Verdens håndhygienedag: Smittevern er ikke et valgfag. Det er alles ansvar

Altfor mange slurver med håndhygiene og smittevern når ingen ser. Det kan koste både pasienter og pårørende dyrt.
Smittevern er ikke en valgfri praksis. Det er et grunnleggende ansvar. Som helsearbeidere har vi en felles plikt til å beskytte – ikke bare våre pasienter – men også våre kolleger, oss selv og våre nærmeste.
I håndbok for basale smittevernrutiner skal håndhygiene og korrekt bruk av hansker og annet utstyr alltid vurderes som en del av enhver pasientkontakt, og her må vi snakke hanskebruk. For ved bærekraftig smittevern er det av med hanskene. Overforbruk av hansker utgjør en stor merbelastning på miljøet, og det fører til dårligere etterlevelse av håndhygiene.
Ser vi på tallene, kan vi anslå at norsk helsetjeneste har et forbruk på mellom 70 og 175 millioner engangshansker hvert år. Det tilsvarer ikke bare overforbruk, men 1225 tonn avfall i året. Vi skylder på pandemien. Men den økte bruken er unødvendig fordi det ikke finnes nye, faglige anbefalinger som tilsier at man skal bruke mer hansker enn før.
WHO har nylig bekreftet at antimikrobiell resistens (AMR) fortsatt er en av de største truslene mot global folkehelse. I en oppdatering fra 2024 uttaler WHO at AMR er en av de ti største globale folkehelsetruslene i det 21. århundre, og at det krever handling på tvers av alle samfunnssektorer. Dette pekes også på i Nasjonal én-helsestrategi mot antimikrobiell resistens 2024–2033.
Ikke skli unna skitten sone
Smittespredning skjer ikke bare synlig, men også i det usette. Men hvorfor skulle smittevern være mindre viktig om ingen ser deg? Det kan være fristende å skli unna en skitten sone på skyllerommet eller hoppe over håndhygienen etter å ha tatt av hanskene. Men dette handler ikke om å bli tatt på fersken. Det handler om å ivareta et ansvar som påvirker alle rundt oss.
Om vi tillater oss selv å slurve med smittevernet, risikerer vi å påføre pasientene infeksjoner som de kanskje ikke har immunforsvar til å bekjempe, og vi tar med oss risikoen hjem til dem vi bryr oss mest om.
Vet du at håndhygiene er vårt viktigste, enkleste og mest kostnadseffektive smitteverntiltak? Kvaliteten på helsepersonells håndhygiene og forekomsten av helseassosierte infeksjoner (HAI) har vært kjent og påvist i studier siste 150 årene. Utfører du håndhygiene på rett måte til rett tid, så reduserer du smitteoverføring, forebygger HAI og – ikke minst – reduserer kostnader og forebygger antibiotikaresistens.
Visste du at hver 20. pasient i norske sykehus har en helseassosiert infeksjon på et gitt tidspunkt? Det tilsvarer cirka 45 000 personer årlig. Det er nesten hele befolkningen i Arendal. Til tross for lav antibiotikaresistens her i Norge ligger norske sykehjem over det europeiske gjennomsnittet for forekomst av HAI. I mai 2024 var andelen med HAI i norske sykehjem 3,3 prosent.
Like viktig som riktig medisinering
Vi er alle enige om at vi ikke kan gi en pasient feil medisin eller feil dose. Når vi håndterer medisiner, dobbeltsjekker vi. Vi tar kollegasjekk og sørger for at alt er korrekt. Men hvorfor tillater vi at smittevernet – det som beskytter oss mot de «usynlige rakkerne» – får mindre oppmerksomhet?
Det er ikke en bagatell om vi glemmer å skifte hansker mellom prosedyrer eller sluntrer unna håndvasken på isolatet. Tenk deg at du står ved en pasient med omgangssyke. Oppkast og diaré preger hele arbeidsdagen. Vil du ha med deg dette hjem til familien, kanskje som ekstra krydder til tacokvelden? Bare fordi ingen så at du hoppet over smittevernet, betyr det ikke at risikoen er borte.
Ta vare på hverandre
Vi må skape en arbeidskultur der det er naturlig å sjekke hverandre. Dette handler ikke om å henge ut noen, men om å sikre at vi alle følger standardene som beskytter oss. Vi må gjøre det til en vane å si ifra, til å spørre – for om vi unnlater å gjøre det, kan konsekvensene bli alvorlige.
Det er også behov for økt smittevernkompetanse hos helsepersonell. Kunnskap redder liv!
Smittevern er ikke en individuell sak, men en kollektiv innsats som krever bevissthet, presisjon og kontinuitet. Vi må forsterke kunnskapen om at smittevern ikke er valgfritt, men avgjørende. Dette gjelder ikke bare i møte med pandemier eller store utbrudd, men hver eneste dag vi er på jobb. Når vi svikter i det små, kan det få store konsekvenser for dem vi er her for å beskytte.
Smittevern er ikke et valgfag. Det er vår forpliktelse – for pasientene våre, for kollegene våre og for dem vi elsker mest.
0 Kommentarer