Sykehusoppgjøret starter: – Soleklart at vi vil ha reallønnsvekst
– Alle sykepleiere i sykehusene er like viktige, men det er et særlig behov for å løfte spesialsykepleiere og sykepleiere med lang ansiennitet, sier NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen før lønnsforhandlingene.
Om morgenen 6. mai starter lønnsforhandlingene mellom Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Spekter.
– Hva vil det stå om i år?
– Det er mellomoppgjør i år, og da handler det kun om lønn, minner NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen om.
– Da er det rammen for oppgjøret som har betydning.
– Og poenget er å komme over 2,7 prosent lønnsvekst?
– Det er soleklart at vi vil ha reallønnsvekst: Det betyr at en ramme på 2,7 er uaktuelt å godta, sier hun.
Høye forventninger i år
I lønnsoppgjøret i frontfaget – industrien i privat sektor – ble partene i april enige om en ramme på 2,7 prosent. Dette oppgjøret legger føringer for lønnsoppgjørene i offentlig sektor.
I fjor forholdt offentlig sektor seg til frontfagsrammen på 1,7 prosent. Det viste seg at privat sektor endte med en lønnsvekst godt over denne rammen. Dette er med på å skape høye forventninger blant flere offentlig ansatte om at dette kompenseres i årets lønnsoppgjør.
Les også:Unio vil kreve mer i lønnsvekst
Vil se at arbeidsgiver vil beholde ansatte
– Utover reallønnsvekst er vi også nødt til å se et tydelig ønske fra arbeidsgiver om å beholde ansatte med livsnødvendig kompetanse i jobb, sier NSF-lederen.
– Og NSF ønsker å prioritere spesialsykepleiere, som du har sagt før?
– Ja, men det er viktig at alle sykepleiere får en lønnsøkning. Alle sykepleiere er like viktige, men det er et særlig behov for å løfte spesialsykepleiere og sykepleiere med lang ansiennitet. Det vil si 16 år og mer, sier NSF-lederen.
– Det handler om den erfaringen og kompetansen de sitter med, og som er mangelvare. Det gjelder å beholde folk i jobb.
I et intervju sa Spekter-leder Anne-Kari Bratten nylig dette til Sykepleien:
– Jeg har merket meg at Sykepleierforbundet mener at spesialsykepleierne bør prioriteres. Jeg tror vi fort blir enige om at det kan være en helt riktig prioritering.
Sjonglerer mellom NSF og Unio
NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen er leder for forhandlingsutvalget i Unio Spekter. I de innledende forhandlingene i april forhandlet hun på vegne av Unio, som er NSFs hovedorganisasjon.
Forhandlingene som starter 6. mai, er forbundsvise. Altså forhandler Larsen nå kun for NSFs medlemmer.
Men går forhandlingene til mekling, blir det igjen på vegne av Unio at Larsen skal forhandle.
Brudd i kommuner og stat – hva vil skje i sykehusene?
Forhandlingene for sykepleiere og andre yrkesgrupper i Unio stat og Unio kommune har allerede endt med brudd. Det samme skjedde i Oslo kommune, som er et eget tariffområde.
Les også: Brudd i kommuneoppgjøret: – KS har ikke møtt oss på noen av kravene
Meklingen i alle disse tre tariffområdene starter 25. mai. Blir det ikke enighet hos Riksmekleren innen fristen, blir det streik fra 27. mai.
– Man forventer kanskje brudd også i sykehusforhandlingene?
– Med brudd både i KS-området og i statsoppgjøret blir det spennende, i hvert fall. Men vi går selvfølgelig inn i forhandlingene med Spekter med et ønske om løsning. Vi forventer en ansvarlig arbeidsgiver som tar sykepleiermangelen på alvor, sier Larsen.
Kan bli streik
Blir det brudd i forhandlingene mellom NSF og Spekter, er det Riksmekleren som skal prøve å få partene til å bli enige.
Blir de ikke det, blir det Unio-streik. Sykepleierne er i så fall den aller største yrkesgruppen i helseforetakene som blir berørt.
Andre yrkesgrupper i Unio Spekter er for eksempel radiografer, fysioterapeuter og ergoterapeuter.
I Spekter-forhandlingene er det ikke satt noen spesiell forhandlingsfrist eller meklingsfrist.
Får daglige meldinger fra sykepleiere som er lei
– Vi ønsker først og fremst en løsning, ikke streik. Men jeg får daglige meldinger fra sykepleiere som er lei, og de mener at dette oppgjøret må gi et tydelig signal om endring. Streikeviljen er stor, sier Lill Sverresdatter Larsen.
Hun legger til:
– De politiske partiene har tydelig sagt fra at det er partene i lønnsoppgjøret som må løse problemet med sykepleiermangelen.
Forhandlingene vil foregå digitalt, men som forhandlingsleder vil Larsen som en av få være fysisk til stede rundt forhandlingsbordet.
0 Kommentarer