fbpx Før lønnsoppgjøret: – Vi kan nå langt hvis fagorganisasjonene står sammen Hopp til hovedinnhold

Før lønnsoppgjøret: – Vi kan nå langt hvis fagorganisasjonene står sammen

Bildet viser NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

LO mener nå at kommunene må få mer enn det private. – Jeg er veldig fornøyd med at LO har snudd, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen. Men hun peker på at det er sykepleierne det er aller vanskeligst å rekruttere.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik går til det uvanlige skritt å kreve at én gruppe skal få mer enn andre i vårens lønnsoppgjør: De ansatte i landets kommuner, skriver VG 9. februar.

Avisen peker på at det vanligvis er konkurrenten Unio, som blant annet organiserer lærere og sykepleiere, som heiser fanen ekstra høyt for medlemsgrupper de mener må få et ekstra lønnsløft.

– Vi kan nå langt

– Nå snakker LO-lederne på en måte som NSF og Unio har gjort i flere år?

– Vi kan nå langt ved å løse utfordringene i kommunene med tanke på å rekruttere og beholde den livsnødvendige kompetansen hvis fagorganisasjonene står sammen, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Jeg er veldig glad for at LO ser det vi har påpekt i flere år.

– Vil trygge bosetting i kommunene

– Å løfte kommunesektoren vil selvfølgelig ha betydning for ansatte, men også for pasientene. Det vil dessuten trygge bosetting og skape mer næringsliv i kommunene. Og det vil sikre beredskapen for krig og andre kriser.

LO-leder Peggy Fløysvik sier også dette til VG:

– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng mot privat sektor. Det går ikke lenger. I år må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft. Det kan ikke være sånn at ansatte i privat sektor drar ifra år etter år. Det øker ulikheten i samfunnet, og undergraver frontfagsmodellen, som er den norske måten å forhandle lønn på, sier Følsvik.

– Aller størst er sykepleiermangelen

– LO-lederen peker ikke ut enkeltgrupper, men på at alle nivå i kommunesektoren må prioriteres. NSF har vært mest opptatt av at utdanningsgruppene skal få mest?

– Vi har pekt på at det er der det er størst mangel, og at der må arbeidsgiver ta grep for å sikre den kompetansen, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Også Mette Nord, leder i Fagforbundet, mener at det er alle lag i kommunene som må prioriteres, sa hun til NRK i dag, 10. februar.

Ifølge Nav mangler det nå 2 600 helsefagarbeidere og 6 600 sykepleiere.

– Den største gruppen det er mangel på er helsepersonell, og aller størst er sykepleiermangelen. Det er jo de det er aller vanskeligst å rekruttere, sier Larsen.

– Fornøyd med at LO har snudd

– Unio har lenge påpekt at innenfor frontfaget kan man prioritere enkeltgrupper. Hvordan er det å høre både LO-lederen og lederen i Fagforbundet si det samme?

– Jeg er veldig fornøyd med at LO har snudd og ser de nødvendige behovene for å satse på offentlig sektor og dermed samfunnet som helhet, sier NSF-lederen.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det vil si at forhandlingene handler kun om penger. Det forhandles altså ikke om andre arbeidsforhold i dette oppgjøret.

Unio leverer sine krav til arbeidsgivermotparten KS 20. april.

– Burde ikke være nødvendig å velge mellom lærere og sykepleiere

– I disse urolige tider, hva kan sykepleierne forvente i årets oppgjør?

– Nettopp da, i urolige tider, er det viktig å sikre helt basale tjenester, som helsetjenesten er. Det må arbeidsgiver innse, sier Larsen.

– Lærerne er ekstra på hugget etter at lærerstreiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd i fjor?

– Vi skal forhandle i fellesskap i Unio. Hver kommune som skal fungere må ha både lærere og sykepleiere. Det burde ikke være nødvendig å velge mellom dem, sier NSF-lederen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse