fbpx Samordna opptak: 7255 har fått tilbud om plass på sykepleierutdanning Hopp til hovedinnhold

Samordna opptak: 7255 har fått tilbud om plass på sykepleier­utdanning

Iselin Nybø
STUDIEPLASSER: Ifølge tallene fra Samordna opptak har 7255 søkere fått tilbud om studieplass på sykepleierstudiene. Det er 2300 flere enn det er opprettet plasser til. Foto: Kari Anne Dolonen

– Ifølge SSB blir det behov for flere gåstoler enn barnevogner i fremtiden. Behovet for sykepleiere bare øker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

I dag, 23. juli, kom de nasjonale tallene for årets hovedopptak til høyere utdanning. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø kommenterte tallene, som ble lagt frem av Samordna opptak på Oslomet i formiddag.

57 000 fikk innfridd førstevalget

Av litt over 137 000 søkere er over 121 000 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak (SO). Totalt har åtte av ti av disse fått tilbud om studieplass, og over halvparten har kommet inn på sitt førstevalg.

Totalt har 99 319 søkere fått tilbud om en studieplass. Det er over 1000 flere enn i fjor.

260 flere kan bli sykepleier

– Ifølge SSB blir det behov for flere gåstoler enn barnevogner i fremtiden. Behovet for sykepleiere bare øker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

I år er det for første gang innført karakterkrav på minimum 3 i matematikk og norsk på sykepleierutdanningene. Det har gitt en forventet nedgang i antallet søkere på 18 prosent fra i fjor.

Ifølge tallene fra Samordna opptak har 7255 søkere fått tilbud om studieplass på sykepleierstudiene. Det er 2300 flere enn det er opprettet plasser til.

– Viktig med karakterkrav

– Det er viktig med gode norskkunnskaper og matematikkunnskaper når man skal bli sykepleier. Matematikk er for eksempel avgjørende når du skal regne ut riktig dosering av medisiner, sier Iselin Nybø.

Oslo, Tromsø og Østfold

Ved Oslomet har de også opplevd en nedgang til sykepleierutdanningen.

– Til tross for det fortsetter poenggrensene å være stabile, sier prorektor Nina Waaler.

I år er poengkravet ved ordinært opptak på 47,1 poeng ved Kjeller og 47,9 ved Pilestredet.

– Jeg er i tillegg svært fornøyd med at Oslomet har hatt en økning på 20 prosent når det gjelder menn som vil bli sykepleiere, sier Waaler.

Også Høgskolen i Østfold og Universitetet i Tromsø melder om færre søkere til sykepleierutdanningen, og begrunner nedgangen med de nye karakterkravene.

Les også:

Færre vil bli sykepleiere: 18 prosent nedgang i søkning

Iselin Nybø
FORVENTET: Utdanningsminister Iselin Nybø sier at nedgangen i søkertallet til sykepleierutdanningen var forventet. Foto: Kari Anne Dolonen

Krav om karakteren 3 i matte og norsk får skylden for nedgangen i antallet søkere til sykepleierutdanningen.

Sykepleie er den største utdanningstypen innen helsefag, med 31 prosent av søkermassen. Både når det gjelder antall studier, antall studieplasser – og søkere. Det er opprettet 4941 studieplasser for sykepleierstudenter i 2019. 12 843 personer har sykepleie som førstevalg. Det betyr at dersom alle disse søkerne er kvalifiserte, kjemper 2,6 førstegangssøkere om hver studieplass i sykepleierutdanningene.

Forventet nedgang

Antallet søkere til sykepleierstudiet har gått ned med litt over 18 prosent fra i fjor. I 2018 var det 15 789 førstevalgssøkere til 4689 plasser ved sykepleierutdanningen. Det betyr at det i fjor var 3,4 søkere per studieplass.

På pressekonferansen sa utdanningsminister Iselin Nybø at denne nedgangen var forventet.

– Dette er første året hvor det stilles krav om karakteren 3 i matte og norsk. Vi forventet derfor at det ville bli en nedgang i søkermassen. Vi så det samme ved lærerutdanningen da det ble innført karakterkrav der i 2004, sier Iselin Nybø.

Selv om en nedgang på 18 prosent er mye, er hun ikke bekymret.

– Det er fortsatt langt flere søkere enn det er studieplasser. Jeg tenker at dette vil stabilisere seg over tid. Folk må bare venne seg til at det stilles karakterkrav for å komme inn også ved sykepleierutdanningen.

Nybø sier at karakterkravene ble innført for å sikre høyere kvalitet på sykepleierstudentene.

Håper flere vil gjennomføre

Heller ikke leder i NSF Student, Sebastian Dahl, er overrasket over nedgangen i søkermassen til sykepleieutdanningen.

– Det var forventet. 18 prosent kan høres mye ut, men det er fremdeles godt med søkere til å fylle studieplassene, sier han.

Dahl er også enig med Nybø i at nedgangen skyldes karakterkravene.

– Jeg håper det nå kommer godt frem at de som går på videregående og ønsker å bli sykepleiere, må klare en treer i norsk og matte om de vil inn på sykepleierstudiet, sier han.

Studentlederen håper kravene vil få positive effekter.

– Vi har sett fra andre studier som har innført opptakskrav, at gjennomføringsprosenten øker. Det er derfor naturlig at vi håper at en konsekvens av karakterkravene blir at flere klarer å gjennomføre sykepleierstudiet.

Mann kan bli sykepleier

NSF Student har lenge jobbet for at flere menn skal søke sykepleierutdanning. Men den skjeve kjønnsbalansen ser ut til å holde seg også i år. I fjor var 16 prosent av søkerne menn, mens i år står mennene for 15,9 prosent av søknadene.

Deltidsstudiet i Valdres har færrest menn som søkere. Der er andelen kun 3,4 prosent. Mens Mo i Rana og Førde har rekorden på antall mannlige søkere. Der er over 20 prosent menn.

– Er du skuffet?

– Vi har hatt en liten økning over noen år, men fra i fjor til i år, har det stoppet opp. Det er litt uheldig sier Dahl.

Paramedisinske studier har fått oppsving, ifølge tallene til samordna opptak. På pressekonferansen torsdag ble det sagt at det kunne skyldes dokumentarseriene som går på tv for øyeblikket.

– Kunne det vært en idé for å få flere menn inn i yrket?

– He-he. Vel, det er jo slik at flere av dem som er med i disse seriene, er sykepleiere. Vi må heller få frem at dersom du er sykepleier, kan du jobbe i hele helsevesenet – også i ambulanse, sier Dahl.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.