fbpx Anatomieksamen 2020: – Jeg gjorde mitt beste Hopp til hovedinnhold

Anatomieksamen 2020: – Jeg gjorde mitt beste

Regine Hammeren Starup
OVERRASKET: – Jeg visste eksamenen ville bli tøff, men jeg ble overrasket over hvor tøff den var, sier Regine Hammeren Starup. Foto: Privat

Over 4000 sykepleierstudenter gjennomførte i dag den fryktede anatomieksamenen. – Det som irriterer meg mest, er at jeg ikke føler at jeg fikk vist hva jeg kan, sier sykepleierstudent Regine Hammeren Starup.

– Da var det gjort! konstaterer sykepleierstudent ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Regine Hammeren Starup over telefonen.

Hun har akkurat gjennomført den nasjonale deleksamenen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Da Sykepleien snakket med henne i går, var hun nokså sikker på å stå.

– Hvordan gikk det?

– Jeg føler meg mest som et spørsmålstegn akkurat nå: Kommer jeg til å bestå? Det var uventet. Jeg visste eksamenen ville bli tøff, men jeg ble overrasket over hvor tøff den var, sier Starup.

LES: Anatomieksamen 2020: – Vi føler oss litt som prøvekaniner

Høyt ambisjonsnivå

Sykepleierstudenten beskriver eksamenen som intens og ambisiøs.

– Da jeg leste spørsmålene tenkte jeg «flott at det er tenkt at vi sykepleiere skal kunne dette». Det er jo positivt at de som har laget eksamenen, mener vi allerede nå skal kunne benytte et høyt klinisk termologisk språk. Altså at vi skal forstå sammenhenger mellom anatomien og fysiologien og være ferdig utlært med praktiske, fysiologiske tilnærminger allerede etter første semester, sier hun.

Det at studentene stort sett har måttet ta ansvar for egen læring på grunn av koronapandemien, gjør at Starup føler seg litt snytt.

– Det hadde vært fint om eksamenen samsvarer med det undervisningsopplegget skolen legger opp til, sier hun og legger til:

– Akkurat nå sitter jeg med en udugelighetsfølelse.

På samme tid ser hun at eksamensoppgavene er i samsvar med læringsmålene.

Jeg føler jeg har vært igjennom store deler av det vi fikk på eksamen, men det var noen spørsmål som virket litt fjerne. Pensumet er så stort og skal læres på kort tid. Å få en dybdeforståelse er vanskelig.

Ikke verdens undergang

Strykprosenten på anatomieksamen er normalt nokså høy.

– Hvis jeg stryker, er jeg ikke alene. Da får jeg ta den om igjen. Det er jo ikke verdens undergang. Jeg kan bli en god sykepleier selv om det ikke gikk så bra som jeg hadde håpet på akkurat denne eksamenen, sier hun.

Sensuren faller først i januar.

– Kommer du til å sjekke sensorveiledningen for å se om du har bestått?

– Jeg tror jeg vil legge hele eksamenen litt vekk. For å si det slik: Jeg har ikke tenkt å snakke mye om denne eksamenen i juleferien.

– Det som irriterer meg mest, er at jeg ikke føler at jeg fikk vist hva jeg kan – at jeg kan mye mer enn eksamenen testet meg på. Men, men … Jeg gjorde mitt beste, sier Starup.

Her er eksamenen: Anatomieksamen 2020: Har du kontroll på anatomien?

Her er noen av reaksjonene etterpå: 

Anatomieksamen 2020: Studentene fortviler

Medeasy-sjefen: Har vært et forferdelig krevende år for studentene

Her kan du teste dine kunnskaper på tidligere eksamener:

Fra 2019Test deg selv i siste eksamen i anatomi

Fra 2018: Her er hele eksamen i anatomi: Er du oppdatert?

Anatomieksamen 2020: – Vi føler oss litt som prøvekaniner

Regine Starup
EKSAMENSNERVER: Regine Hammeren Starup er klar for eksamen, men innrømmer at hun er både spent og nervøs før morgendagen. Foto: Privat

Det såkalte «covid-kullet» skal i morgen gjennomføre nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Førsteårsstudent Regine Hammeren Starup innrømmer at hun er litt nervøs.

