fbpx «Anatomiekstremisten» gir deg sine beste studietips Hopp til hovedinnhold

«Anatomiekstremisten» gir deg sine beste studietips

Nils Christian Tvedt Karlsen fra Sykepleiepluss.

Nils Christian Tvedt Karlsen gir deg fem hete tips om hvordan du kan «kick ass» fra dag én på sykepleiestudiet.

SykepleiePluss er blitt et kjærkomment hjelpemiddel for sykepleierstudenter som strever med sykepleiepensum. Så hvilke studietips har legen og selvutnevnt «anatomiekstremist», Nils Christian Tvedt Karlsen, til årets 5000 nye sykepleierstudenter?

Blitt «mykere»

– Studietipsene mine endrer seg litt for hvert år, merker jeg. De blir stadig mykere, samtidig som jeg også tror de blir bedre, sier Karlsen.

Han sier at om man klarer å skape trivsel i positive omgivelser med god innstilling og arbeidsmoral, så er det mer avgjørende enn man kanskje tror når mørket senker seg i eksamensinnspurten i desember.

– De studentene som tar vare på hverandre og hjelper hverandre, tror jeg gjør det best til slutt.

Karlsen har også vært sensor ved nasjonal eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi siden oppstarten. 

1. Kos deg i fadderuka og finn en kollokviegruppe du kan trives i!

I fadderuka finner du menneskene som vil kunne glede, motivere og hjelpe deg når studiehverdagen kommer. Kollokviegrupper er helt essensielt for å klare å holde både arbeidsinnsats og trivsel høy over tid.

– Jeg ville heller tatt med rapperen Admiral P enn Debbie Downer i mitt kollokvium – for han er «allergisk mot negative vibes», sier Karlsen.

2. Kom igang tidlig og lag en konkret leseplan!

Det er veldig dårlig tid til å komme gjennom pensum i anatomi og fysiologi. De som starter tidlig, får en mer behagelig og morsom reise gjennom menneskekroppen. De som starter sent, får ikke nødvendigvis den deilige mestringsfølelsen når alle brikkene i puslespillet kommer på plass til slutt og man endelig forstår hvordan kroppens organer virker sammen som helhet.

– Kollokviegrupper som ansvarliggjør og hjelper hverandre med en felles konkret leseplan, avmerket i kalenderen, er de jeg tror vil gjøre det aller best, sier han.

3. Jobb, jobb, jobb!

Den viktigste suksessfaktoren av alle er egen arbeidsinnsats! Arbeidsmoralen har man også 100 prosent kontroll over selv, i motsetning til mange andre faktorer som spiller inn på læringsprosessen. Det som først og fremst kjennetegner en A-student, er ikke klisterhjerne eller tykke brilleglass, men evnen til å stå opp mandag morgen i november når det regner for å legge ned innsatsen som kreves for å forstå hvordan kroppens organer virker sammen.

– Korte og hyppige arbeidsøkter er mye smartere enn skippertak. Hjernen er avhengig av mest mulig repetisjon for varig innlagring av kunnskap, sier Karlsen.

4. Start med eksamensoppgaver nå!

Jeg ville lest gjennom alle tidligere nasjonale eksamener første uka etter fadderuka. Da får man tidlig inntrykk av nivået som kreves og får samtidig lynrask oversikt over kjernepensum.

– Dette stimulerer også til det jeg kaller «lurelæring». Det er godt dokumentert at en hjerne som lurer på hva som er svaret på et spørsmål, er mer mottakelig for varig lagring når svaret endelig kommer.

5. You're not here to pass – your're here to kick ass!

Glem eksamen i desember og tenk heller at du skal bli så flink sykepleier som mulig for dine fremtidige pasienter! Altfor mange starter med en pessimistisk innstilling (unngå å stryke).

– Hvis du kjenner på dette, må du umiddelbart se deg selv i speilet og forvandle innstillingen til den samme som bokseren fra filmen «Rocky». Pasientene dine kommer til å forvente mye mer av deg! Det du lærer første semester, er en forutsetning for å forstå og gjenkjenne symptomer på sykdommene som rammer menneskekroppen. Du har kommet inn på et av verdens aller mest spennende studier, hvor du får lære om det mest fantastiske i universet: menneskekroppen!

Her finner du oversikt over alle nasjonale deleksamener som er gjennomført i sykepleierutdanningen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse