fbpx – Sykepleierforbundet er blendahvitt Hopp til hovedinnhold

– Sykepleier­forbundet er blendahvitt

Akhenaton de Leon, leder for Organisasjonen mot offentlig diskrimi­nering

Da Akhenaton de Leon fikk listen over sykepleiere som stilte til valg på landsmøtet, så han bare hvitt. – NSF burde klare å få med minoritetspersoner, mener han.

Blant sykepleierne som stilte til valg på Sykepleierforbundets landsmøte, var det lite minoritetsbakgrunn å skimte. Det fikk Akhenaton de Leon til å reagere.

De Leon er leder for Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) og følger med når det foregår valg i styrer og stell.


Har mange å rekruttere fra

Ut mot «blendahvite» sykepleiertopper. Det var tittelen i avisen Vårt Land i november. Akhenaton de Leon (56) viste til at Norsk Sykepleierforbund (NSF) har over 100 000 medlemmer, men likevel klarer ikke forbundet å få minoriteter inn i sine øverste organer.

Med sykepleiere fra alle verdenshjørner, burde NSF gå foran som et godt eksempel, mente de Leon, som har ledet Organisasjonen mot offentlig diskriminering i over 20 år.


– Burde klart det

– Hvordan oppdaget du at Sykepleierforbundet er «blendahvitt»?

– En sykepleier jeg kjenner sendte en link med oversikt over kandidatene til valgene på landsmøtet. «Hvor langt er vi kommet i 2015?», spurte hun. 

– Hva tenkte du da?

– At sykepleierne, som har så mange kompetente med minoritetsbakgrunn, burde klare å få dem med.


NSF-ledelsen beklaget

– Hva gjorde du?

– Sendte mail til forbundet. Jeg fikk svar fra ledelsen som beklaget og sa: Dette er ikke godt nok, vi skal jobbe med saken.

– Slappet du av da?

– Jeg gjør aldri det! Erfaringen har lært meg at jeg ikke kan slappe av med likestilling i Norge.


– En nasjonal sykdom

– Ble du overrasket?

– Nei, for slik er det overalt, men jeg ble skuffet. Jeg kaller det en nasjonal sykdom. Jeg spør meg selv og andre: Bor jeg i et segregert samfunn? Se selv hvor du leker og jobber.

– Hva svarer du da?

– Jeg mener vi gjør det, dessverre. Hvor er minoritetsansatte i den offentlige administrasjon? Hvor er vi i offentlige verv eller utvalg? Ta en tur til shoppingsentrene eller restauranter i Oslo, hvem er i førstelinjetjenester? Hvor mange afrikanere eller asiater ser du der?


Individuell og strukturell diskriminering

– Hva gjør Organisasjonen mot offentlig diskriminering?

– Vi ser på hvordan det offentlige leverer varer og tjenester til et mangfoldig samfunn. Vi er finansiert over statsbudsjettet. Nordmenn mener det ikke fins offentlig diskriminering. Hahaha.

– Du ler?

– Fordi jeg ikke tror på det. Diskriminering skjer både på strukturelt nivå og individuelt. Vi skal bevisstgjøre det offentlige slik at diskriminering av minoriteter ikke skjer.


– Vi skapte historie

– Et eksempel?

– I 1995 anmeldte vi en diskriminerende boligannonse. Saken ble ført helt til Høyesterett. Den fant at det var lovlig å si at utlendinger var uønsket i boligen. Loven var ikke god nok, så den ble endret. Så vi vant slaget. Det er «civil rights history» i Norge. Det er slik vi jobber.


Minoriteter mangler på ambulansen og AMK

– Du kan mye om sykepleie. Hvorfor det?

– Jeg vet i hvert fall at det er nesten ingen på AMK eller på ambulansen med minoritetsbakgrunn. Mange som ringer inn, kan ikke snakke norsk. Men har AMK tilstrekkelig tolketjeneste? I England er det en telefontolketjeneste. Institusjonene må tilpasse seg dagens behov. Fagforeningene burde være de første til å kreve tolker.


Mor fra Trøgstad, far fra Trinidad

– Du har et interessant navn – Akhenaton Oddvar Al-Madi De Leon?

– Mor var fra Trøgstad, far var fra Trinidad. Jeg er født i England, og jeg har bodd i alle tre land. Akhenaton er en gammel Farao, Al-Madi en stor mann i islam. Jeg er katolikk, men døpt som protestant.

– Hva bør sykepleierne gjøre?

– Identifisere minoritetspersoner med stort potensial. Gi dem den tilleggskompetanse de trenger. Ikke kvotér! Når folk lykkes, sender man ut et signal om at de er med på laget. Og at de når fram. Det er positiv psykologi til alle.

LES OGSÅ:

Heier på minoritetssykepleiere

Flerkulturelle sykepleiere

Om hvem som ble valgt på landsmøtet 

Identifiser minoritetspersoner med stort potensial!
Akhenaton de Leon, leder i OMOD

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse