Dette er en hilsen til unge jenter som har fått sin første menstruasjon
I anledning kvinnedagen er det et poeng å adressere en opplagte likestillingsutfordring. Bind, truseinnlegg, tamponger, menskopper og menstruser er produkter som blir kjøpt hver dag i Norge. Vi er heldige som har tilgang på hygieneprodukter, men strengt tatt er dette en utgift som er skjult for andre enn dem som betaler.
Til deg som nettopp har blitt kvinne: Du har nå formelt bundet deg til et livslangt forhold med de kommersielle gigantene som selger hygieneprodukter.
De neste 40 årene blir en påminnelse om å bruke en betydelig del av din ukelønn, studielån, månedslønn eller trygdeutbetaling på disse nødvendige varene – alt mens staten tar en solid slump gjennom moms på 25 prosent fordi, vel du vet, menstruasjon er jo en luksus, ikke sant?
Og hei, fortvil ikke, det er jo ikke akkurat nytt, eller hva? Halvparten av verdens befolkning har allerede skrevet under på samme avtale. Bare en liten påminnelse: Inkludert i denne dealen er også utgifter til smertestillende, tapte inntekter på grunn av sykedager fra menstruasjonsplager og, selvfølgelig, opplevd helsetap fra alle de morsomme komplikasjonene som følger med din menstruasjonssyklus. Kos deg.
Den doble skammen
En ung jente skriver til Landsgruppen av helsesykepleiere og lurer på om ikke vi også synes det er urettferdig at jenter må bruke så mye penger på sanitetsprodukter når menstruasjon er noe som er forbeholdt dem som er født med kvinnelige forplantningsorganer. Helsesykepleiere forteller at det samme spørsmålet kommer opp i 8. klassesamtaler med jenter landet over.
Globalt har «Period poverty» vært debattert gjennom mange år. Flere benevner fattigdom og menstruasjon som den «doble skammen». Siden menstruasjonsperioden er tabubelagt, er det også en ekstra byrde om økonomien ikke strekker til for innkjøp av sanitetsprodukter.
Mangel på tilgang på sanitetsprodukter kan i verste fall føre til komplikasjoner som toksisk sjokk syndrom eller livmorhalskreft når oppfinnsomhet eller sjeldnere skift av tamponger er en løsning.
Blodig alvor
I Norge har vi hatt flere innlegg i samfunnsdebatten, slik Henriette Sommervik Tjersland og Ragnhild Kirkhus skrev i 2019: «Det er absurd at kvinner skal betale ekstra for noe som er påtvunget av biologien og at staten tjener store summer hvert år på at kvinner må kjøpe nødvendige produkter for å fungere i hverdagen.»
Blodig alvor? Ja, vi i Landsgruppen av helsesykepleiere synes dette er et viktig og godt tema i dagens kvinnekamp. Det engasjerer både unge jenter vi møter i skolehelsetjenesten og de som skriver i avisene.
I anledning kvinnedagen er det et poeng å adressere en opplagt likestillingsutfordring. Bind, truseinnlegg, tamponger, menskopper og menstruser er produkter som blir kjøpt hver dag i Norge. Vi er heldige som har tilgang på hygieneprodukter, men strengt tatt er dette en utgift som er skjult for andre enn dem som betaler.
Et likestillingsproblem
For de som er så heldige å leve i familier med god økonomi, er dette kanskje ikke et problem. Utfordringer med stram økonomi kan gjøre dette til et likestillingsproblem i tillegg til tabuet det fortsatt er å være en menstruerende kvinne.
En kvinne menstruerer gjennomsnittlig 456 ganger gjennom livet, noe som totalt tilsvarer cirka seks år. Alt etter hvor mye den enkelte kvinne blør, kan kostnadene komme på i underkant av 50 000 kroner, hvorav 25 prosent tilkommer statskassen.
Skottland, New Zealand og Australia har allerede for flere år siden innført gratis sanitetsprodukter. I Norge skattlegges kvinner ekstra gjennom moms på samme vare. Likestillingslandet Norge kan bedre.
Gratulerer med kvinnedagen!
1 Kommentarer
Astrid Midtsund
,Spot on.