fbpx Jeg reagerer på Erna Solbergs kommentarer om endometriose Hopp til hovedinnhold

Jeg reagerer på Erna Solbergs kommentarer om endometriose

Kvinner med endometriose trenger riktig behandling og hjelp for å opprettholde livskvalitet ved sykdom, på linje med andre pasientgrupper som har kroniske helseutfordringer.

Under partilederdebatten på TV 2 (for abonnenter) 6. september 2023 fikk Høyre-leder Erna Solberg følgende spørsmål: «Bør Norge innføre rett til fri når det trengs under menstruasjon?» Til dette svarte hun: «Jeg har klart å være på jobb i alle årene med dette, og jeg har noen år med menstruasjonsperioder.»

Solberg vet tydeligvis ikke hvordan det er å leve med endometriose.

En utbredt kvinnesykdom

Endometriose er mer enn normal menstruasjonsblødning. Det er en sykdom som kan gi sterke menstruasjonssmerter, eventuelt smerter ved eggløsning og, hos en del, kroniske smerter. Til forskjell fra vanlig menstruasjonssmerter er dette en sykdom som kan utvikle seg etter flere år og i gjennomsnitt etter sju år.

I lys av at det tar så lang tid å få rett diagnose, er det veldig provoserende at Erna Solberg skjærer alle over én kam når hun uttaler seg subjektivt – og tilsynelatende uten mangel på kunnskap og fravær av empatiske evner – om denne kvinnesykdommen.

Endometriose forekommer hos seks til ti prosent av alle kvinner.

Redusert livskvalitet

Disse kvinnene kjemper daglig mot smerter langt over smerteskalaen. De får kramper, kraftige blødninger og har bekymringer rundt barnløshet og fremtid. De har utallige legebesøk og innleggelser bak seg. Jeg opplever at helsevesenet ikke har god nok kunnskap om sykdommen.

Jeg har selv endometriose, og siden ungdomsskolealder har jeg vært hos legen med underlivsplager og plager som har redusert min livskvalitet. Jeg har hatt mange år med smerter, og jeg har presset meg gjennom hverdagen. Jeg har vært veldig sliten og trøtt, hatt kraftige blødninger, og ikke en gang to nattbind og matbutikkens største tampong kan ta unna de kraftige blødningene jeg har.

Dette er faktisk blodig alvor.

Problemer med fruktbarhet

Jeg fikk diagnosen endometriose da jeg fylte 21 år, og i desember fyller jeg 24 år. Dersom det ikke kommer en bedre behandling til kvinner med endometriose, vil flere ressurssterke kvinner falle ut av arbeidslivet. 

Høyrer-regjeringen har tidligere uttalt at Norge trenger flere barn, og at de prioriterer familiepolitikk. Kvinner med endometriose har ikke helse og overskudd til å ivareta barn på lik linje med friske kvinner. Om lag en tredjedel av kvinner med endometriose trenger i tillegg medisinsk hjelp for å bli gravide.

Politikere, dere må ta grep

Kjære regjering, om dere vil at alle skal få flere barn, må det forskes mer på endometriose og kvinnehelse enn det det gjøres i dag.

Endometriose er en stor økonomisk kostnad for samfunnet. Kvinner med endometriose trenger riktig behandling og hjelp for å opprettholde livskvalitet ved sykdom, på linje med andre pasientgrupper som har kroniske helseutfordringer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse