fbpx Unio vil kreve mer i lønnsvekst Hopp til hovedinnhold

Unio vil kreve mer i lønnsvekst

Bildet viser partene etter søndagens mekling
BLE ENIGE: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland flankert av NHO-leder Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik etter enigheten i tariffoppgjøret for frontfaget søndag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB (Foto: Stian Lysberg Solum / NTB)

Frontfagets ramme i lønnsoppgjøret på 2,7 prosent er ikke nok for Unio, varsler leder Ragnhild Lied.

Unio kommer ikke til å godta et lønnsoppgjør som gir lavere kjøpekraft, ifølge en pressemelding fra Unio.

– Når prisstigningen er anslått til 2,8 prosent, er det klart at vi må over det, sier Unio-leder Ragnhild Lied til NRK.

Overfor Klassekampen understreker også leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund, som er medlem av Unio, at det heller ikke er godt nok for dem:

– Helsesektoren holder på å klappe sammen også i en normalsituasjon, og vi må ta noen grep for å sikre kompetanse, sier Larsen.

Under forventet prisvekst

Rundt 14 timer på overtid ble LO, YS og NHO søndag ettermiddag enige om lønnsoppgjøret for 2021. Dermed ble en storstreik avverget. Rammen er på 2,7 prosent, noe som var 0,1 prosentpoeng under LOs krav og ligger under forventet prisvekst.

Det betyr lavere kjøpekraft for LOs medlemmer. Det vil ikke Unio akseptere for sine lønnsoppgjør.

– Denne rammen holder ikke for oss i år, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

– Vi har sagt at vi må ha en klar reallønnsutvikling i år. Frontfaget er bakteppet for oppgjørene som kommer etterpå, men det er ikke en fasit, og det er vi tydelige på, legger hun til.

Resultatet i oppgjøret i det såkalte frontfaget – industrien i privat sektor legger føringer for lønnsoppgjøret i offentlig sektor.

Viktig bakteppe

I fjor forholdt offentlig sektor seg som den eneste til frontfagsrammen som ble satt. Privat sektor gikk langt over. Det satt langt inne for Unios medlemmer å akseptere den lave rammen på 1,7 prosent.

Lied sier til NRK og Klassekampen at dette er et viktig bakteppe.

– Det er viktig å minne om hva som skjedde i fjor. De var veldig opptatt av å minne oss om å holde oss til ramma. Det var bare offentlig sektor som gjorde det, sier hun.

Spekter: – Realistisk og troverdig

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten mener en ramme på 2.7 prosent er realistisk og troverdig, sier hun på Spekters nettside.

Det er i tråd med det hun nylig uttalte til Sykepleien. Hun oppfordret NHO og LO om ikke å bomme på rammen i lønnsoppgjøret i år.

– Norge er i krise. Lønnsveksten må tilpasses krisen. Det er vanskelig å tenke seg noen lønnsvekst når 212 000 er ledige eller permitterte. I et kriseår vil vi være var for å øke forskjellen på dem i og dem utenfor arbeid, sa Bratten i imntervjuet med Sykepleien.

Forhandlingsstart for områder som involverer sykepleiere:

  • Spekter-området (A-del): 14. april
  • KS-området (kommunene): 21. april
  • Oslo kommune: 23. april
  • Stat: 26. april
  • Virke-HUK: 17. juni. (Tariffområdet Virke-HUK (helse, utdanning, kultur) omfatter private institusjoner drevet av frivillige eller ideelle organisasjoner, som sykehus, sykehjem og rehabiliteringsinstitusjoner og høyskoler.)

Fristen for å bli enige i kommuner og stat er natt til 1. mai. Blir det streik, vil det være fra 27. mai.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.