Regine Hammeren Starup er sykepleierstudent ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). I morgen er det eksamen i det store faget: Anatomi, fysiologi og biokjemi.

– Nervøs?

– Vel, ja … Det er et enormt pensum med høy strykprosent, sier Starup.

Hun har lest godt og mye, men å være førsteårsstudent på et nytt studium under koronapandemien har satt sitt preg på læringen.

– Hva sier magefølelsen? Kommer du til å bestå eksamen?

– Ja det håper jeg da. Jeg skal jo kunne alt, men det kan jo være det er noe jeg burde kunne bedre. Ja, det er sånne tanker som surrer litt rundt og gjør at man blir litt nervøs, sier hun.

Korona setter begrensninger

– Forelesningene fra skolen sin side vil jeg si har vært av varierende kvalitet, siden alt skjer på zoom. Det er forståelig at det er slik, men det skaper litt ekstra frustrasjon og bekymring for om kvaliteten på læringen er god nok, sier hun.

Starup har derfor supplert med andre læreplattformer.

– Jeg har blant annet brukt medeasy, som jeg må si har vært et høydepunkt i denne tiden, sier hun og ler litt.

På USN har studentene også hatt såkalte oppgaveseminarer med cohorter på 10–15 personer.

– Da har vi tatt for oss et tema for hvert møte. Det er et godt initiativ, selv om kvaliteten har vært varierende. Studietiden så langt har naturlig nok blitt preget av mye selvstudier. Det er til tider en utfordring i seg selv når du ikke har et studentmiljø rundt deg, sier hun.

Føler seg som prøvekaniner

Det er Nokut som har ansvaret for både innholdet og gjennomføringen av eksamenen. Tidligere år har dette vært en skoleeksamen, med både multiple-choice-oppgaver, og oppgaver hvor studentene må redegjøre for for eksempel hvordan åndedrettssystemet fungerer. I år blir også dette annerledes.

– For sykepleierstudentene ved USN blir det hjemmeeksamen med 130 multiple-choice-oppgaver som skal løses på tre timer. Vi skal ikke skrive noe, bare krysse av, eller legge inn alternativer i bokser, slik jeg har forstått det, sier Starup.

– Hva tenker du om det?

– Jeg skjønner at ting blir annerledes på grunn av pandemien, men jeg føler at vi som er «korona-kullet», blir litt prøvekaniner uten at vi får tilstrekkelig informasjon. Det har skapt litt frustrasjon blant studentene, sier Starup, som også er representant i studentstyret ved USN.

Noen tar eksamen hjemme, andre på skolen

– Jeg har fått en del tilbakemeldinger fra studenter som er usikre på om kvaliteten på både undervisning og eksamen er god nok. Selv om Nokut er ansvarlig for innholdet av eksamenene, kan fakultetene selv bestemme om de vil gjennomføre eksamenen som hjemme- eller skoleeksamen, forteller hun.

Ved USN skal sykepleierstudentene ta denne eksamenen som hjemmeeksamen, mens vernepleierne skal ta den på skolen.

– Det skaper også litt frustrasjon siden skolen har meldt at strykprosenten vil bli høyere for dem som har hjemmeeksamen fremfor dem som tar det som skoleeksamen. Det skaper usikkerhet. Hvordan andre skoler har løst dette, vet jeg ikke, sier hun.

Her ser du hvordan det gikk med henne: – Jeg gjorde mitt beste

Her er eksamenen: Anatomieksamen 2020: Har du kontroll på anatomien?

Her er reaksjonene etterpå: 

Anatomieksamen 2020: Studentene fortviler

Medeasy-sjefen: Har vært et forferdelig krevende år for studentene

 

Og her kan du teste dine kunnskaper på tidligere eksamener:

Fra 2019Test deg selv i siste eksamen i anatomi

Fra 2018: Her er hele eksamen i anatomi: Er du oppdatert?

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.