fbpx 10 podkaster for sykepleiere Hopp til hovedinnhold

10 podkaster for sykepleiere

10 loger for podkaster for sykepleiere

Enten du vil ha grundig, faglig påfyll intravenøst rett i øret eller bli lettere underholdt på vei til jobb med slentrende sykepleiehumor, så finnes det antakelig en podkast for deg.

Det lages podkaster om det meste – selvsagt også sykepleie.

Kliniske hverdagsutfordringer, etiske dilemmaer, personlige opplevelser og dagsaktuell forskning diskuteres opp og i mente.

Utallige sykepleiepodkaster har kommet og gått de siste årene, men her har vi funnet frem til ti som fortsatt er aktive og verdt å låne øre til.

 

1.  Sykepleiens podkast

 • Lansert: 9. februar 2016
 • Antall episoder: 51

Kledelig beskjedenhet og journalistisk integritet forbyr oss å skryte uhemmet av denne, men Sykepleiens egen podkast må jo med i en slik oversikt. Her inviteres gjerne folk med engasjement og kunnskap om et gitt tema til grundige samtaler om det de brenner for, har forsket på eller jobber med til daglig. Podkasten byr innimellom også på debatter, skråblikk og blogginnlegg.

Eksempel: Kunsten å prioritere pasienter

 

2.  Good Nurse Bad Nurse

 • Etablert: 20. mai 2018
 • Antall episoder: 23

Hver episode byr på to ulike historier fra helsevesenet – en inspirerende og en mørk. Ikke sjelden handler den mørke historien om seriemordere fra helsevesenet, mens den inspirerende historien tar form av et intervju. Vertskapet byr også på nyheter og skråblikk på aktuelle tema.

Eksempel: Good Radiologist Bad X-Ray Technologist

 

3.  Sköterskepodden

 • Etablert: 20. mars 2017
 • Antall episoder: 73

En lun, slentrende og humoristisk podkast der de unge sykepleierne Elisa og Karin snakker på inn- og utpust om det som for tiden engasjerer, provoserer eller morer dem. Temaene spenner vidt, fra #metoo og psykisk helse hos ungdom via hva sommervarmen gjør med kroppen til bæsj (se eksempel nedenfor). Det bys også på intervjuer og et par Q&A-episoder der vertskapet svarer på spørsmål lytterne.

Eksempel: Fekalia Transplantia

 

4.  Sykepleieprat

 • Lansert: 24. oktober 2017
 • Antall episoder: 6

Rådet for sykepleieetikk har sin egen podkast der man tar opp vanskelige og utfordrende dilemmaer som kan møte sykepleiere i hverdagen. Tempoet er rolig og reflektert, og de opp mot timelange episodene gir både intervjuer og gjest tid til å drøfte i dybden.

Eksempel: En samtale om døden

 

5.  Sykepleiepluss

 • Lansert: 26. juli 2016
 • Antall episoder: 172

Dette er en av landets mest populære podkaster, uansett kategori. Lege Nils Christian Tvedt Karlsen står bak læringstjenesten Sykepleiepluss, som tilbyr sykepleiestudenter videokurs i anatomi, fysiologi, biokjemi og sykdomslære. Den hyppig oppdaterte podkasten er et gratis supplement, som gir lytterne faglig påfyll i en uformell tone.

Eksempel: Fireåring svarer på nasjonal eksamen

 

6.  Akuttpodden

 • Etablert: 22. august 2018
 • Antall episoder: 7

Da Therese Tveit tok sin videreutdanning som akuttsykepleier, lette hun etter relevante podkaster for å ha et supplement til den skriftlige faglitteraturen. Hun fant noe på engelsk, men lite på norsk, og bestemte seg for å gjøre noe med saken selv. Målgruppen for Akuttpodden er sykepleiere og annet helsepersonell som ønsker faglig påfyll om akuttbehandling. Episodene har gjerne en ekspertgjest som går i dybden på dagens tema.

Eksempel: Blod og blodtransfusjoner

 

7.  Sjuksköterskesnack

 • Etablert: 9. oktober 2017.
 • Antall episoder: 56

Svenske Andrea og Johanna er sykepleiere og søstre. Med mye humor og en avslappet stil intervjuer de andre sykepleiere fra vidt forskjellige deler av helsevesen og sågar noen fra et godt stykke utenfor. Podkasten har som mål å inspirere folk til å velge yrket, men også gjøre etablerte sykepleiere oppmerksom på det store spekteret av muligheter som finnes.

Eksempel: Ekonomen som blev infektionssjuksköterska

 

8.  Nursing Standard Podcast

 • Etablert: 2. oktober 2017
 • Antall episoder: 27

I podkasten til tidsskriftet Nursing Standard intervjuer reporter Matthew McKew sykepleiere, politikere og eksperter om relevante tema – gjerne ispedd praktiske råd. Dette hevdes å være Storbritannias første podkast spesifikt rettet mot sykepleiere, og episodene tar opp alt fra fedme blant barn, medikamenthåndtering og moderne slaveri til holdninger til demens.

Eksempel: Mental health and Medicines Management

 

9. NRSNG Podcast

 • Etablert: 24. oktober 2014
 • Antall episoder: 278

NRSNG kan til en viss grad beskrives som en amerikansk versjon av Sykepleiepluss. De tilbyr betalte kurs som skal hjelpe sykepleiestudenter i mål, men har også mye gratis tilgjengelig materiale på sine nettsider, deriblant en håndfull ulike podkaster. Flaggskipet blant disse heter bare NRSNG Podcast, og byr på konkrete tips om studieteknikker, oppmuntrende råd og historier fra praksis.

Eksempel: Patients We Will Never Forget

 

10. Nurse Talk Media

 • Etablert: januar 2008
 • Antall episoder: Over 500

Med et par politisk engasjerte, erfarne og humoristiske sykepleiere som vertskap setter den progressive podkasten Nurse Talk søkelyset på aktuelle saker relatert til helsevesen og sykepleie. Mye handler om amerikanske forhold, men her finner du også reportasjer og intervjuer som er relevante langt utenfor USAs grenser. Nurse Talk startet opp som radioprogram for drøyt ti år siden og har hundrevis av episoder å velge mellom.

Eksempel: The Threshold Choir Singing Gently by the Bedside

0 Kommentarer

Annonse
Annonse