgen 17. april gikk 25 000 ansatte i LO og YS ut i streik etter at det ble brudd i meklingen med NHO søndag.

Rammen i frontfaget legger føringer for de andre lønnsoppgjørene som kommer på løpende bånd utover våren.

– Det er naturlig at det får konsekvenser at vi ikke har fått på plass en frontfagsramme. Vi vil i løpet av dagen avklare om det får betydning for tidsløpet vi har lagt sammen med vår forhandlingsmotpart, sa Gangsø før møtet.

Spekter utsetter også

Også arbeidsgiverforeningen Spekter telte på knappene. Spekter skal etter planen starte forhandlingene med sine motparter i morgen, tirsdag 18. april.

– Spekter kommer i løpet av dagen, og i samråd med hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden, til å vurdere hvordan streiken i NHO-området vil påvirke vårt forhandlingsløp, sa kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes til NTB tidligere i dag.

Tøffe tak

Lill Sverresdatter Larsen, som er leder for Norsk Sykepleierforbund og forhandlingsleder i Unio for Spekter-området, bekreftet overfor NTB at Unio er i dialog med Spekter for å avklare videre forhandlingsløp.

Se hva NSF-lederen sa til Sykepleien i går:

Sverresdatter Larsen sier hun forventer tøffe forhandlinger i år.

– Når vi ser at de ikke klarer å bli enige i privat sektor, som er en startplanke for oppgjørene, så peker det framover mot at det blir tøft også i offentlig srektor, sier hun.

Gangsø i KS tror ikke streiken i privat sektor vil få store konsekvenser for forhandlingene i offentlig sektor utover en eventuell utsettelse. Han tror heller ikke det øker sjansen for flere streiker.

– Det kan bli en tidsforskyvning, men det er ikke dramatisk for oss.

Her er listen over opprinnelige datoer for forhandlingsstart i tariffområder som involverer sykepleiere i 2023-oppgjøret:

  • Spekter (A-del): 18. april 
  • KS-områder (kommunene): 20. april 
  • Oslo kommune: 20. april 
  • Staten: Torsdag 27. april
  • Virke: 19. og 20. juni
  • NHO: Avtales senere.
  • Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA): 15. juni

Fristen for å bli enige i kommuner og stat er natt til 1. mai. Blir ikke partene enige, blir det mekling. Blir de ikke enige i meklingen, blir det streik. I så fall er sannsynlig streikestart i slutten av mai.

Ølstopp og fergestopp

Storstreiken som pågår i frontfagene rammer blant annet næringsliv og kollektivtransport. Bryggeriene Ringnes og Hansa Borg har stanset produksjonen av drikkevarer, og flere ferger rundt om i landet står.

LO og YS har varslet en opptrapping i streiken med ytterligere 15 000 medlemmer fra fredag 21. april.

0 Kommentarer

Annonse
Annonse