fbpx Ingen medisin eller digitale møter kan erstatte gode menneskemøter Hopp til hovedinnhold

Ingen medisin eller digitale møter kan erstatte gode menneskemøter

Bildet viser en selfie tatt av Tonje Liland

Å møte fagfolk og medpasienter ansikt til ansikt skaper trygghet og styrker mestringsfølelsen. På UNN får vi ikke bare kunnskap, men også fellesskap som gir håp i en krevende situasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Dette er et åpent brev til ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

To fantastiske dager på UNN er over. Kurset denne gangen omhandlet oss med påvist genfeil og brystkreft. Å få kreft eller være redd for å bli rammet av kreft trenger ikke å utdypes nærmere. De fleste slipper unna, men for de som rammes, er det et traume. Det må oppleves for å forstå det fult ut.

Det er med stor takknemlighet og respekt for det faglige innholdet vi tar turen til Tromsø, fra Fauske i sør til Kautokeino i nord. Selv flere timers flyreise, bytte av fly og andre transportmidler stopper oss ikke. Dette har vi tro på at skal bidra positivt til bedre hverdager.

Jeg føler jeg vant lykkeloddet

UNN kan være skikkelig stolte av staben sin. Å få muligheten til å møte genetiske veiledere, brukerrepresentanter, kirurger og forskere som alle representerer faglig dyktighet, gjør deg trygg, og du føler deg ivaretatt. Det føles som om man tross alt vant lykkeloddet i en ellers kjip situasjon. Mestring, håp og positive tanker får god grobunn sammen med alle disse flotte menneskene i kurslokalet. Informasjon, kunnskap og erfaringer som deles gjennom forelesningen og i small talk i pausene, er gull verdt.

For pasienter med brystkreft er det ikke bare sykdommen som skal behandles. Det er også den emosjonelle og mentale byrden som følger med. Å lære om diagnosen og å kunne stille spørsmål til dem som har kunnskap om brystkreft, gjør at man i større grad kan ta et reelt samvalg når tiden er inne. Å få reflektert over hva som er viktig for deg, høre erfaringer og lære om de ulike mulighetene gjør deg trygg på at du sammen med profesjonelle kan finne den beste løsningen som passer for akkurat deg.

Det er viktig å møtes

Vi lærte mye av tiden Norge var nedstengt i koronatiden, blant annet om møter digitalt. Disse møtene skulle forebygge fysisk kontakt og muligheter for smitte. Digitale møter kan være effektive i travle hverdager, men mye går også tapt i kommunikasjon og refleksjon som bare skjer i fysiske møter. Digitale møter kan også være et supplement for de som ikke har anledning til å møte fysisk. Flere får tilgang til informasjon og viktig kunnskap.

Kursdagene på UNN i Tromsø er ikke «travle hverdager». Her setter vi som deltar, alt til side og er lærevillig for å prioritere egen helse. Vi vet at vi må være 100 prosent til stede, møte hverandre med respekt i det vi står i, snakke sammen og lære av hverandre.

Vi må snakke mer sammen

Tema for Verdensdagen for psykisk helse legger vekt på å skape inkluderende møteplasser, løfte blikket og lage plass. Vi må snakke mer sammen. UNN gir oss denne muligheten gjennom fysisk oppmøte på disse kursdagene om genfeil og brystkreft. Kunnskap om egen diagnose er en beskyttende faktor når du er i en sårbar situasjon.

Veiledere, kirurger og forskere som møter oss i det vi står i, løfter oss opp, gir oss selvtillit og pågangsmot som løver. Å prioritere gode menneskemøter fysisk har stor verdi som ikke kan måles i penger. Det er forebyggende, gir trivsel, mestring og håp som man tar med seg videre i pasientforløpet. Ingen medisin eller digitale møter kan erstatte gode menneskemøter.

Jeg er evig takknemlig 

Vi som var på kurs for kvinner med påvist genfeil i mars, er evig takknemlig for muligheten UNN ga oss. Vi heier på og håper at de som kommer etter oss, får samme muligheten til fysisk oppmøte og får kunnskap og informasjon som gir en reell mulighet til å ta et godt samvalg til det beste for psykisk og fysisk helse.

Så, kjære dere i ledelsen på Universitetssykehuset Nord-Norge: Vær stolte av menneskemøtene dere legger opp til. De kan ikke erstattes, og de gir gevinster for pasienter og ansatte. Vi må si ja til det som virkelig betyr noe. Fysiske kursdager er ikke bare en preferanse, men virkelig en nødvendighet i kampen mot brystkreft.

La oss få forene oss, støtte hverandre og vokse sammen – i samme rom. 

Varm hilsen fra deltakerne på kurset Arvelig brystkreft/påvist genfeil 20.–21. mars 2025.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse