fbpx 60 nye studieplasser ved sykepleierutdanningene Hopp til hovedinnhold

60 nye studieplasser ved sykepleierutdanningene

Sykepleierstudenter i praksis. Kvinne ligger med bandasje i sykeseng, mannlig student jobber konsentrert med en bandasje rundt foten.

Regjeringen setter av penger til 60 nye studieplasser ved sykepleierutdanningen i statsbudsjettet. Sykepleierforbundet mener det viktigste er å hindre frafall.

Fem studiesteder får midler til totalt 60 nye studieplasser i regjeringens forslag til statsbudsjett. Det kan i teorien gi 240 nye ferdigutdannede sykepleiere om noen år.

Pengene er strategisk fordelt på Nord universitetet, Høgskolen i Molde, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskolen i Innlandet.

– Regjeringen er opptatt at vi skal ha et bærekraftig velferdssamfunn. Vi bidrar derfor med penger til flere studieplasser som vil være med på å ruste oss for fremtiden, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Praksisplasser

Det finnes i dag 4941 studieplasser for sykepleiere.

Nestleder i studentorganisasjonen til Norsk Sykepleierforbund, Martin Ottesen Wichstad, er først og fremst opptatt av at kvaliteten blir ivaretatt når det opprettes flere.

– Det som er viktig er å sikre seg gode og relevante praksisplasser. Finansieringen må være på plass, også for praksisplasser i kommunehelsetjenesten. Det er også viktig å sørge for gode praksisveiledere som bidrar til godt læringsutbytte.

LES OGSÅ: Vil jobbe med kvaliteten på utdanningen

Tynset

Mens fire utdanningssteder får ti studieplasser hver, skal Høgskolen i Innlandet få 20 plasser. De er tenkt lagt til Tynset i Nord-Østerdalen, et område med stor sykepleiermangel.

– Det er jo gledelig, sier Ingrid Guldvik, dekan ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap.  

Hun har allerede fått grønt lys for nye praksisplasser fra Sykehuset Innlandet.

 – Behovet for sykepleiere er stort i Innlandet som i resten av Norge. Vi håper at vi kan få noen folk som vil bo og jobbe her videre.

Heltidsstudiene i sykepleie ved Høgskolen i Innlandet er plassert i Elverum og Kongsvinger. Disse hadde grovt regnet dobbelt så mange søkere som studieplasser ved siste opptak.

Et anslag forteller at det trengs rundt 100 sykepleiere i Nord-Østerdalen de nærmeste fem årene.

– Nå må vi se nærmere på hva som ligger i regjeringens forslag og se hvordan vi kan bidra til å dekke bedre opp i disse områdene, sier Guldvik.

Frafall

Forbundsleder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund beskriver justeringen av antall studieplasser som «helt ok».

– Det som er viktig er å redusere frafallet. De må skje ved å opprette flere hele, faste stillinger, sikre godt arbeidsmiljø og ikke minst god lønn. Vi må slutte å utdanne to for å få én sykepleier, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse