fbpx Siste innspurt før årets anatomieksamen: – Man har ikke lyst til å stryke Hopp til hovedinnhold

– Man har ikke lyst til å stryke

jente ved datamaskin

I fjor strøk rekordmange sykepleierstudenter på den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Førsteårsstudent Henriette Kristiansen er likevel ikke bekymret, og deler sine beste studietips.

Det skraper i papir idet noen blar om siden i en pensumbok. Fingre farer fort over datamaskintastaturer. Bokser med energidrikk og kaffekopper står spredt utover bordene. I bakgrunnen høres summingen av frustrerte stemmer.

Eksamensperioden har så vidt begynt, og mange studenter har tatt turen til lesesalen på Oslomet for å gjøre de siste forberedelsene.

Blant dem er sykepleierstudent Henriette Kristiansen (19). Hun er førsteårsstudent på Oslomet, og om bare noen dager skal hun gå løs på årets eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

elever leser til eksamen

Snart ferie – men først eksamen

Kristiansen har allerede hatt to eksamener i høst. Nå er det kun den ofte fryktede anatomieksamen som gjenstår, før det blir juleferie den 15. desember.

– Jeg synes det har gått greit så langt. Det tyngste er anatomien, for det er så mye på kort tid, sier hun.

Undervisningen er lagt opp slik at studentene har lært om ett organsystem i uka. Fram mot eksamen står derimot repetisjon av relevant pensum på timeplanen for Kristiansen.

Hun har lest litt de siste ukene, men nå skal hun sette inn støtet på ordentlig.

­– Man har jo ikke lyst til å stryke, påpeker hun.

Lurt å lese læringsutbyttene

Kristiansens beste tips er å skaffe oversikt over de ulike temaene.

– Jeg har satt opp en plan over organsystemene. Da leser jeg ikke om hjertet tre dager på rad, og får i stedet med meg litt av hvert. Jeg tror det er viktig for ikke å drukne i fagstoff, påstår hun.

– Og så bruker jeg MedEasy, som de fleste andre gjør.

MedEasy er en digital læringsressurs for studenter, der man kan finne forelesninger og annet fagstoff. Verktøyet blir mye brukt av sykepleierstudenter, ettersom anatomi er blant temaene som dekkes.

– Å lese gjennom læringsutbyttene kan også være lurt, sier Kristiansen, og legger til:

– Det er jo disse oppgavene tar utgangspunkt i.

åpen bok med anatomiillustrasjoner

Rekordmange strøk

Fjorårets eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi fikk mye kritikk for å ha vært altfor vanskelig. Aldri før har så mange sykepleierstudenter strøket på denne eksamenen. På Oslomet Kjeller strøk nær halvparten av studentene, skrev Sykepleien tidligere i år.

Den høye strykprosenten fra i fjor bekymrer likevel ikke Henriette Kristiansen noe særlig.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det. Den var nok vanskeligere i fjor fordi det var hjemmeeksamen, så jeg håper det blir litt snillere oppgaver nå, sier hun.

Oppgavesettet fra i fjor er blant dem som ligger ute på Sykepleiens nettsider. Å løse gamle oppgaver kan være en effektiv måte å forberede seg på før årets eksamen endelig skal deles ut.

Den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi avholdes 15. desember. Eksamenen gjennomføres digitalt på skolen, og varer i fire timer.

Fakta
Nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi

Siden 2015 har sykepleierstudentene hatt nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Den gjennomføres to ganger årlig av rundt 5 000 studenter fordelt på 13 institusjoner og omtrent 30 studiesteder.

15. desember er årets siste nasjonale deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

Eksamenen arrangeres av NOKUT på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Kilde: NOKUT

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse