fbpx Sykepleierne vant retten til hel stilling før rettssaken i det hele tatt startet Hopp til hovedinnhold

Sykepleierne vant retten til hel stilling før rettssaken i det hele tatt startet

Magnus Buflod, advokat i Norsk Sykepleierforbund (NSF)
AVVIST: Sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, ba retten avvise Sykehuset Østfolds søksmål. Foto: Marit Fonn

Dramatisk start på rettssaken: Dommerne avviste Sykehuset Østfolds søksmål.

Sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, ba dommerne avvise saken i sitt åpningsinnlegg. 

Fagdommer Torbjørn Fjeldstad og de to fagkyndige meddommere, Grethe Louise Berntsen og Eva Kristin Andersen, ga sykepleiernes advokat enstemmig medhold i å avvise søksmålet.

– Hvorfor ba du retten avvise søksmålet?

– Hege Gjessing kan ikke i form av sin stilling som administrerende direktør for Sykehuset Østfold saksøke sine ansatte. Det er det eventuelt styret ved styreleder som må gjøre, sier Buflod.

– Hvilke konsekvenser får dette?

– Tvisteløsningsnemndas vedtak om at sykepleierne har rett til hel stilling på nyfødtintensiven, er nå rettskraftig, sier.

Det betyr at sykepleierne får hel stilling på nyfødtintensiven.

– Hva skjer videre i retten?

– Saken er avvist, men foretakets advokat krever nå blant annet retting av feilen som førte til avvisning. Dette redegjøres for nå og retten må ta stilling til dette kravet, sier Buflod.

Les også: Støttemarkering for saksøkte sykepleiere ble gledesmarkering

Kravet fra Sykehuset Østfolds advokat avvises

Etter en pause, har dommerne vurdert kravet fra Sykehusets advokat.

Fagdommer Torbjørn Fjeldstad informerte partene om at retten igjen er enstemmig.

Dommerne kunne ikke se at det har vært grunnlag for å gi anledning til å rette en feil om helt absolutte forutsetninger på det tidspunktet søksmålet ble tatt ut. Fjelstad viste til tidligere rettsavgjørelse i vurderingen. 

Dermed avvises søksmålet sykehuset har anlagt.

– Slutt å saksøke sykepleierne

Lill Sverresdatter Larsen

Under en støttemarkering for de fire saksøkte sykepleierne på Eidsvolls plass tirsdag kom forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen med nyheten til de fremmøtte:

– Dette er en gledens dag. De fire sykepleierne får faste stillinger slik tvisteløsningsnemnda har sagt at de har rett til. En enstemmig rett avviste søksmålet som sådan. Saken har vært en enorm påkjenning for de fire sykepleierne. Sykehuset må nå ta ansvar for å rekruttere og beholde sykepleiere, og et godt råd fra oss kan jo være: Slutt å saksøke sykepleierne.

Uavklarte spørsmål

– Er dere ferdige i retten nå?

– Nei, det er noen spørsmål som gjenstår. Blant annet hvordan motsøksmålet skal håndteres i denne situasjonen, sier Buflod.

Sykepleierne har nemlig gått til motsøksmål mot sykehuset og krevd erstatning for Sykehuset Østfolds brudd på fortrinnsretten. Ifølge Buflod vil retten ta stilling til hvordan dette skal håndteres etter lunsj.

Litt over klokka 14.00 får Sykepleien beskjed om at dommerne har bestemt at behandlingen av motsøksmålet fra sykepleierne også skal utsettes.

– Betyr dette at rettssaken er over for denne gang?

– Ja, sier Buflod.

Motssøksmålet er foreløpig planlagt å behandles i begynnelsen av februar 2021.

Spekter registrerer rettens avgjørelse

Sykepleien har spurt Spekter om en kommentar på utfallet. Kommunikasjonssjef, Ingvild Dørnes, skriver følgende i en e-post:

- Spekter har ikke noen annen kommentar til dette, enn at vi registrerer rettens avgjørelse. Spørsmål om den videre oppfølging av den konkrete saken må rettes til Sykehuset Østfold.

Saksøkte syke­pleiere: Klare til kamp i retten mot Sykehuset Østfold

Saksøkte sykepleiere
KLAR FOR RETTSOPPGJØR: – Endelig skjer det noe, sier de fire saksøkte spesialsykepleierne. F.v.: Maria Worren Vågsholm, Elin Gunther Johannessen, Agnethe Karlsen og Ann Christin Skrøder. Foto: Privat

– Vi kjenner det vel alle litt på kroppen at det nærmer seg. Det er mye følelser og stress, sier Maria Worren Vågsholm.

