fbpx Jordmormangel: – Sykehuset lekker som en sil til kommunen Hopp til hovedinnhold

Jordmormangel: – Sykehuset lekker som en sil til kommunen

Sykehuset Østfold på Kalnes.

Bare i sommer slutter fem jordmødre i jobbene sine på Kalnes.

Høy arbeidsbelastning og dårlig lønn er hovedårsakene til at jordmorsituasjonen på Sykehuset Østfold er kritisk, ifølge foretakstillitsvalgt ved sykehuset Østfold, Anita Talåsen Granli.

– Dette er en situasjon som har vart over tid, sier hun.

Har sendt flere bekymringsmeldinger

Jordmødrene og tillitsvalgte har meldt fra til ledelsen og styret om at situasjonen er kritisk. Nå nylig har Granli sendt en bekymringsmelding til Arbeidstilsynet.

– Akkurat denne siste bekymringsmeldingen er forankret til sommerbemanningen. Det er altfor få jordmødre på vakt, og ansatte blir bedt om å jobbe doble vakter. Det er uforsvarlig og ulovlig, sier Granli.

– Så ledelsen hører ikke på dere?

– Vi blir hørt. Alle er enige i at situasjonen er kritisk. Men fra å mene det, og å gå over til å sette inn tiltak for å løse situasjonen, det er der det svikter, ser hun.

– Hva må gjøres?

– For det første må grunnbemanningen opp. Arbeidsbelastningen er for høy på de få jordmødrene sykehuset har. For det andre må sykehuset ansette jordmødre i hele stillinger. Det får de ikke i dag – om de ikke ønsker å gå i kombinasjonsstillinger. For det tredje må sykehuset lønne jordmødrene bedre og gi dem faglige utviklingsmuligheter som for eksempel mulighet til å ta master.

På denne måten mener Granli sykehuset kunne klart å rekruttere flere jordmødre, og beholde dem de har.

Lekker til kommunen

Tidligere var det på sykehusene jordmødrene ville jobbe.

– Det er der fødslene skjer, så det var enkelt å rekruttere, for det er dette de fleste jordmødrene ønsket å drive med. Nå har situasjonen endret seg, sier hun.

Forklaringen er ifølge Granli at arbeidsbelastningen er så stor at mange rett og slett ikke orker å jobbe på sykehuset lenger.

– Vi gjorde en undersøkelse i vår. Da sa 18 jordmødre at de vurderte å slutte. Hvor mange som har sluttet, er jeg usikker på, men bare nå i sommer slutter fem jordmødre.

Jordmødrene vil heller jobbe i kommunen.

– Lønnen er bedre, og arbeidsbetingelsene er gode. Sykehuset lekker jordmødre som en sil til kommunen. Så snart det er noe ledig i kommunen, søker de seg over, sier hun.

Anita Granli

475 brudd på arbeidsmiljøloven

– Er det trygt å føde på Kalnes i sommer?

– Det er ikke opp til meg å vurdere. Men vi har fått uttalelser fra våre medlemmer om at det noen ganger bare er flaks at det går bra, når man ser på hvor mye det er å gjøre på vakt, sier hun.

Granli viser til at høy arbeidsbelastning og lange vakter har vist seg å gå ut over forsvarligheten, ifølge rapporter fra Stami og andre forskere.

– Jeg kan ikke tenke meg at det er noe annerledes på Kalnes med tanke på hvor mye overtid og arbeidsmiljølovbrudd som de har, sier hun.

Ifølge Granli har seksjonen rapportert 475 brudd på arbeidsmiljøloven hittil i år.

– Det er samlet tid per dag og ukentlig arbeidsfri som er de dominerende årsakene til lovbruddene. Merarbeid og overtid som ikke er relatert til korona i seksjonen, tilsvarer 20 370 timer hittil i år, sier hun.

Legger man til overtid og merarbeid knyttet til korona, utgjør det 1167 timer.

– Det betyr at merarbeidet og overtiden hittil i år, uten korona, tilsvarer 11 heltidsstillinger.

Har opprettet utvalg

Granli forteller at hun ikke har hatt et møte med ledelsen de siste seks månedene uten at hun har tatt opp hvor kritisk jordmorbemanningen er.

– Det samme gjelder for så vidt intensivsykepleierne. Når vi peker på at sykehuset er nødt til å tilby konkurransedyktig lønn og ansette flere, får vi bare beskjed om at det har de ikke råd til. Hvis det ikke skal bli helt krise, må sykehusets ledelse og styre innse at det er noe de er nødt til å ta seg råd til.

