Har du tørre sykepleierhender? Da bør du gjøre dette!
Hvorfor kan det være en fordel å sprite hendene framfor å vaske dem? Og kan man bli immun mot fuktighetskrem? Forsker på hudavdelingen på Rikshospitalet svarer. Vinterkulda gjør alt verre, sier han.
Under vinterhalvåret er sykepleiernes hender ekstra sårbare. Kulda kan føre til tørre, sprukne hender og eksem. Derfor er det viktig å ha en god rutine for å ta vare på sine hender.
Jose Hernán Alfonso er overlege og forsker på hudavdelingen på Rikshospitalet.
Kulde og tørr luft tørker ut huden i hendene, sier han.
– Kulde gjør huden irritert og trekker vann ut av huden. Det blir også mindre blodsirkulasjon på selve huden, som bidrar til mindre fuktighet. Oppvarming inne gjør luften tørrere, sier Alfonso.
I tillegg til temperatur og luftfuktighet er det en annen faktor som påvirker hendene. Nemlig håndvask, bruk av håndsprit og bruk av engangshansker.
– Huden vår har en effektiv og fin barriere. I den barrieren finnes det fettstoffer som hjelper til å beskytte huden. Når man vasker hendene ofte, eller desinfiserer hendene med håndsprit, så blir disse naturlige fettstoffene påvirket og tørket ut, sier Alfonso.
Bruk en fet fuktighetskrem
Bruk en fet fuktighetskrem, anbefaler Jose Hernán Alfonso.
– Fettinnholdet skal være tretti prosent og oppover. Det er viktig at kremen ikke har farge eller parfyme.
Han fortsetter:
– Jeg pleier å si at det beste man kan gjøre, er å dra på apoteket og teste ulike fuktighetskremer. Alle mennesker har ulike typer hud, man må se hvilken krem som passer sin hud best.
Alfonso forteller at dersom man sliter med tørre hender, så kan man kjøpe bomullshansker reseptfritt på apoteket. Før man legger seg, kan man smøre hendene med fuktighetskrem og ha på hanskene over natten. Disse bomullshanskene kan man vaske og gjenbruke.
Fleip eller fakta
1. Man blir immun mot håndkrem.
– Det er fleip. Man blir ikke immun mot en fuktighetskrem. Det er heller tvert imot. Når man bruker en fuktighetskrem så hjelper man huden til å reparere seg fortere.
2. Hendene blir tørrere når du vasker hendene i varmt vann.
– Det er fakta. Veldig kaldt og varmt vann irriterer huden. Det beste er lunkent vann.
3. Å vaske hendene gjør hendene tørrere enn når du bruker håndsprit.
– Det er også fakta, svarer Alfonso.
Håndvask vs. håndsprit
Det gjør altså mer skade på huden å vaske hendene enn å sprite dem. Alfonso sier at det å vaske hendene er en trippel belastning: vann, såpe og allergifremkallende stoffer.
– Vann i seg selv kan irritere huden. På toppen av det så har man såpe som inneholder kjemikalier som er avfettende, som da fjerner de naturlige fettstoffene som finnes i huden. Såpe kan også inneholde parfymestoffer og/eller konserveringsmidler, som kan gi allergi.
– I håndsprit er det kun alkoholbaserte midler og fuktighetsgivende stoffer. Det er mindre belastende, sier han.
Alfonso forklarer at håndsprit som inneholder minst 60 prosent alkohol kan drepe en rekke bakterier og virus, som influensavirus og koronavirus. Det er imidlertid ikke like effektivt mot visse mikroorganismer, som norovirus og klostridium.
For å være effektiv, må hånddesinfeksjon dekke alle deler av hendene og gnies inn i minst 20 sekunder til de er tørre.
– Hvis hendene er synlig skitne eller fete, er håndvask med såpe og vann mer effektivt fordi det fjerner både mikroorganismer og skitt fysisk fra huden. For best beskyttelse anbefales det å bruke såpe og vann når hendene er synlig tilsmusset eller etter toalettbesøk, sier Alfonso.
Hudens oppbygning
Huden har tre lag: Epidermis (overhuden), dermis (lærhuden) og subcutis (underhuden). Lev lav fuktighet minker andelen vann i overhuden. Et for lavt fuktighetsnivå kan gi symptomer, som tørrhet, kløe og en betennelsesreaksjon i form av eksem. Eksem kan gi smertefulle sprekkdannelser.
– Vask hendene i lunkent vann
Alle sykepleiere og leger har forskjellige rutiner for håndhygiene. Alfonso altså at synlig skitne hender skal vaskes. For rengjøring av hendene etter undersøkelse av pasienter trengs kun håndsprit.
