fbpx Vil endre helsevesenet med ny podkast Hopp til hovedinnhold

Vil endre helsevesenet med ny podkast

Bildet viser duoen bak Helsepodden: Johnny Advocaat-Vedvik (t.v.) og Andreas Segrov
HELSEPODENE: Duoen bak Helsepodden, Johnny Advocaat-Vedvik (t.v.) og Andreas Segrov, satser på å lage episoder som er passe lange til at folk kan høre dem på vei til eller fra jobb. Foto: Susanne Vedvik

– Vår ambisjon er å skape endring i Helse-Norge. Hvis ikke ville dette vært helt meningsløst, sier sykepleier, konsulent og nå podkaster Johnny Advocaat-Vedvik.

 I dag fredag lanseres Helsepodden – en podkast laget med begrensete midler og store vyer.

– Om vi ikke hadde ambisjoner om å inspirere noen til å gjøre ting annerledes, ville vi jo ikke få annet ut av dette enn å høre våre egen stemmer.

Det sier Johnny Advocaat-Vedvik, den ene i duoen bak satsingen, som blir tilgjengelig via Helsepodden.com, Facebookog Itunes.

– Først og fremst ønsker vi å spre ideer. Vi hører stadig om spennende ideer og prosjekter innen helsevesenet og ønsker å dele dette med et større publikum.

Hør Sykepleiens egen podkast her!

 

Først og fremst ønsker vi å spre ideer

Johnny Advocaat-Vedvik

Sykepleier og psykolog

Mens Advocaat-Vedvik er utdannet sykepleier, er podkast-makker Andreas Segrov psykolog, men begge jobber i dag primært som konsulenter, for henholdsvis Sopra Steria og Implement Consulting Group.

Advocaat-Vedvik understreker at podkasten er et rent hobbyprosjekt uten forbindelse til arbeidsgivere eller andre aktører.

– Vi har gjort det slik for å stå helt fritt i hvem vi intervjuer og hva vi spør dem om. Vi har ingen forhåpninger om å tjene penger på dette, forsikrer han.

Mjåset og Guldvog først ut

Episodene vil i første omgang bestå av samtaler på rundt halvtimen med personer Advocaat-Vedvik og Segrov mener har noe interessant å melde.

Først ut er leder i Yngre legers forening, Christer Mjåset. Podkasten med ham er allerede ute, mens praten med direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, blir tilgjengelig fra og med søndag kveld.

Vi har ingen forhåpninger om å tjene penger på dette. Det er et rent hobbyprosjekt

Johnny Advocaat-Vedvik

Intervjuer med blant andre tidligere helseminister Dagfinn Høybråten, professor i helseledelse Jan Frich og president i Norsk psykologforening, Tor Levin Hofgaard, er også spilt inn.

– Håper vi og intervjuobjektene kan gi lytterne større forståelse for hvordan helsevesenet fungerer og eventuelt ikke fungerer, samt hvordan tjenestene kan bli bedre for både pasienter, pårørende, ansatte og ledere.

Rebellene der ute

Advocaat-Vedvik mener det finnes mange ledere, leger, sykepleiere og andre der ute som ikke bare møter opp på jobb for å gjøre det de er ansatt for å gjøre, men som også ønsker å forbedre tjenestene.

– Det er disse rebellene og forbedringsagentene - de som utfordrer status quo - som inspirerer oss i arbeidet med Helsepodden.

Bratt læringskurve

Hovedmålgruppen er alle som er over gjennomsnitts interessert i helsesektoren, men duoen håper de vil nå bredere ut enn til kun profesjonelle.

– Vi er opptatt av å holde blikket på behovene til pasienter og brukere. Samtidig er det viktig at de ansatte kan levere gode tjenester uten at systemer, finansiering eller ledelse hindrer dem.

De ferske podkasterne har ikke jobbet med verken lyd eller journalistikk før, og Advocaat-Vedvik kan fortelle at det har vært en bratt læringskurve.

Ett av de faste spørsmålene alle Helsepodden-gjester får, er «hvilken feil har du lært mest av». Sykepleien stiller det samme til Advocaat-Vedvik:

– Vi har merket hvor utfordrende det er å stille de skarpe og gode spørsmålene. Vi håper vi får tilbakemeldinger fra lytterne på hva som vil gjøre oss bedre. Vi endrer formatet over natten om ideene fra lytterne er gode! 

Vil ha tips fra sykepleiere

Det er gått åtte år siden Advocaat-Vedvik selv jobbet klinisk som sykepleier, da på infeksjonsposten ved Diakonhjemmet sykehus.

– Hva tror du sykepleiere vil kunne få ut av Helsepodden?

– Sykepleiere jobber med så mye forskjellig, så jeg vil heller snu på det og si at vi ønsker innspill fra sykepleiere der ute. Foreslå gjerne tema og personer vi kan intervjue!

Les også: