fbpx Etterlyser oversikt over medisinbruk i sykehjem Hopp til hovedinnhold

Etterlyser oversikt over medisinbruk i sykehjem

Hege Blix Salvesen ved avdeling for legemiddelepidemiologi ved Folkehelseinstituttet etterlyser nasjonal oversikt over medisinbruk i sykehjemmene.

Blix Salvesen mener Norge ligger langt fremme når det gjelder oversikt over legemiddelbruk i befolkningen, men at det mangler tall når det kommer til sykehjem.

Alle tror de ligger på et riktig nivå når det gjelder legemiddelbruk
Hege Blix Salvesen, seniorforsker Folkehelseinstituttet

Vil ha åpen, nasjonal statistikk

– I Reseptregisteret kan man se hvor mange som har hentet ut resepter fordelt på alder, men det sier lite om legemiddelbruken på sykehjem, sier seniorforskeren ved Folkehelseinstituttet.

Sykehjemmene kjøper inn legemidler fra apotek eller grossist. Disse tallene går ikke inn i noen åpen, nasjonal statistikk.

– Alle tror de gjør det riktig

– Alle tror de ligger på et riktig nivå når det gjelder legemiddelbruk. Men uten sammenligningsgrunnlag er det vanskelig å vite om man bruker for mye eller for lite av noe over tid, sier Hege Blix Salvesen.

– Man lærer av sammenligning, det ser vi på for eksempel oversikten over antibiotikabruk. Der offentliggjøres tall fra hvert sykehus, og man kan se hvordan man ligger an i forhold til andre.

– Det samme bør vi ha for hvert sykehjem på landsbasis. Det er ingen grunn til at vi ikke skal kunne samle inn og offentliggjøre disse tallene. Myndighetene mangler styringsverktøy når det gjelder legemiddelbruk i sykehjem, sier hun. 

Ifølge KS er det en del kommuner som samarbeider om slik innkjøpsstatistikk i sykehjemmene, uten at de har oversikt over hvem eller hvor mange dette gjelder. 


LES MER:

Å redusere medisinbruken kan være rene mirakelkuren

Bytter ut medisin med omsorg

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse