fbpx Jordmorforbundet varsler vikarkrise Hopp til hovedinnhold

Jordmorforbundet varsler vikarkrise

Fødselstavle på A-hus

Mangel på jordmødre fra Sverige og Danmark kan bli et stort problem i Norge de kommende årene. – En varslet krise, sier leder i NSF Jordmorforbundet.

– Det mangler 250 jordmødre på sykehusene og minst 1000 i kommunene, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i NSF Jordmorforbundet til P4.

Norge har lenge slitt med mangel på jordmødre, og har vært avhengig av innleid vikarhjelp fra Sverige og Danmark.

Les også:– Vi er ferdig med å leke butikk i fødselsomsorgen

Det ble vanskeligere under pandemien, og med akutt mangel i nabolandene vil trolig færre reise til Norge i årene fremover. Danmark har gått så langt som å nekte danske jordmødre å reise til Norge for å jobbe ekstra.

Høie jobber med tiltak

Helseminister Bent Høie (H) sier han er klar over problemet, og at regjeringen jobber med tiltak.

– Pandemien har vist at helsetjenesten er sårbar og dette er bakgrunnen for at jeg har gitt sykehusene oppdrag å legge til rette for utdanning av flere jordmødre for å på sikt bedre bemanningen, sier Høie.

Kari Aarø, leder i den andre store fagforeningen for jordmødre i Norge, Den norske jordmorforeningen, etterlyser mer umidelbare tiltak.

– Utdanning tar lang tid, men problemet er her og nå. Det viktigste vi kan gjøre nå er å sørge for at de jordmødrene som allerede er i yrket ikke slutter, sier hun til P4.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse