– Husk at du har vitneplikt hvis du jobber med barn
Alle sykepleiere som er i kontakt med barn har vitneplikt hvis politiet starter etterforskning med tanke på vold mot barnet. Etterforskningsleder Kåre Svang gir deg tipsene du må huske på.
– Stort sett er det en takknemlig jobb å avhøre sykepleiere som vitner i forbindelse med etterforskningssakene jeg jobber med. De er så dedikerte til den jobben de gjør, i likhet med alle andre som jobber innenfor helse, sier Kåre Svang.
Han er politioverbetjent og etterforskningsleder hos barnevoldsavsnittet hos Kripos. Han jobber altså med å etterforske saker der man mistenker at barn har vært utsatt for alvorlig vold, der barn legges inn på sykehus for utredning og behandling.
40 saker i året
Norge har rundt 40 slike saker som er innmeldt til Kripos i året (med unntak for 2021 da det var 50). Ikke alle ender i rettssystemet, men sykepleiere kan bli innkalt som vitne både til avhør hos politiet og for å avgi forklaring i rettssalen.
– Jeg er så imponert over helsepersonellet som kommer! Svært få er redde for å uttale seg, og de fleste er opptatt av å gjøre dette ordentlig, slik at det blir riktig og rettferdig for barna, sier Svang.
Han har tidligere vært i Sykepleiens spalter om sykepleiernes viktige rolle i å avdekke vold mot barn.
Nylig snakket han til helsepersonell med en litt annen innfallsvinkel: i et foredrag som het «Helsepersonell som vitne i straffesak om vold mot små barn», på et møte arrangert av Stine Sofies stiftelse.
– Vi må fjerne naiviteten
– Hva var den viktigste beskjeden til sykepleierne du hadde der?
– Det var to ting: Det ene er naiviteten til oss som jobber med barn. Vi må fjerne naiviteten om at foreldre ikke skader egne barn.
– Du som er i kontakt med barn gjennom yrket ditt, enten du er politi, barnehagepersonell, lærer eller helsepersonell, har tatt en rolle hvor du skal trygge barn. Da må du ha med deg denne tanken at det kan skje. Barn kan utsettes for vold av sine nære og i verste fall bli tatt livet av.
Svang understreker at hvis barnet er sløvt eller dårlig tilpasset, er sannsynligheten for at det er sykt, stor.
– Men det kan også være skadet! Vi må ikke tro at vi bor i Kardemomme by hvor alle er snille med hverandre. Det går selvfølgelig an å snakke hyggelig til foreldrene, men fokuset må hele tiden være på barnet. Hvis du får en mistanke, tør du å spørre, slik Solveig Ude gjorde?
Svang tenker på helsesykepleieren som ble «årets helsesøster» i 2015 fordi hun spurte rett ut om foreldre slo barna sine.
Vitneplikten
– Hva var den andre viktige beskjeden?
– Hvilke to plikter du har som helsepersonell når du gjennom yrket ditt har tatt dette ansvaret for å passe på barn. Det ene er meldeplikten som trumfer taushetsplikten. Det andre er vitneplikten du har hvis politiet har startet etterforskning.
– Ja, det var jo det dette skulle handle om. Hva må man gjøre som vitne?
– Du må fortelle om journalnotatet. Ta det gjerne med til politiet. Fortell alt du kan huske, også det uviktige. Din rolle er å være detaljert, sier Svang.
Som vitne må man også fritas fra taushetsplikten.
– Derfor må du aldri avgi vitneforklaring før politiet har vist deg signert samtykkeskjema hvor du som helsepersonell blir fritatt for din egen taushetsplikt. Du skal lese og forstå det. Først da kan du svare på spørsmål som politiet stiller deg.
– Noe mer som er viktig å huske?
– Dette er en plikt som følger med jobben. Derfor skal avhørene helst skje i arbeidstiden din. Så må du sette deg inn i journalnotatet du har skrevet. Forsikre deg om at det ikke er noen forvekslinger ute og går.
– Skriv journalen så fort som mulig
– Hvordan får man gode journalnotat?
– Skriv det ned så fort som mulig. I hvert fall før du går fra vakt den dagen. Hvis du har en dårlig magefølelse, er det lurt å bruke fem minutter ekstra på det notatet. Vær presis i beskrivelsene.
Det var én ting Kåre Svang gjentok flere ganger til helsepersonellet på møtet:
– Hvis du er usikker på noe, si det! Det er helt naturlig å ha en usikkerhet. Vi stoler ofte mer på slike vitner enn de som er skråsikre. Bare si at du må ta et lite forbehold fordi du er usikker på det var slik du opplevde det.
– Det kan gå en uke, en måned og opptil et år før du blir innkalt til noe, det vet man aldri. Og jo lengre tid som har gått, jo verre kan det være å huske din opplevelse. Men ikke la deg påvirke av andres fremstilling av saken. Vi er ute etter din opplevelse, ikke at du refererer kolleger eller medier.
0 Kommentarer