fbpx NSF-lederen om sykepleierlønn på 830.000: – Flytt til Røyrvik Hopp til hovedinnhold

NSF-lederen om sykepleierlønn på 830.000: – Flytt til Røyrvik

Den lille kommunen i Trøndelag vil øke sykepleierlønnen med 200 000 i året for å rekruttere fra vikarbyråene. Slik reagerer NSF-lederen og ordførere i nabokommunene på tiltaket.

Røyrvik kommune kan vedta et tiltak for å rekruttere vikarsykepleiere til kommunen ved å øke lønnen med 200 000 i året. Gjennomsnittslønnen i kommunen er i dag på 630 000 kroner for de ansatte sykepleierne. Ny lønn blir dermed rundt 830 000.

Saken ble først omtalt i Trønder-Avisa [krever abonnement].

– Flytt til Røyrvik

– Jeg oppfordrer sykepleiere som er utenfor helsenæringa til å gjøre en vurdering av om Røyrvik kan bli deres nye bosted, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i NSF, til Sykepleien.

Sykepleien har kontaktet nabokommunene for å høre om lønnstiltaket i Røyrvik kan sette i gang en lønnsspiral. De fleste av dem hadde utgifter til sykepleievikarer fra byråer i 2023 som NSFs vikarsykepleieroversikt viste i forrige uke (tallene er avrundet):

  • Namsskogan 1,8 millioner kroner
  • Lierne 1,3 millioner
  • Hattfjelldal 8,2 millioner
  • Grane 1,6 millioner
  • Vevelstad 16,7 millioner
  • Brønnøy 5,0 millioner

– Må vurderes

Kommunedirektør Yngve Holm i Namsskogan er tydelig:

– Med bakgrunn i mulig vedtak i Røyrvik om å heve lønn til sykepleiere og helsefagarbeidere vurderer vi om vi også må iverksette økonomiske insentiver for å beholde sykepleiere. 

Ordfører i Vevelstad, Bjørg Ireen Fønnebø (Ap), svarer at det har ikke vært vurdert ekstra tiltak foreløpig. 

Raymond Fagerli (Sp), ordfører i Grane, sier de ikke har noen planer om dette nå.

I Brønnøy kommune gir de nyutdannende sykepleiere ti års ansiennitet om de velger å jobbe i kommunen, forteller ordfører Siv Aglen (Ap). De har ingen planer om å øke lønnen ytterligere.

– Uønsket lønnsspiral

I Hattfjelldal er ikke ordføreren like begeistret:

– Økonomien i kommunene er dramatisk. Vi kan ikke gi store økonomiske fordeler til en spesiell yrkesgruppe, dette kan starte en uønsket lønnsspiral, mener Sølvi Andersen (Ap). 

Hun forteller at Hattfjelldal har forsøkt ulike rekrutteringsmetoder for sykepleiere over lang tid, men at få ser ut til å fungere, det kan være bolig, lån og andre måter.

– Vi ønsker et interkommunalt samarbeid om saker som dette, sier Andersen i Hattfjelldal.

Bygger boliger

Tydal kommune brukte 4768 kroner per innbygger og totalt 3,7 millioner på innleie av sykepleiere fra byrå i 2023, det er mest av alle kommuner i fylket. De har ikke diskutert Røyrvik-modellen foreløpig:

– Vi gjør andre grep for å lokke til oss sykepleierne, husbygging og nytt helse- og omsorgsbygg er i gang, forteller ordfører Jens Arne Kvello (Sp).

Kan bli vedtatt tirsdag

Tiltaket om å øke lønnen til sykepleiere og helsefagarbeidere i Røyrvik skal opp i kommunestyret tirsdag 1. oktober.

I Trøndelag fylke brukte kommunene totalt over 278 millioner på innleie av vikarsykepleiere i 2023. Det var en økning på nesten 44 millioner fra året før. Tallene er sannsynligvis enda høyere, siden enkelte kommuner i fylket ikke har opplyst om vikarinnleie.

Trondheim kommune brukte mest, 109 millioner kroner, på innleie i 2023.

NSF: – Her gjør de faktisk jobben sin

– Vi mener dette er arbeidsgivere og politikere som faktisk gjør jobben sin, skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, i en e-post. 

NSF mener at her har de forstått at det ikke er mulig å drive en kommune, eller bo i kommunen, uten sykepleiere. 

– De har beregnet at fast ansatte er langt billigere enn å benytte vikarbyrå. I tillegg vet de at kontinuitet i stab har positiv betydning også for arbeidsmiljø og pasientsikkerhet. 

Larsen berømmer Røyrvik kommune for å faktisk gjøre noe med sykepleierkrisen i landet:

– Vi håper de når målene sine. 


Sykepleien har kontaktet Bonliva, som er et av vikarbyråene som opererer i området, men har så langt ikke fått noen kommentar fra dem.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse