fbpx Tv-seriers snodige syn på sykepleie Hopp til hovedinnhold

Podkast Tv-seriers snodige syn på sykepleie

Sykepleier og tv-titter Josten Jørgensen i sofaen foran en episode av "Grey's Anatomy".
UREALISTISK: Jostein Jørgensen synes sykepleiere ofte fremstilles som unyttige pyntedukker i sykehusserier, men det finnes hederlige unntak. Foto: Ingvald Bergsagel

NRK-miniserien <<Stol på meg>> har en sykepleier som hovedkarakter. Det er ikke vanlig, ifølge sykepleier og tv-titter Jostein Jørgensen.

Musikk: «Quentin» av  Strong Suit, lisensiert under  CC BY-SA 4.0.


Sykehus er en av de aller mest populære settinger for tv-serier.

Wikipedia ramser for eksempel opp27 russiske og 36 sørkoreanske sykehusserier, bare for å nevne to land. Eller hva med en nordkoreansk serie med handling fra en fødselsklinikk i Pyongyang?

Det er kanskje ikke så merkelig at slikt slår an, for et sykehus er et sted der ulike mennesker jobber tett og intenst sammen, intriger kan oppstå og det er sterke følelser i sving.

Dessuten har du har en ustoppelig strøm av historier og skjebner som renner inn og ut av dørene. Det er, med andre ord, et takknemlig sted å lage drama.

Sjeldne sykepleiere

Likevel kan det være langt mellom forbilledlige og troverdige sykepleiere på skjermen. I mange sykehusserier er så godt som alle sentrale karakterer leger, mens sykepleiere dukker opp mer sporadisk, nærmest som pynt eller rekvisitter.

Det finnes likevel noen hederlige unntak der sykepleiere inntar hovedroller, som <<Nurse Jackie>>, svenske <<Syrror>> og nå sist den britiske miniserien <<Trust Me>>, som den siste tiden har vært å se på NRK (se egen faktaboks).

Josteins serietips

Med sistnevnte serie som en slags unnskyldning, slo vi av en prat med Jostein Jørgensen, som er sykepleier ved lungeavdelingen på Sykehuset Østfold og som har sett relativt mye på sykehusserier opp gjennom årene.

Hør hans serietips og advarsler i podkasten ovenfor.

Les også: