Statsminister Støre til sykepleierne: – Det er en krevende situasjon
Statsminister Jonas Gahr Støre (A) stilte på hastemøte med NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen rett før sykepleierkongressen åpnet på Gardermoen onsdag. Men han hadde ingen nye, konkrete lovnader å komme med.
Statsminister Jonas Gahr Støre tok seg tid til et hastemøte med forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen før han talte til sykepleierne under årets sykepleierkongress.
– Helsevesenet er ikke bunnsolid, uttalte NSF-lederen til Sykepleien for to uker siden. Hun ba da statsministeren om et hastemøte.
Dette skrev NSF-lederen i brevet hvor hun ba om et hastemøte:
I en drøy halvtime satt de i møte bak lukkede dører på sykepleierkongressen onsdag formiddag.
– Vi har hatt et åpent, ærlig og direkte møte om den krevende situasjonen sykepleiere står i i intensivarbeidet, oppsummerer statsministeren til Sykepleien etterpå.
– Det er krevende i sykehusene, men kanskje særlig ute i kommunene, som lett kan komme litt utenfor radaren, påpeker han, rett før han skal opp på scenen og holde tale til de 1200 sykepleierne som venter i salen, pluss alle digitale deltakere på årets sykepleierkongress.
– Hovedbudskapet er kjent. Det er en kapasitet som er veldig strukket, sier han.
– Det er historier om hardtarbeidende sykepleiere som er slitne, som etterlyser tiltak, flere folk på jobb, som ser frem til en jul som skal bety tid med familien, tid til å hente krefter, men hvor usikkerheten sprer seg – det blir mye ekstravakter, innkallinger, stort ansvar, sier han.
– Det er frustrasjon rundt dette, fordi det ikke er en akuttsituasjon, det er noe som har vart i nesten to år. Det gjør inntrykk, sier Støre.
– Har du noe konkret å bøte på dette med?
– Vi har sittet med ansvaret i sju uker. Før det er det åtte år hvor det er tatt valg i forhold til sykehus og kommuner som vi nå må ta tak i og sette en ny kurs på.
– Ingen hastetiltak?
– Det har kommet 700 millioner mer til sykehusene, vi trykker på overfor helseregionene for å kartlegge behovene og se om man kan gjøre avbøtende tiltak, det er det vi kan gjøre på kort sikt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Han viser videre til økt bevilgning på to og en halv milliard til kommunene.
– Nå får kommunene en enda viktigere rolle i vaksineringen fremover. Kommunene skal kompenseres for utgiftene til dette, som også kan gi et pusterom på veien. Og så har vi en helsepersonellkommisjon som går i gang med å kartlegge hva vi trenger å gjøre for å rette opp i dette over tid. Det må ta noe mer tid.
– Det som haster aller mest nå, er tiltakene for å hindre presset inn i helsetjenestene, vaksinering, tiltak som ble annonsert i går. Og så skal vi følge opp tett med sykehusene for å jobbe for avlastning. Her er det flere ideer forbundslederen har kommet med, som jeg skal ta med tilbake – som innsatsteam, fleksible ordninger, vikarordninger som kan bøte på situasjonen.
Les også: – Jonas Gahr Støre: Dere er ryggraden
– Jeg tror virkelighetsforståelsen er ganske lik. Og så har vi ulike roller, det må vi også respektere. Jeg er veldig bekymret for at vi har en intensivkapasitet som har stått stille og som egentlig definerer veldig mye av hvordan vårt samfunn fungerer akkurat nå, under en pandemi, sier han.
– Har du noe du vil si til sykepleiere som ser at det kan bli en tøff arbeidsjul i år?
– Jeg vil si at vi har hørt budskapet og forstått det. Og så skal vi gjøre det vi kan for at julen skal bli håndterlig, at vi får tatt ned presset på helsetjenesten så godt vi kan, så folk kan få den hvilen de fortjener i jula.
Det er det han rekker å si før åpningsshowet på sykepleierkonferansen starter.
– Må ha nok folk med riktig kompetanse
Fra scenen sier han blant annet:
– Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å sørge for at vi har nok folk med riktig kompetanse. Men jeg understreker: Vi har sittet i sju uker, men vi ser den utfordringen. Det er en knapphet. Vi må gjøre så godt vi kan i den akutte situasjonen, men vi må også legge en plan videre.
Les også: – Regn med meg
Han viser også til forrige gang han talte på sykepleierkongressen, da som nyslått helseminister i 2012. Den gang sa han at sykepleierne var ryggraden. Som statsminister ønsker han å gjenta akkurat de ordene:
– Sykepleierne er ryggraden i det norske helsevesenet. Det skal god rygg til for å bære gode dager. Men jammen skal det god rygg til for å bære tunge dager også. Vi er i tunge dager nå, sa han.
NSF-lederen: – Vi har vært tydelige på behovet
– Jeg er glad for at statsministeren vil møte oss. Det gir muligheten for en felles virkelighetsforståelse. Den virkelighetsforståelsen går ikke bare på at ansatte er slitne, men hvilke konsekvenser det kan ha for samfunnet og pasientene og pårørende, sier forbundslederen i NSF, Lill Sverresdatter Larsen.
– Vi har vært tydelig på behovet for riktig finansiering, som muliggjør tiltak for å beholde sykepleiere og annet helsepersonell både i sykehus og kommuner. Vi trenger en tydelig statsminister fremover, som kan sørge for både å redusere belastningen og for at folk blir stående i jobb. Det trengs langsiktige tiltak, men det må også gjøres noe raskt, sier hun.
I forrige uke ble det klart at regjeringen vil forlenge avtalen om vanlig lønn for pensjonerte jordmødre og sykepleiere i seks måneder:
Les mer:Pensjonist Margunn Omtvedt skal fortsatt få jobbe uten å tape på det
Høyeste antall innlagte siden april
NSF-lederen viser i brevet til Støre at en ny smittetopp setter helsevesenet under press. Samtidig fortsetter antall koronainnleggelser å stige.
Brevet ble sendt mandag 15. november, da 225 pasienter var innlagt på norske sykehus med covid-19.
To uker etter er dette tallet steget til 246. Det er det høyeste antallet innlagte siden april.
0 Kommentarer