– Men sykepleiere på for eksempel intensivavdeling eller operasjonssykepleiere må ofte ha mer omfattende håndvaskprosedyrer, som for eksempel kirurgisk håndvask. Dette er veldig belastende for huden. Men det finnes gode måter å ta vare på huden til tross for alle disse belastende faktorene, sier Alfonso.
– Hva er disse gode måtene?
– Spesielt på vinteren er det viktig å bruke fuktighetskremer. Minst tre ganger i løpet av dagen. På morgenen, på dagen, for eksempel i en pause, og når man er ferdig på jobb.
Han sier at det er lurt å bruke fuktighetskrem etter at man har brukt hansker, eller vasket hender, men innser at det ikke alltid er mulig å smøre seg etter hver pasient i en hektisk arbeidshverdag.
– Derfor pleier jeg å si: Hvis man får til å smøre seg tre ganger daglig, så er veldig mye gjort.
Skal man vaske hendene så sier Alfonso at man skal vaske dem i lunkent vann, ikke for varmt eller kalt. Er man ute i kulden, minner han om at man skal bruke varme hansker.
– Er man på en arbeidsplass og må bruke engangshansker, er det viktig å bruke de på en riktig måte. Ikke ha ringer under hanskene, og bare bruke dem når det er nødvendig og ta de av rett etter bruk.
Les lenger ned i saken for anbefalinger ved bruk av engangshansker.
5 tips:
- Bruk en fet fuktighetskrem (fettinnhold på minst 30 prosent) – uten farge og parfyme.
- Fuktighetskrem med urea kan bidra til at huden holder fuktigheten.
- Bruk varme hansker ute i kulden.
- Vask hendene i lunkent vann.
- Og der det er mulig: bruk håndsprit i stedet for vann og såpe.
Kan være tidlig tegn på eksem
Tørre eller sprukne hender kan være et tidlig tegn på eksem. Dette er sykepleiere er utsatt for, spesielt de som jobber som operasjonssykepleiere, i intensivavdeling og i hjemmetjenesten.
– De som bruker hansker mer en to timer per dag, og de som vasker og desinfiserer hendene ofte, er mest utsatt for å få arbeidsrelatert eksem. Et av de første tegnene til eksem er faktisk tørr hud. Sprukne hender kan bli en konsekvens av eksem. Og sprukne hender er skikkelig vondt, sier Alfonso.
I hendene har vi flere nervereseptorer enn andre steder i kroppen. Sår på hendene vil være ekstra smertefulle.
– Man kan få vanskeligheter med å utføre arbeidet sitt. Det kan bli vanskeligere å utføre personlig hygiene, lage mat og passe på barn hjemme. Så sprukne hender kan være veldig invalidiserende, sier Alfonso.
Sprukne hender øker også faren for infeksjon. Spesielt når man jobber i helsesektoren og er i kontakt med flere bakterier og virus. Det kan bli en smittekilde.
Kan måtte slutte i jobben
– Det er noen sykepleiere som må slutte i jobben sin på grunn av eksem. Dette er det viktig å rette søkelyset mot, sier Alfonso.
– Det er veldig kjedelig hvis en sykepleier som har brukt mange år på utdanning må bytte yrke eller bli uføre på grunn av arbeidsrelatert eksem.
Alfonso forteller at noen typer eksem, som for eksempel allergisk eksem, ikke kan reverseres. Dersom man utvikler en allergi, vil man reagere hver gang man kommer i kontakt med stoffet man er allergisk mot. Et eksempel er kjemiske stoffer på engangshansker. De inneholder konserveringsmidler og kjemikalier som man kan bli allergisk mot.
– Noen ganger kan man få kronisk, vedvarende eksem, til tross for at man fjerner eksponeringen til det som man er allergisk mot.
Tidlige tegn på eksem kan være: tørre, røde, sviende hender og kløe.
– Hvis man diagnostiserer og behandler på et tidlig tidspunkt, kan man unngå at det blir kronisk og langvarig, sier Alfonso.
Jose Hernán Alfonso oppfordrer alle som har symptomer på eksem å kontakte sin bedriftslege eller bedriftssykepleier.
Må snakkes mer om
Alfonso forteller at på hudavdelingen han jobber på snakker han og kollegene ofte om denne problematikken, spesielt nå om vinteren.
– Jeg er usikker på om det snakkes nok om det på andre avdelinger. Jeg tenker det burde være større fokus på dette, fordi det er meget vanlig blandt sykepleiere, og man kan forebygge det, sier han.
- 25–55 prosent av sykepleiere oppgir å ha hudreaksjoner relatert til håndhygiene.
- Opp mot 85 prosent av helsepersonell oppgir å ha hatt hudsymptomer knyttet til håndhygiene i løpet av yrkeslivet.
Kilde: Folkehelseinstituttet
1 Kommentarer
Kai
,Lite nytt under solen