Tillitsvalgte har fått ledelsen til å gå med på å sette ned et utvalg som skal se på løsninger for å rekruttere og beholde sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre.

– Men det utvalget starter ikke opp arbeidet før til høsten, sier Granli.

– Våre jordmødre har strukket seg langt

Nina Håland Sørlie er avdelingssjef kvinneklinikken ved Sykehuset Østfold. Hun sier til Sykepleien at hun er enig i at sommerbemanninger er kritisk i år.

– Vi har som resten av landet mange ledige vakter under ferieavviklingen. Det finnes ikke ledige jordmødre fra byråer. Vi er derfor avhengig av egen ressurser. Våre egne jordmødre har virkelig stått på og strukket seg langt for at de fødende skal ha en trygg og god opplevelse hos oss, sier hun.

Jordmødre jobber doble vakter ifølge tillitsvalgte.

– Er det greit?

– Nei, dette er selvfølgelig ikke greit. Vi har etter sterkt ønske fra personalgruppen med tillitsvalgte, valgt å avvikle ferien over 8 uker i to puljer, sier Sørlie.

Trygt å føde

Personalet som ikke jobber 100 prosent stilling forplikter seg til å jobbe to ekstravakter i sin «jobbeperiode».

– Å ha ferie i to puljer har latt seg gjøre når vi har hatt tilgang på svenske faste vikarer og jordmødre fra byrå. I år fikk vi ikke nok vikarer selv om grensene er åpnet. Det er en svært vanskelig situasjon. Vi har derfor gitt kompensasjon for å trekke den fjerde ferieuken. Det er det mange som har benyttet seg av. Det bedret situasjonen vår.

Avdelingssjefen sier det har vært travelt, men trygt og godt å føde på Kalnes.

– Dette har vært varslet lenge. Hvorfor har ikke SØ klart å dekke opp turnusen med flere jordmødre?

– Under sommerferieavviklingen er vi totalt avhengige av at egne medarbeidere tar ekstravakter pluss vikarer fra byrå. Vi vil ikke kunne dekke opp en turnus med bare vikarer når halvparten eller en tredjedel av staben er ute i ferie. Det sier seg selv. Da måtte vi benyttet oss av muligheten som arbeidsgiver har til å avvikle ferien slik ferieloven tillater det.

– Hvordan da?

– Blant annet ved å avvikle ferien over flere uker enn de åtte ukene ferien strekker seg over nå. Da ville vi ikke hatt så mange faste medarbeidere i ferie på en gang.

– Det finnes ikke flere jordmødre

– Når det gjelder ellers i året er det dessverre slik at vi ikke har flere jordmødre. Det finnes ikke flere. Vi har kommet i en konkurransesituasjon med kommunehelsetjenesten som tapper spesialisthelsetjenesten for jordmødre.

Sørlie kaller dette alvorlig og sier dette umulig kan ha blitt risikovurdert den gang det ble bestemt at en skulle ruste opp svangerskapsomsorgen i kommunene.

– I utgangspunktet har spesialisthelsetjenesten nok med å dekke opp for vanlig turnover som pensjon og sykdom. Vi er maktesløse overfor den utviklingen vi ser i dag. Til tross for at vi utdanner åtte jordmødre med lønn hvert år, sier Sørlie.

Ber Høie om hjelp

– Vil sykehuset gjøre noe for å øke jordmorbemanningen? I tilfelle hva?

– Vi har som sagt åtte utdanningsstillinger for sykepleiere. Vi kommer også til å ansette sykepleiere på barsel – – ikke istedenfor – men i tillegg til jordmødre. Et tettere samarbeid mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten er noe vi i Sykehuset Østfold kommer til å løfte som sak helt opp til øverste myndigheter. Vi har ikke nok jordmødre til å dekke alle oppgaver, derfor må et samarbeid til, sier hun.

Mange jordmødre blir pensjonister

Men det er ikke bare ved Kalnes jordmormangelen merkes. I et intervju med Sykepleien tidligere i år sa nestleder i Jordmorforbundet NSF, Kristin Holanger, at Norge mangler 250 jordmødre på sykehusene og 1000 ute i kommunene.

Ifølge Riksrevisjonens kartlegging fra 2019 vil det i årene som kommer, pensjoneres mange jordmødre, og det finnes ingen plan for bemanning. 

I nær halvparten av helseforetakene med jordmødre vil mellom 20 og 50 prosent av dem nå pensjonsalder innen fem år, ifølge kartleggingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse