fbpx Sykehusene mister jordmødre til kommunehelsetjenesten Hopp til hovedinnhold

Sykehusene mister jordmødre til kommunehelsetjenesten

Hanne Scharlotte Schjelderup-Eriksen
JORDMORMANGEL: Ifølge Schjelderup-Eriksen jobber det per i dag 424 jordmødre i kommunehelsetjenesten som skal ivareta 60 000 gravide hvert år. Foto: , Kristin Henriksen

– Vår nasjonale kartlegging viste at halvparten av jordmødrene har vurdert å slutte på grunn av for høyt arbeidspress, sier leder av Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen.

P4 melder at høyt arbeidspress gjør at jordmødre sier opp jobben på sykehus og heller vil jobbe ute i kommunene.

– Jordmødre forteller meg at de kommer hjem og føler at de ikke har gjort en god nok jobb. De er fortvilte og sier de ikke vet om de orker å stå i det mer. Det tror jeg er én av grunnene til at jordmødre nå søker seg bort fra sykehusene. Dette er bekymringsfullt og dette bør arbeidsgiver og politikere virkelig ta på alvor, sier leder i Den norske jordmorforening, Kirsten Jørgensen til radiokanalen.

Halvparten vurderer å slutte

Leder av Jordmorforbundet NSF, Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, deler sin kollegas bekymringer.

– Vår nasjonale kartlegging viste at halvparten av jordmødrene har vurdert å slutte på grunn av for høyt arbeidspress. Dette er de alarmerende konsekvensene en for lav jordmorbemanning i Norge har fått.

Schjelderup-Eriksen sier at dette er en nasjonal trend.

– Det kuttes i fødselstilbudet med sentralisering og økt press på de fødeavdelingene som gjenstår. Det er lagt ned 100 fødeavdelinger de siste tiårene. Nå har vi bare 50 fødeavdelinger igjen. Flere av disse er nedleggingstruet. Sentralisering øker presset på de resterende fødeavdelingene, som må bemanne opp for å møte flere fødsler.

Noe som ifølge Schjelderup-Eriksen skjer i for liten grad. Hun viser til nasjonale undersøkelser som dokumenterer at jordmortjeneste har klare bemanningsutfordringer i dag.

– Det tas heller ikke nok høyde for travle fødselsperioder, sier hun.

424 jordmødre på 60 000 gravide

Ifølge Schjelderup-Eriksen jobber det per i dag 424 jordmødre i kommunehelsetjenesten.

– Tallet er svakt stigende på grunn av regjeringens satsing på en styrket jordmortjeneste kommunalt. Det er likevel et langt stykke igjen til en tilgjengelig jordmortjeneste for landets 60.000 gravide, sier hun.

I praksis betyr det at hver jordmor får 141 nye gravide å følge opp hvert år.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.