Maria Worren Vågsholm, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Johannessen og Ann Christin Skrøder har nettopp avsluttet sitt siste forberedende møte med advokaten før rettssaken starter 15. september.

Saken kort oppsummert

Kort oppsummert startet det hele med at fire spesialsykepleiere stilte krav om fortrinnsrett til en ledig stilling i seksjons nyfødtintensiv ved Sykehuset Østfold i april 2019. Sykehuset avslo kravet, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda.

I desember i fjor ga nemnda sykepleierne medhold i at de hadde fortrinnsrett. Ledelsen ved Sykehuset Østfold har imidlertid bestemt seg for å ikke følge nemndas vedtak. De har nå saksøkt de fire sykepleierne. Rettssaken starter 15. september og skal gå over fire dager.

LES: Sykehuset Østfold saksøker fire spesialsykepleiere som ønsker å jobbe heltid

LES: – Politikerne bør merke seg at sykehusene ikke vil forholde seg til lovene Stortinget har vedtatt

Klar for rettsoppgjør

– Det nærmer seg rettssak – hvordan føles det?

– Endelig skjer det noe, sier Ann Cristin Skrøder over telefonen til Sykepleien.

Maria Worren Vågsholm, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Johannessen sier seg enige over telefonen som er skrudd på høyttaler for anledningen.

– Nå begynner det å bli virkelig. Da vi først ble saksøkt i vår, følte vi mest sjokk og vantro. Tiden frem til nå har gått i bølgedaler og vi har vært i et slags vakuum, sier Skrøder.

De andre tre sykepleierne er tydelig enige.

– Er dere klare?

– Ja. I dag har vi forberedt oss sammen med advokatene. Vi har gått igjennom hva vi skal si når vi skal innta vitneboksen, sier Skrøder.

– Vi kjenner det vel alle litt på kroppen at det nærmer seg. Det er mye følelser og stress, sier Vågsholm.

– De andre nikker, opplyser Skrøder over høyttaleren.

– Nå skal vi bare drive litt egendrilling, så er vi klare, legger Vågsholm til.

Optimistiske

– Hva sier magefølelsen, vinner dere?

– Vi har jo tro på egen sak, sier Karlsen og legger til:

– Men vi tar på ingen måte seieren på forskudd. Vi vet jo ikke om meddommerne vil oppfatte budskapet vårt, eller hvordan arbeidsgiver vil legge frem sin side av saken. Men vi er optimistiske.

Alle sykepleierne skal være til stede i retten de fire dagene saken prosederes ved Scandic hotell i Fredrikstad.

– Vi vet at det er mange som ønsker å overvære rettssaken og støtte oss. Vi er glad for at saken ble flyttet til større lokaler, slik at det er flere som får plass, sier Johannessen.

Sykepleierne vil ha rett til styring over egen arbeidsinnsats

Det står mye på spill for de fire sykepleierne. Arbeidsgiver har tilbudt dem 100 prosent stilling, men det forutsetter at de må ta deler av stillingen i en bemanningspool. De får ikke full stilling innen eget fagfelt, som er knyttet til nyfødtintensiv.

– Saken handler i prinsippet om å ha en reell rett til hel stilling innen det kompetanseområdet du behersker, har utdannet deg innen og er god på, sier Vågsholm. Jeg ville ikke ha en deltidsbrøk hvor jeg må jobbe på en avdeling jeg ikke er kjent med fagområdet. Jeg har dessuten ingen mulighet til utvikle meg faglig og å styrke min kompetanse.

Johannessen utfyller:

– Jeg vil ikke ta en slik delt stilling for egen del, jeg ville blitt syk av det. Men jeg ville heller ikke gjort det for pasientenes del. Det er fort gjort å gjøre feil i stressede situasjoner når du ikke er trygg på arbeidsoppgavene.

De andre er enige.

– Taper vi saken, kan sykepleiere som er i vår situasjon, ende opp med å jobbe «skjult» ufrivillig deltid. Vi sier vi vil ha full stilling, arbeidsgiver sier de har tilbudt det i bemanningspool, og at vi derfor ikke kan påstå at vi jobber ufrivillig deltid, sier Skrøder.

Massiv støtte

– Dere har fått mange støtteerklæringer. Det kan virke som om alle heier på dere?

– Ja. Det er støtten som har holdt oss oppe. Både fra lokalsamfunnet, sykepleiere rundt om i hele landet, NSF og våre to advokater, sier Skrøder.

– Men det har vært tøft å stå i. Det skal bli godt å endelig få saken prøvd i retten, sier de fire.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.