Høyreregjeringen styrer mot en varslet krise i eldreomsorgen
Vi mangler allerede i dag flere tusen sykepleiere. Samtidig får kun halvparten av de kvalifiserte søkerne tilbud om studieplass i sykepleie, skriver Martin Henriksen og Ingvild Kjerkol (Ap).
Kommune- og fylkestingsvalget handler for mange om hva slags arbeidsplasser vi skal ha. For andre om hvilket helsetilbud vi får når vi blir gamle, og om vi må forholde oss til mange ulike pleiere og helsefagarbeidere i møte med kommunale helse- og omsorgstjenester, enten man får tjenester hjemme eller skal bo i eldrebolig.
Derfor er lokalvalget også et valg om hvilket samfunn vi skal ha. Høyreregjeringen ruster ikke Norge for fremtiden når de ikke klarer å utdanne nok eller holde på de ansatte innenfor de viktige helse- og omsorgsyrkene. Kommunene kan heller ikke ansette helsepersonell som ikke finnes.
En aldrende befolkning
Tjue år frem i tid vil det være dobbelt så mange over 70 år, tre ganger så mange over 80 år og fire ganger så mange over 90 år. Denne økningen er allerede i gang, og fra 2025 vil sykehusene og kommunene begynne å få store utfordringer.
Det vi gjør nå, avgjør om vi kommer til å lykkes med å håndtere oppgavene som følger med en aldrende befolkning. Hvis vi ikke oppretter nok studieplasser til helsefagene, og ikke får fagfolk til å bli i disse yrkene, går vi mot en varslet krise.
LES:Høyre med nye løfter for eldre som bor hjemme
Mange kvalifiserte søkere får ikke studieplass
Forrige uke kom opptakstallene til høyere utdanning. Av totalt 16 140 kvalifiserte søkere til sykepleierstudiet fikk bare 7255 søkere tilbud om studieplass. Det er dramatisk.
Det er positivt at så mange ønsker å bli sykepleiere og helsepersonell, og vi har stort behov for dem. Det er uansvarlig sløsing at så mange blir møtt med en stengt dør som hindrer dem i å skaffe seg en utdanning og bidra til velferdsstaten.
Arbeiderpartiet vil opprette 3000 nye studieplasser i året innen studier som er viktige for å styrke velferdsstaten og fremtidens næringer, som sykepleie og helsefag, lærerutdanning, teknologi, realfag og IKT. Skal vi klare å gi en god eldreomsorg, trenger vi særlig en økning i helse- og omsorgsyrkene.
To av tre helsefagarbeidere jobber deltid
To av tre helsefagarbeidere jobbet i 2016 deltid, ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå. Norske kommuner brukte i 2018 i underkant av 1,2 milliarder kroner på vikarer. Dette er en økning på nærmere 300 millioner kroner siden 2016. Så vet vi også at ti år etter fullført utdanning har hele en av fem sykepleiere forlatt jobben i helsevesenet.
Det er derfor viktig å gjøre sykepleieryrket mer attraktivt ved å få ned vikar- og deltidsstillingene og styrke heltidskulturen. Arbeiderpartiet vil gi helsefagarbeidere og sykepleiere faste og hele stillinger.
Vikarbruken må ned, og vi må rekruttere tilbake sykepleiere og helsefagarbeidere som forlater yrket.
Vi må ruste Norge for fremtiden
Arbeiderpartiet går til valg på flere faste stillinger i kommunene vi styrer, og vi vil opprette langt flere studieplasser og styrke yrkesfagene for å utdanne folkene vi trenger.
En stemme på oss er en stemme på 3000 nye studieplasser og flere hele, faste stillinger. En god eldreomsorg og universelle helse- og omsorgstilbud er viktigere enn skattekutt til dem som har mest fra før.
Dette innlegget ble først publisert på Nordnorsk debatt 31. juli 2019.
0 Kommentarer