fbpx Storstreik fra mandag – LO forkastet skisse Hopp til hovedinnhold

Storstreik fra mandag – LO forkastet skisse

Bildet viser NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik

Meklingen i frontfagsoppgjøret har ikke ført frem til løsning mellom LO og NHO, og 23 000 fagorganiserte går ut i streik fra mandag.

LO bekrefter på sine nettsider at det er brudd i meklingene og at 25 000 går ut i streik fra mandag. Det tallet inkluderer også YS-medlemmene, men det har ikke kommet en bekreftelse på om YS har brutt.

Partene har vært i mekling hos Riksmekleren siden fredag klokka 10 for å bli enige om størrelsen på årets lønnsoppgjør. Fristen for å komme til enighet var ved midnatt natt til søndag, men meklingen fortsatte på overtid.

– LO krevde økt kjøpekraft for alle sine medlemmer og et løft for de lavtlønte. NHO har valgt å avvise våre krav, og sender dermed landet ut i streik, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Riksmekleren: – La frem skisse

Riksmekler Mats Ruland bekrefter at det er brudd i meklingen mellom NHO og LO. LO forkastet en skisse som ble lagt frem på tampen.

– Jeg kan dessverre meddele at vi ikke har klart å komme frem til en enighet i meklingen og at vi er i en konfliktsituasjon, sier Ruland.

Han forteller at han la frem en skisse til løsning helt på slutten av meklingen.

– Den skissen har arbeidsgiver akseptert, mens den har vært forkastet fra arbeidstaker. Det er ikke grunnlag for å fortsette arbeidet nå, sier Ruland.

NHO beklager streik

Søndag ettermiddag sa LO nei til riksmeklerens skisse. Denne skissen hadde NHO godtatt. Streiken starter mandag klokka 6.

– Denne streiken er ene og alene NHOs ansvar. Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Følsvik.

NHO-direktør Ole Erik Almlid sier at han beklager streiken og at NHO har strukket seg langt.

– Vi har gjort alt vi kan for å ta ansvar for å ikke sende Norge ut i en streik. Nå er vi der at vi har en konflikt i et mellomoppgjør for første gang noensinne, sier Almlid.

Trapper opp

Streiken trappes opp fredag. Da utvides streikeuttaket med ytterligere 15 509 medlemmer.

Dermed vil 38 000 LO-medlemmer fra fredag vil være tatt ut i streik.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn.

LO tar ut nesten 23 000 i streik, mens YS har varslet at de tar ut 1 500 om det blir streik også der.

Historisk streik

LO har varslet at de trapper opp streiken og tar ytterligere 15 509 medlemmer ut i streik fra fredag. Etter det FriFagbevegelse erfarer, var streikeuttaket en reaksjon fra LO på at NHO var lite imøtekommende i forhandlingene.

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn. Rammen i frontfaget er førende for de andre lønnsoppgjørene som kommer på løpende bånd utover våren.

Det betyr at den lønnsøkningen industrien tåler, blir omtrent den de andre gruppene i det organiserte arbeidslivet kan vente seg.

Det er første gang i historien det er blitt streik i et mellomoppgjør mellom disse partene, altså i det såkalte frontfaget.

Unio-oppgjør starter neste uke

Neste uke starter oppgjørene i sykehusene og kommunene. Unio leverer da krav til både Spekter, KS og Oslo kommune.

(Se oversikt nederst i saken.)

Skulle det bli streik også her, vil sannsynlig streikestart bli i slutten av mai.

Unio er Norsk Sykepleierforbunds hovedorganisasjon.

Nå kan ølkranene bli stengt

LO ville ha reallønnsvekst for sine medlemmer, altså en lønnsvekst som er høyere enn prisstigningen.

Anslaget fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at prisene vil stige med 4,9 prosent i år.

En eventuell streik kommer til å ramme hardt, bredt og over hele landet, varslet de to hovedorganisasjonene LO og YS da de kom med sine første streikeuttak tirsdag.

LOs liste over medlemmer som tas ut er lang, men flere av uttakene skjer hos bryggerier som Ringnes, Hansa og Mack. Dermed kan stengte ølkraner bli en følge av streiken. Hos Coca-Cola tas drøyt 120 ut i streik.

Også matindustrien, herunder Orkla, og de store industrilokomotivene i leverandørindustrien, der Fellesforbundet har mange medlemmer, kan rammes hardt. Dette gjelder bedrifter som Aker Solutions, Aibel, Kaefer og STA for å nevne noen. I tillegg vil fergetransporten landet rundt rammes generelt.

YS: – Vil helt sikkert vare en stund

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud sier det er sterkt beklagelig at de nå går ut i streik, men at løsningen som ble skissert i meklingen ikke var god nok.

– Vi forholder oss til meklingen vi har vært i, og har fått fremlagt en skisse som vi takket nei til. I enhver arbeidskamp så vil den helt sikkert vare en stund, sier YS-lederen til NTB.

Totalt tar YS ut rundt 1441 av sine medlemmer i streik fra mandag av. Fredag kan dette økes med 466.

Forhandlingsstart for tariffområder som involverer sykepleiere i 2023-oppgjøret:

  • Spekter (A-del): 18. april
  • KS-områder (kommunene): 20. april
  • Oslo kommune: 20. april
  • Staten: Torsdag 27. april
  • Virke: 19. og 20. juni
  • NHO: Avtales senere.
  • Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA): 15. juni

Fristen for å bli enige i kommuner og stat er natt til 1. mai. Blir ikke partene enige, blir det mekling. Blir de ikke enige i meklingen, blir det streik. I så fall er sannsynlig streikestart i slutten av mai.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse