fbpx Støttemarkering for saksøkte sykepleiere ble gledesmarkering Hopp til hovedinnhold

Støttemarkering for saksøkte sykepleiere ble gledesmarkering

Video: Siv Johanne Seglem

Sykepleierne hadde møtt opp med trommekorps og faner for å vise sin støtte til de fire sykepleierne som skulle møte sin arbeidsgiver, Sykehuset Østfold, i retten i dag. Noen minutter inn i støttemarkeringen snudde saken. Se video her.

I dag skulle rettssaken mot de fire sykepleierne som har blitt saksøkt av egen arbeidsgiver ved Sykehuset Østfold, startet i Fredrikstad tingrett.

Arbeidsgiver har vist til at fortrinnsretten ikke gjelder dersom det fører til vesentlig ulempe for driften. Det mener de at et vedtak i tvisteløsningsnemnda vil føre til, og ønsket derfor en prinsipiell avgjørelse i retten.

Vil du vite mer om bakgrunnen for søksmålet?
Les her: Sykehuset Østfold saksøker fire sykepleiere som ønsker å jobbe heltid
Spesialsykepleierne som er saksøkt av Sykehuset Østfold, krever erstatning

Sykepleierne har tidligere fortalt til Sykepleien at de var klare til kamp for retten til heltidsstilling.

Trommet sammen støtte

I Oslo hadde Norsk Sykepleierforbund (NSF) i anledning rettssakens start rigget for en støttemarkering på Eidsvolls plass foran Stortinget. Klokken 11.00 rundet trommekorpset hjørnet inn fra Karl Johans gate, og en samling sykepleiere og andre fremmøtte flokket seg på plassen for å vise sin støtte til de fire sykepleierne.

Linda Lavik, fylkesleder i NSF Buskerud og Unio-leder Ragnhild Lied startet med å holde appeller. 

Så tok leder i Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, mikrofonen. Saken hadde tatt en ny vending: 

– Dette er en gledens dag, vi har akkurat fått beskjed: De får den fulle stillingen, sa Lill Sverresdatter Larsen (se henne levere nyheten i videoruta).

Larsen påpekte samtidig at saken har vært en belastning for de fire som har ble saksøkt.

Bakgrunnen for vendingen i saken er at dommerne avviste Sykehuset Østfolds søksmål, og sykepleierne vant dermed retten til hel stilling før rettssaken i det hele tatt startet. (Klikk her for å se oppdateringer).

Håper på ny praksis

– Jeg håper dette betyr at de nå får en ny praksis både ved Sykehuset Østfold og i andre sykehus, der de satser på hele, fulle stillinger til alle. Deltid er et stort problem både ved Sykehuset Østfold og i andre sykehus, kommenterte Linda Lavik, fylkesleder i NSF Buskerud etter at nyheten ble kjent på Eidsvolls plass tirsdag formiddag. 

Les også:

Sykepleierne vant retten til hel stilling før rettssaken i det hele tatt startet

Magnus Buflod, advokat i Norsk Sykepleierforbund (NSF)
AVVIST: Sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, ba retten avvise Sykehuset Østfolds søksmål. Foto: Marit Fonn

Dramatisk start på rettssaken: Dommerne avviste Sykehuset Østfolds søksmål.

Sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, ba dommerne avvise saken i sitt åpningsinnlegg. 

Fagdommer Torbjørn Fjeldstad og de to fagkyndige meddommere, Grethe Louise Berntsen og Eva Kristin Andersen, ga sykepleiernes advokat enstemmig medhold i å avvise søksmålet.

– Hvorfor ba du retten avvise søksmålet?

– Hege Gjessing kan ikke i form av sin stilling som administrerende direktør for Sykehuset Østfold saksøke sine ansatte. Det er det eventuelt styret ved styreleder som må gjøre, sier Buflod.

– Hvilke konsekvenser får dette?

– Tvisteløsningsnemndas vedtak om at sykepleierne har rett til hel stilling på nyfødtintensiven, er nå rettskraftig, sier.

Det betyr at sykepleierne får hel stilling på nyfødtintensiven.

– Hva skjer videre i retten?

– Saken er avvist, men foretakets advokat krever nå blant annet retting av feilen som førte til avvisning. Dette redegjøres for nå og retten må ta stilling til dette kravet, sier Buflod.

Les også: Støttemarkering for saksøkte sykepleiere ble gledesmarkering

Kravet fra Sykehuset Østfolds advokat avvises

Etter en pause, har dommerne vurdert kravet fra Sykehusets advokat.

Fagdommer Torbjørn Fjeldstad informerte partene om at retten igjen er enstemmig.

Dommerne kunne ikke se at det har vært grunnlag for å gi anledning til å rette en feil om helt absolutte forutsetninger på det tidspunktet søksmålet ble tatt ut. Fjelstad viste til tidligere rettsavgjørelse i vurderingen. 

Dermed avvises søksmålet sykehuset har anlagt.

– Slutt å saksøke sykepleierne

Lill Sverresdatter Larsen

Under en støttemarkering for de fire saksøkte sykepleierne på Eidsvolls plass tirsdag kom forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen med nyheten til de fremmøtte:

– Dette er en gledens dag. De fire sykepleierne får faste stillinger slik tvisteløsningsnemnda har sagt at de har rett til. En enstemmig rett avviste søksmålet som sådan. Saken har vært en enorm påkjenning for de fire sykepleierne. Sykehuset må nå ta ansvar for å rekruttere og beholde sykepleiere, og et godt råd fra oss kan jo være: Slutt å saksøke sykepleierne.

Uavklarte spørsmål

– Er dere ferdige i retten nå?

– Nei, det er noen spørsmål som gjenstår. Blant annet hvordan motsøksmålet skal håndteres i denne situasjonen, sier Buflod.

Sykepleierne har nemlig gått til motsøksmål mot sykehuset og krevd erstatning for Sykehuset Østfolds brudd på fortrinnsretten. Ifølge Buflod vil retten ta stilling til hvordan dette skal håndteres etter lunsj.

Litt over klokka 14.00 får Sykepleien beskjed om at dommerne har bestemt at behandlingen av motsøksmålet fra sykepleierne også skal utsettes.

– Betyr dette at rettssaken er over for denne gang?

– Ja, sier Buflod.

Motssøksmålet er foreløpig planlagt å behandles i begynnelsen av februar 2021.

Spekter registrerer rettens avgjørelse

Sykepleien har spurt Spekter om en kommentar på utfallet. Kommunikasjonssjef, Ingvild Dørnes, skriver følgende i en e-post:

- Spekter har ikke noen annen kommentar til dette, enn at vi registrerer rettens avgjørelse. Spørsmål om den videre oppfølging av den konkrete saken må rettes til Sykehuset Østfold.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.